Meny Stäng

Visenter i Polen – Bialowiezaskogen, Bialowieza nationalpark

Annons

Visenter i Polen! Vi har länge drömt om att se vilda visenter i Polen och till slut nådde vi fram till vårt största mål: Bialowiezaskogen, eller Bialowieza nationalpark, i den östra delen av landet. Denna vilda urskog sträcker sig över ett vidsträckt område på båda sidor om gränsen mellan Polen och Vitryssland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Här rör sig mängder av vilda djur som hjortar, älgar, lodjur och vargar. Kungen i skogen är det största och tyngsta landlevande däggdjuret i hela Europa: visenten, eller europeisk bison som den också kan kallas.

Krakowresor

Bialowiezaskogen

Bialowiezaskogen är den enda återstående delen av den urskog som en gång täckte hela det europeiska låglandet. Skogen togs 1979 upp på Unescos världsarvslista och ingår dessutom i EU:s Natura 2000-område, eftersom man vill skydda och bevara den biologiska mångfalden.

Den vidsträckta skogen sträcker sig över både Polen och Vitryssland och är nationalpark i båda länderna, även om det bara är runt 17 procent av skogen på den polska sidan som är skyddad som nationalpark. Bialowiezaskogen ligger ungefär 62 kilometer sydost om Białystok i Polen och 70 kilometer norr om Brest i Vitryssland. Sammanlagt upptar skogen upptar en yta på 1418,85 kvadratkilometer.

Östra Polen

Vi kom med husbil från palatset Kozlowka i Lublin och körde så långt österut man kan komma i den här delen av landet. Vi stannade först när vi kom fram till den lilla byn Bialowieza, nära gränsen till Vitryssland. Här tog vi in på camping U Michala och gjorde oss redo … för att spana på visenter i Polen!

Camping U Michala

På guidad tur i Bialowieza nationalpark

Man får bara gå in i den skyddade delen av Bialowiezaskogen tillsammans med en guide. Man kan gå i grupp, men den här dagen var det bara vi som ville ha en engelsktalande guide, så vi fick boka en privat tur. Och så bar det iväg då … mot grinden som ser ut som grinden till Jurassic Park. Vad skulle vi hitta där på andra sidan egentligen …?

Grinden till Bialoweza nationalpark - urskog och visenter i polen
På andra sidan grinden börjar Bialowieza nationalpark – är det här man kan hitta visenter i Polen?

I Bialowiezaskogen är det naturen som bestämmer

Den vilda urskogen i Bialowieza nationalpark är full av ek, lind, lönn, alm, avenbok, gran och tall. Många träd är över hundra år gamla och det äldsta trädet har 650 år på nacken. Här är det naturen som bestämmer, helt utan mänsklig inblandning. När ett träd faller dröjer det runt 80 år innan det försvinner. Under den tiden blir stammen hem för nytt liv: mossa, växter, (enorma!) svampar och insekter …

Urskog med visenter i Polen
Skogen är intensivt grön och de fallna trädstammarna ger liv åt mossa och svampar
Urskog med visenter i Polen
Träden speglar sig i vattnet och överallt hörs skogens fåglar

Guiden visade oss var hackspettarna bor och hur ramslöken breder ut sig över marken. Detta är en annan värld. Djurens och naturens värld. Så som hela Europa såg ut innan människan tog över!

Svampar i skogen
Vår guide visar upp en av alla svampar som växer på träden …

Kan man se visenter i Polen?

Det är fullt möjligt att få se visent och andra vilda däggdjur när man vandrar genom skogen, men chansen är inte stor. Området är gigantiskt och djuren är skygga. Vi såg röd ekorre, hackspettar, småfåglar och spår av vildsvin … men ingen visent.

Bialowieza - visenter i Polen
De röda ekorrarna trivs i Bialowiezaskogen

Nästan i Vitryssland

Guiden visade på en väg in i skogen och sa att om vi bara följer den i tre kilometer så kommer vi till den vitryska gränsen. Där står gränsvakterna med kpistar. Och sedan fortsätter urskogen, på andra sidan. Så nära, och ändå så långt borta på något sätt.

Bialowieza - visenter i Polen
Vägen till Vitryssland genom Bialowieza nationalpark!

Lunch och hyra av cyklar

Den guidade vandringen genom Bialowieza nationalpark tog tre timmar och efteråt passade det bra med lunch, innan vi skulle ge oss vidare i jakten på visenterna. Det blev riktigt god rysk (eller ukrainsk kanske?) öl och polska pierogi (ångkokta degknyten) fyllda med viltkött. Sedan hyrde vi cyklar och gav oss av mot ”Bison Show Reserve”, där man kan se visenter och andra vilda djur på ett inhägnat område.

Rysk öl i Bialowieza
Välbehövlig öl- och lunchpaus i Bialowieza

Visenter och urhästar bakom stängsel

Nu ville vi tull slut få se visenter i Polen, och på Bison Show Reserve kunde vi äntligen se de enorma bestarna. Det är naturligtvis inte samma sak att se dem i fångenskap, men det är fortfarande imponerande djur, som kan väga upp till 900 kilo. Man ska dock inte luras av djurens klumpiga yttre – de kan tydligen springa i 40 km/timmen och hoppa två meter högt!

Visenter i Polen
Visenter i Polen: en fullvuxen visent, och två små kalvar

Ett annat intressant djur som man kan se här är de hästar som kallas ”tarpaner”. Egentligen är det väl inte riktiga tarpaner, eftersom den sista av dessa urhästar dog år 1880, men med hjälp av tämjda och korsade vildhästar som man hittat på gårdar på landsbygden har man avlat fram en häst som ska vara så lik den ursprungliga tarpanen som möjligt.

tarpan
”Tarpaner” på Bison Show Reserve i Bialowieza

Och till sist … vad hände? Vi fick se en vild visent!

När kvällen kom kände vi oss någorlunda nöjda med dagen, även om vi var lite besvikna över att vi inte fått se en vild visent. Vi hade ändå fått uppleva den vilda urskogen och vi hade kompletterat med visenter i en inhägnad.

Men vad hände just då? En tysk campinggranne kom fram till oss vid husbilen, vinkade upphetsat till oss och väste ”Schnell … schnell!” Och vad tror ni att vi fick se, strax utanför campingen och bara hundra meter från vår husbil …? Fick vi se vilda visenter i Polen? Kolla in filmen vetja!

Mer att se och göra i Polen

Det finns förstås mycket mer att se och göra runt om i Polen. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration inför din resa.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

fakta: Guidade turer i Bialowiezaskogen

  • För att besöka den skyddade delen av skogen måste man gå med guide. Turer kan bokas via PTTK Bialowieza, som erbjuder guidning på flera olika språk. Vi bokade på plats, men man kan säkert boka i förväg också.
  • De guidade turerna är antingen tre eller fyra timmar långa (ca 4,5 respektive 7 km). Det är inte så stor skillnad på turerna, men under 4-timmarsturen finns mer möjligheter att fokusera på olika växter och svampar.
  • Vi betalade ca 700 kr för en privat guidning på tre timmar, men om man är fler i en grupp blir det betydligt billigare. När man kommer fram till parken får man också betala inträde, men det handlar bara om ca 15 kr per person.
  • Det finns även möjlighet att boka turer på natten/tidig morgon, då chansen att se djur är större.
  • Vandringen genom Bialowieza nationalpark är enkel och man behöver ingen annan utrustning än ett par bekväma skor, och kanske en vattenflaska. Det kan vara mycket mygg i skogen, så eventuellt kan man vilja förbereda sig med myggmedel.

Cykla i Bialowieza

  • Stora delar av skogen kan besökas på egen hand. Det bästa sättet är att cykla.
  • Om man inte har en egen cykel kan man enkelt hyra en i centrala Bialowieza. Vi betalade 75 kr per cykel för 24 timmars hyra.

Bison Show Reserve

  • Om man inte lyckas se vilda visenter i Polen man se dem i Bison Show Reserve. Förutom visenter finns här älgar, vargar, lodjur, tarpaner med mera. Stället ligger ca 3 km från camping U  Michala. Vi betalade 25 kr i inträde per person.

Boende i Bialowieza

  • Hotell: Det finns flera mindre hotell i Bialowieza och andra övernattningsmöjligheter. Kolla till exempel på Booking.com.
  • Camping: Om du reser med husbil finns två campingar med bra läge i Bialowieza. Vi stod på camping U Michala, som var enkel men trevlig och drivs av en omtänksam dam som pratar tyska.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev