Meny Stäng

Semester i Zakopane – vid Tatrabergen i Polen

Annons

Semester i Zakopane! Vi har tagit oss till Zakopane som ligger vid Tatrabergen i Polen, söder om Krakow och på gränsen till Slovakien. Den här staden bjuder på hisnande naturupplevelser, vackra hus och en gågata fylld med tingeltangel.

Från Tjeckien till Tatrabergen i Polen

Vi har nu kört från Brno i Tjeckien till Zakopane i Polen. Hela rutten tog cirka 6 timmar, men för att inte behöva köra så långt åt gången delade vi upp körningen på två dagar, med ett stopp på den fina campingen Pod Debowcem i Bielsko-Biala.

Karta från Brno till Zakopane
Semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen

Semester i Zakopane

Zakopane är den högst belägna staden i Polen, och är en plats som bjuder på naturupplevelser både vinter och sommar. Många polacker väljer att spendera sin semester i Zakopane, oavsett om de gillar att vandra eller åka skidor.

Det vi la märke till när vi kom hit var, förutom den intensivt gröna naturen, alla vackra och originella trähus. Husen är stora, och det verkar vara standard att pryda dem med valv, torn och allehanda kreativa utbyggnader.

Camping strax utanför Zakopane

När vi kom fram till Zakopane tog vi in på camping Harenda, som ligger fyra kilometer utanför stan. Den här campingen är stor, men ganska enkel. Vi fick ett vänligt mottagande inklusive karta och information om bussar in till stan.

Camping Harenda
Receptionen och servicehuset har samma stil som alla hus i området
Semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen
Vem som tagit kortet? Peters drönare förstås!

Gågatan i Zakopane

Vi tog en buss in till stan och tog oss till gågatan Krupówski där turisterna promenerar uppåt och neråt i en aldrig sinande ström. Här står små vagnar där man säljer olika lokala specialiteter, framför allt rökt ost. Här finns också gott om restauranger och uteserveringar.

Zakopane stad
Fullt av turister på gatorna
Rökt ost
I varenda hörn säljs rökt ost, sylt och honung

Stor marknad

Om man vill shoppa finns vanliga klädbutiker och massor av stånd som säljer krimskrams och tingeltangel – allt från mjukisdjur till souvenirer i form av traditionella dräkter eller små snidade yxor.

I ena änden av gatan kan man fortsätta in på en enorm marknad där det finns ännu fler stånd med rökt ost på längden och tvären, mockasiner som det står ”Zakopane” på, handväskor, pälsar, blomsterkorgar och skinnfällar.

Shopping Zakopane
Man kan förstås också köpa traditionella dräkter …
Zakopane shopping
… och gosedjur som det står Zakopane på

Vad kan man göra i Zakopane?

På vintern är Zakopane  i Polen en skidort, och vi kan tänka oss att det är fint att åka skidor här, och sedan hänga på After Ski bland alla krogar och barer. Här hittar man bland annat skidbackarna Bialka Tatrzańska, Kasprowy Wierch, Nosal och Harenda.

På sommaren kan man ge sig ut och vandra i naturen. Det finns bland annat en vacker sjö, och för att ta sig dit vandrar man nio kilometer i varje riktning. Via halvdags- och heldagsturer kan man nå olika dalgångar, exempelvis Dolina Strazyska, Dolina Bialego, Dolina Chocholowska Dolina Koscieliska.

Man kan också ta en linbana upp till toppen av bergen för att beskåda utsikten. Vi övervägde detta, men efter att kvinnan på informationskontoret varnat oss för lååånga köer och sagt att vi måste vara där supertidigt på morgonen för att ha en chans tappade vi lusten. Om man har mer tid och gillar att vandra tror vi ändå att detta kan vara ett ställe som är värt att upptäcka mer.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Zakopane i Polen
Typiska hus och en skidlift i bakgrunden

Zakopane i Polen då och nu

Zakopane var länge en fjärran utpost bland bergen, där bergsfolket hade en egen kultur och egen klädedräkt. I slutet av 1800-talet började staden uppmärksammas som semesterort, och idag vallfärdar både polacker och utländska turister hit, med bilköer, tingeltangel och tivolin som följd.

Och kanske var det därför vi blev lite besvikna. Staden är alldeles för liten för att rymma den stora mängden turister och allt verkar handla om konsumera prylar som man inte behöver. För dig som är inriktad på skidåkning eller vandring kan det kanske bli en annan upplevelse!

Polen
Utsikt över bergen från campingen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev