Meny Stäng

Visenter i Polen – Bialowieza nationalpark

Visenter i Polen. Vi har länge drömt om att se vilda visenter i Polen och till slut nådde vi fram till vårt största mål: Bialowieza nationalpark i den östra delen av landet. Denna vilda urskog sträcker sig över ett vidsträckt område på båda sidor om gränsen mellan Polen och Vitryssland. Skogen är den enda återstående delen av den urskog som en gång täckte hela det europeiska låglandet, och här rör sig mängder av vilda djur som hjortar, älgar, lodjur och vargar. Kungen i skogen är det största och tyngsta landlevande däggdjuret i hela Europa: visenten, eller europeisk bison som den också kan kallas.

Så långt österut man kan komma

Vi körde så långt österut man kan komma i den här delen av landet och stannade i den lilla byn Bialowieza. Här tog vi in på en camping och gjorde oss redo … för att spana på visenter i Polen!

Karta Polen

På Guidad tur i urskogen

Man får bara gå in i den skyddade delen av skogen tillsammans med en guide. Man kan gå i grupp, men den här dagen var det bara vi som ville ha en engelsktalande guide, så vi fick boka en privat tur. Och så bar det iväg då … mot grinden som ser ut som grinden till Jurassic Park. Vad skulle vi hitta där på andra sidan egentligen …?

Grinden till Bialoweza nationalpark - urskog och visenter i polen

På andra sidan grinden börjar urskogen – är det här man kan hitta visenter i Polen?

Här är det naturen som bestämmer

Den vilda urskogen är full av ek, lind, lönn, alm, avenbok, gran och tall. Många träd är över hundra år gamla och det äldsta trädet har 650 år på nacken. Här är det naturen som bestämmer, helt utan mänsklig inblandning. När ett träd faller dröjer det runt 80 år innan det försvinner. Under den tiden blir stammen hem för nytt liv: mossa, växter, (enorma!) svampar och insekter …

Guiden visade oss var hackspettarna bor och hur ramslöken breder ut sig över marken. Detta är en annan värld. Djurens och naturens värld. Så som hela Europa såg ut innan människan tog över!

Urskog

Skogen är intensivt grön och de fallna trädstammarna ger liv åt mossa och svampar

Urskog i Polen

Träden speglar sig i vattnet och överallt hörs skogens fåglar

Svampar i skogen

Vår guide visar upp en av alla svampar som växer på träden …

Kan man se Visenter i Polen?

Det är fullt möjligt att få se visent och andra vilda däggdjur när man vandrar genom skogen, men chansen är inte stor. Området är gigantiskt och djuren är skygga. Vi såg röd ekorre, hackspettar, småfåglar och spår av vildsvin … men ingen visent.

Ekorre

De röda ekorrarna trivs i urskogen

Nästan i Vitryssland

Guiden visade på en väg in i skogen och sa att om vi bara följer den i tre kilometer så kommer vi till den vitryska gränsen. Där står gränsvakterna med kpistar. Och sedan fortsätter urskogen, på andra sidan. Så nära, och ändå så långt borta på något sätt.

Väg till Vitryssland

Vägen till Vitryssland!

Lunch och hyra av cyklar

Den guidade vandringen tog tre timmar och efteråt passade det bra med lunch, innan vi skulle ge oss vidare i jakten på visenterna. Det blev riktigt god rysk (eller ukrainsk kanske?) öl och polska pierogi (ångkokta degknyten) fyllda med viltkött. Sedan hyrde vi cyklar och gav oss av mot “Bison Show Reserve”, där man kan se visenter och andra vilda djur på ett inhägnat område.

Rysk öl

Välbehövlig öl- och lunchpaus i Bialowieza

Visenter och urhästar bakom stängsel

På Bison Show Reserve kunde vi äntligen se de enorma bestarna. Det är naturligtvis inte samma sak att se dem i fångenskap, men det är fortfarande imponerande djur, som kan väga upp till 900 kilo. Man ska dock inte luras av djurens klumpiga yttre – de kan tydligen springa i 40 km/timmen och hoppa två meter högt!

Visenter i Polen

Visenter i Polen: en fullvuxen visent, och två små kalvar

Ett annat intressant djur som man kan se här är de hästar som kallas “tarpaner”. Egentligen är det väl inte riktiga tarpaner, eftersom den sista av dessa urhästar dog år 1880, men med hjälp av tämjda och korsade vildhästar som man hittat på gårdar på landsbygden har man avlat fram en häst som ska vara så lik den ursprungliga tarpanen som möjligt.

tarpan

“Tarpaner” på Bison Show Reserve i Bialowieza

Och till sist … vad hände?

När kvällen kom kände vi oss någorlunda nöjda med dagen, även om vi var lite besvikna över att vi inte fått se en vild visent. Vi hade ändå fått uppleva den vilda urskogen och vi hade kompletterat med visenter i en inhägnad.

Men vad hände just då? En tysk campinggranne kom fram till oss vid husbilen, vinkade upphetsat till oss och väste “Schnell … schnell!” Och vad tror ni att vi fick se, strax utanför campingen och bara hundra meter från vår husbil …? Kolla in filmen vetja!

Praktisk info

Här kommer lite praktiskt information för dig som också vill besöka Bialowieza nationalpark och se visenter i Polen.

  • Om du reser med husbil finns två campingar med bra läge i Bialowieza. Vi stod på camping U Michala, som var enkel men trevlig och drivs av en omtänksam dam som pratar tyska. Det finns också hotell och andra övernattningsmöjligheter.
  • För att besöka den skyddade delen av skogen måste man gå med guide. Turer kan bokas via PTTK Bialowieza, som erbjuder guidning på flera olika språk. Vi bokade på plats, men man kan säkert boka i förväg också.
  • De guidade turerna är antingen tre eller fyra timmar långa (ca 4,5 respektive 7 km). Det är inte så stor skillnad på turerna, men under 4-timmarsturen finns mer möjligheter att fokusera på olika växter och svampar. Vi betalade ca 700 kr för en privat guidning på tre timmar, men om man är fler i en grupp blir det betydligt billigare. När man kommer fram till parken får man också betala inträde, men det handlar bara om ca 15 kr per person.
  • Det finns även möjlighet att boka turer på natten/tidig morgon, då chansen att se djur är större.
  • Vandringen genom skogen är enkel och man behöver ingen annan utrustning än ett par bekväma skor, och kanske en vattenflaska. Det kan vara mycket mygg i skogen, så eventuellt kan man vilja förbereda sig med myggmedel.
  • Övriga delar av skogen kan besökas på egen hand. Det bästa sättet är att cykla. Om man inte har en egen cykel kan man enkelt hyra en i centrala Bialowieza. Vi betalade 75 kr per cykel för 24 timmars hyra.
  • Om man inte lyckas se djuren i det vilda kan man se dem i Bison Show Reserve. Förutom visenter finns här älgar, vargar, lodjur, tarpaner med mera. Stället ligger ca 3 km från camping U  Michala. Vi betalade 25 kr i inträde per person.