Meny Stäng

Resa med husbil i Polen – allt du behöver veta

Annons

Hur är det att resa med husbil i Polen egentligen? Vi har precis kommit hem efter tre veckor på rull med husbilen i Polen och Tjeckien. Det är långt ifrån första gången vi rest i de här länderna och vi har hunnit samla på oss en del erfarenheter. Idag skriver vi om hur det är att resa med husbil i Polen. Dela gärna med dig om du har fler, liknande eller annorlunda upplevelser!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka färjor går till Polen?

Det finns flera olika rederier som kör till Polen, och det finns flera olika rutter:

Krakowresor

Hur är vägarna?

Det finns många nya fina landsvägar och motorvägar i Polen. Längs de nya motorvägarna finns dessutom stora och fina rastplatser, som påminner om rastplatserna i Tyskland. Men det finns också gamla och dåliga vägar.

Helt plötsligt kan man hamna på en lappad och lagad väg som är så skumpig att det inte finns en chans att komma upp i hastighetsbegränsningen. Det pågår också många vägbyggen, vilket innebär att vissa vägar är avspärrade och man får köra omvägar.

Polska vägar

Betalar man motorvägsavgifter?

Det finns tydligen några vägar där man betalar avgift, med kort eller kontant vid betalstationer. Vi reste runt hela Polen utan att hamna på någon sådan väg. Om du har en tyngre husbil måste du betala, med elekronisk debitering.

Hur är trafiken?

Det enda problemet vi upplevt i trafiken är att folk vill köra om, även när det är på håret att man hinner köra om. Det finns också gott om vilda djur såsom rådjur, rävar och fåglar som man får se upp för.

Vilka trafikregler gäller?

Det är förbjudet att tala och skicka sms i handhållen telefon (samtal med hands-free är tillåtna). En annan sak som är bra att veta är att skyltar med texten ”Koniec” betyder ”slut” på tidigare angiven fara. Om ”Koniec” står tillsammans med en bild på en hjort betyder det alltså att man inte längre behöver oroa sig för hoppande hjortar …

Varning för visent
Om det hade stått ”Koniec” hade faran för visent varit över … men så är inte fallet här

Kan man köra stor husbil i Polen?

Man kan absolut köra med stora husbilar i Polen. Det är inte trångt och det kör stora lastbilar överallt. Om man har en husbil som väger över 3,5 ton måste man däremot skaffa en box för elektronisk debitering. Du kan läsa mer på www.etoll.gov.pl, där du också ska kunna registrera din bil innan avresa. Boxen köper du på bensinstation i närheten av någon av gränserna. Håll utkik efter bensinstationer med namnet ”Orlen”!

Vad kostar det att tanka?

Det är billigt att tanka och det kostar ungefär 10 kr/litern. På vissa pumpar står det ”ON”, vilket är en polsk förkortning som betyder diesel …

Kan man fricampa?

Fricamping är endast tillåten om markägaren lämnat sitt tillstånd. Man kan till exempel fråga om man får stanna och sova utanför ett hotell eller liknande, men fricamping bör i övrigt göras med försiktighet.

Färjeläge Swinoujscie
Vi sov en natt på färjeläget i Swinoujscie – men annars har vi stått på campingar

Finns det ställplatser?

Det finns ställplatser, men inte alls i samma utsträckning som i en del andra länder. De ställplatser vi har sett har antingen varit parkeringar utanför något värdshus eller någon enklare form av camping i en trädgård. Eftersom det finns massor av campingar, och eftersom de är billiga, brukar vi välja camping.

Hur är campingarna?

Många polska campingar är enkla, men de kan variera från mycket spartanska till ytterst moderna. På de flesta campingar står man på gräs och om det finns specifika husbilsplatser (på hårdare underlag) är det oftast bara några få. Anledningen till detta är förstås att de flesta polacker campar i tält eller stuga, eller möjligtvis med en liten husvagn.

Tömning av svartvatten kan ibland ske i ett rör i marken, gråvattentömning saknas ofta och till elstolparna använder man oftast vanlig elkontakt (inte Europahandske). Servicehusen är oftast helt ok och för det mesta finns WiFi. Kika gärna på vår lista över campingar som vi besökt (du hittar den alltid under ”Ställplatser” i menyn).

Camping i Sopot
Camping i Sopot – husvagnar, stugor och tält är vanligare än husbilar

Vad kostar en camping i Polen?

Vi har betalat mellan 135 och 245 kr per natt inklusive el, förutom en natt då vi stod på en gratis (!) camping. Om man inte vill ha el blir det billigare. Där det funnits WiFi eller pool har det ingått i priset. Observera att det oftast är kontant betalning som gäller!

Husbil i Polen
Med husbil i Polen – på en gratis camping i  Dobigniew
Husbil i Polen
En camping med pool för 170 kr/dygn i Milkow/Jelenia Gora

Behöver man något speciellt med sig?

Förutom allt självklart som pass och körkort, finns det lag på att man ska ha brandsläckare i bilen. Vi lyckades inte heller hitta något medel för toalettanken, så det är bra att ha med …

Klarar man sig på engelska?

Unga människor pratar ofta (men inte alltid) engelska. Många, framför allt äldre, är bättre på tyska. Vi kan ingen tyska, men brukar ändå inte uppleva några större svårigheter. Ibland får man gestikulera lite bara, så löser det sig.

Hur ser det ut på landsbygden?

Det vi reflekterar över när vi kör på den polska landsbygden är att det är så oerhört grönt. Växtligheten är prunkande och ofta kör man genom en tät ”djungel” av lövträd. På många håll odlas det också oerhört mycket.

Det är mycket möjligt att folk inte har det så fett, men det är inte så att det ser fattigt ut. I den östra delen av landet överraskades vi av alla fina villor med fantastiska trädgårdar. Har aldrig någonsin sett så snörräta rader av välansade buskar och rabatter i hela mitt liv.

Vägar Polen
Det är grönt när man kör husbil i Polen!

Vad finns i affärer och restauranger?

Det finns många olika matvarukedjor och utbudet är någorlunda likt det svenska, förutom att det finns vin, öl och mer korv … På restaurangerna finns alltid kött, korv, pierogi (ångkokta fyllda dumplings) och olika soppor. Om man befinner sig vid kusten finns det också gott om fisk. Priserna? Det är billigt förstås!

Polsk mat
Pierogi (och rysk öl)

Vad kan man se och göra i Polen?

Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration inför dina turer i Polen. Trevlig resa!

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev