Meny Stäng

Semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen

Semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen, som ligger i södra Polen på gränsen till Slovakien och söder om Krakow. Vinterhuvudstad eller vandringsäventyr i nationalparken Tatra gör en semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen till den perfekta upplevelsen. Stugor, restauranger och tingeltangel centralt i byn

Semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen

Vi har nu kört från Brno i Tjeckien till Zakopane i Polen. Hela rutten tog ca 6 timmar, men för att inte behöva köra så långt åt gången delade vi upp körningen på två dagar, med ett stopp på den fina campingen Pod Debowcem i Bielsko-Biala.

Karta från Brno till Zakopane

Semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen

Camping strax utanför Zakopane

När vi kom fram till Zakopane tog vi in på camping Harenda, som ligger 4 km utanför stan. Den här campingen är stor, men ganska enkel. Vi fick ett vänligt mottagande inklusive karta och information om bussar in till stan. Det tog oss 15 minuter med buss som går precis utanför där vi är till centrum. Husen är galet stora och torn, valv och utbyggnader är som standard på ALLA hus. Staden ligger i en dalgång med Tatrabergen som sticker rakt upp i skyn på gränsen till Slovakien i södra Polen. Skidområdet heter Kasprowy Wierch och det finns 4 pister, 1 kabinbana och 2 liftar. Här finns stora originella trähus som först byggdes av Goralerna av en västslavisk folkgrupp, och det är väldigt imponerande från en gammal snickare som mig själv.

Zakopane är den högst belägna staden i Polen och det är lika mycket en vinterhuvudstad som sommar och vandring i naturen. Den vackra nationalparken Tatra som ligger bredvid Karpaterna med små sjöar är hisnande! Det högsta berget är 1985 meter högt och det är många timmars promenad på somrarna ner till byn Kuznice.

Camping Harenda i Zakopane

Receptionen och servicehuset har samma stil som alla hus i området

Semester i Zakopane vid Tatrabergen i Polen

Vem som tagit kortet? Peters drönare förstås!

Gågatan i Zakopane

Vi tog en buss in till stan och tog oss till gågatan Krupówski där turisterna promenerar uppåt och neråt i en aldrig sinande ström. Här står små vagnar där man säljer olika lokala specialiteter, framför allt rökt ost. Här finns också gott om restauranger och uteserveringar.

Zakopane stad

Fullt av turister på gatorna

Rökt ost

I varenda hörn säljs rökt ost, sylt och honung

Stor marknad

Om man vill shoppa finns vanliga klädbutiker och massor av stånd som säljer krimskrams och tingeltangel – allt från mjukisdjur till souvenirer i form av traditionella dräkter eller små snidade yxor.

I ena änden av gatan kan man fortsätta in på en enorm marknad där det finns ännu fler stånd med rökt ost på längden och tvären, mockasiner som det står “Zakopane” på, handväskor, pälsar, blomsterkorgar och skinnfällar.

Shopping Zakopane

Man kan förstås också köpa traditionella dräkter …

Zakopane shopping

… och gosedjur som det står Zakopane på

Vad kan man göra i Zakopane?

På vintern är Zakopane  i Polen en skidort, och vi kan tänka oss att det är fint att åka skidor här, och sedan hänga på After Ski bland alla krogar och barer. På sommaren kan man ge sig ut och vandra i naturen. Det finns bland annat en vacker sjö, och för att ta sig dit vandrar man nio kilometer i varje riktning. Via halvdags- och heldagsturer kan du nå flera fina dalgångar, exempelvis Dolina Strazyska med vattenfall och blomsterängar, vackra Dolina Bialego och Dolina Chocholowska med fin utsikt över Tatrabergen och Dolina Koscieliska som bland annat bjuder på kalkstensklippor och grottor. Jag vill och kommer att uppleva Pieniny nationalpark senast nästa år och helt åka flotte på sjön och kolla länken och njut!

Man kan också ta en linbana upp till toppen av bergen för att beskåda utsikten. Vi övervägde detta, men efter att kvinnan på informationskontoret varnat oss för lååånga köer och sagt att vi måste vara där supertidigt på morgonen för att ha en chans tappade vi lusten. För vandrare måste det här vara rena paradiset och med ett billigt Polen så är det perfekt.

Zakopane i Polen

Typiska hus och en skidlift i bakgrunden

Zakopane i Polen då och nu

Zakopane var länge en fjärran utpost bland bergen, där bergsfolket hade en egen kultur och egen klädedräkt. I slutet av 1800-talet började staden uppmärksammas som semesterort, och idag vallfärdar både polacker och utländska turister hit, med bilköer, tingeltangel och tivolin som följd.

Och kanske var det därför vi blev lite besvikna. Staden är alldeles för liten för att rymma den stora mängden turister och allt verkar handla om konsumera prylar som man inte behöver. För dig som är inriktad på skidåkning eller vandring kan det kanske bli en annan upplevelse!

Zakopane Polen

Utsikt över bergen från campingen

Läs mer: Resa till Polen – din guide till Polens bästa resmål