Meny Stäng

15 vackra öar i Europa som du inte vill missa

Idag tipsar vi om vackra öar i Europa. Drömmer du om kritvita sandstränder, dramatiska klippor eller vindpinade äventyr? Här är femton europeiska öar som du inte vill missa att besöka.

Vackra öar i Europa

Vi älskar att besöka öar. Nyligen tipsade vi om tio vackra öar i Sverige. Nu är det dags att blicka lite utanför vårt eget land. Här tipsar vi om femton vackra öar i Europa som vi har besökt.

1. Korsika (Frankrike)

Korsika är en fantastiskt vacker medelhavsö, fylld av paradisiska stränder med turkosblått vatten. Här kan du köra längs dramatiska bergsvägar med otrolig utsikt. Missa heller inte staden Bonifacio, som ligger spektakulärt på en hög klippa på den södra delen av ön.

Vackra öar i Europa - Korsika

2. Brač (Kroatien)

Den kroatiska ön Brač är en fantastiskt härlig semesterö. Här kan du besöka de mysiga orterna Supetar eller Bol och den omtalat vackra stranden Zlatni Rat. Ön når du enkelt med till exempel färja från den fina och historiskt intressanta staden Split.

Vackra öar i Europa - Brac

3. Rügen (Tyskland)

Ön Rügen är ett populärt strandparadis i norra Tyskland, med kritvita klippor, charmiga semesterorter och karakteristiska badhus. Om du vill uppleva något speciellt kan du besöka trädtroppsbanan vid Naturerbe Zentrum eller åka en tur på den smalspåriga järnvägen.

Vackra öar i Europa - Rügen

4. Dagö (Estland)

Dagö i Estland, eller Hiiumaa som ön heter på estniska, är en ö utanför Estlands västra kust. Här hittar du massor av svensk historia. Dessutom kan du njuta av vacker natur och fina stränder, samt spana in inte mindre än tre mäktiga fyrar och ett udda hemsnickrat ”Eiffeltorn”.

Dagö

5. Sardinien (Italien)

Sardinien är ännu en av alla vackra öar i Europa. Här finns massor av fina stränder, omgivna av kristallklart vatten. Du kan till exempel sola, bada och göra båtturer vid det fantastiska Cala Gonone. Det är också trevligt att besöka Alghero och kanske ta en tur till Neptunus grottor.

Vackra öar i Europa - Sardinien

6. La Maddalena (Italien)

Varför inte besöka en ö utanför en ö? La Maddalena ligger strax norr om huvudön Sardinien och nås enkelt med bilfärja. På ön ligger den charmiga lilla staden La Maddalena. Resten av ön bjuder på vacker natur med grönska, härliga stränder, campingar och semesterboenden.

Vackra öar i Europa - La Maddalena

7. Gozo (Malta)

Gozo är en vacker ö som tillhör öriket Malta. Om man jämför med huvudön så är Gozo lite lugnare, och här kan du njuta av naturupplevelser såsom mountainbikecykling, klättring eller dykning. På ön finns också fina badplatser och närproducerad mat från öns bönder.

Vackra öar i Europa - Gozo

8. Irland

Irland är dels ett land men också en ö, som inkluderar länderna Irland och Nordirland. Den här ön är otroligt grön och vacker, samtidigt som den bjuder på vackra och dramatiska kuster. Missa inte platser som Cliffs of Moher, Carrick-a-rede och Giant’s Causeway.

Cliffs of Moher Irland

9. Porquerolles (Frankrike)

Ön Porquerolles i Frankrike är en av de så kallade ”guldöarna” vid Franska rivieran. Många anser att stranden Plage Notre Dame, som ligger på Porquerolles, är världens vackraste strand. Vi kan i alla fall instämma i att det är otroligt vackert här, med tät grönska och turkosblått hav.

Vackra öar i Europa - Porquerolles

10. Usedom (Tyskland/Polen)

Usedom är en ö vid den södra Östersjökusten, som till hälften ligger i Tyskland och till hälften i Polen. Ön bjuder på vackra stränder och charmiga gamla kurorter. Här kan man också ge sig av på cykeltur, och cykla mellan de båda länderna, genom härlig lövskog.

Usedom

11.  Färöarna (Danmark)

Färöarna är en självstyrande ögrupp som består av inte mindre än 18 öar, varav de flesta är bebodda. På dessa vackra öar i Europa kan du upptäcka intressant kultur och historia, men också fantastisk natur. Färöarna är för alla som gillar dramatiska vidder, lunnefåglar och ulliga får.

Saksun, Färöarna

12. Kynö (Estland)

Kynö i Estland är en liten och mycket speciell ö. Den traditionella kulturen är så säregen att den har utsetts som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. Här firar man bröllop som ingen annanstans i världen och här är det kvinnorna som bestämmer. Dessutom är detta en grön och vacker ö.

Kynö, Estland

13. Pag (Kroatien)

Pag är en vindpinad och relativt kal ö i Kroatien, som bjuder på både vidsträckta klippor och långa sandstränder. Här kan du bada i det kristallklara havet, men också lära dig mer om sådant som ön är känd för: god ost, spets och saltproduktion.

Vackra öar i Europa - Pag

14. Cypern

Cypern är en spännande önation i den östra delen av Medelhavet. Här har människor bott i minst 11 000 år, och det finns gott om historiska sevärdheter. Dessutom bjuder ön på frodig natur, vackra badplatser, god mat och möjligheter för båtturer och andra härliga utflykter.

Resa till Cypern

15. Port-Cros (Frankrike)

Ön Port-Cros är ytterligare en av de så kallade guldöarna vid Franska rivieran. Ön känns riktigt exotisk och påminner lite om Karibien med sin prunkande gröna växtlighet, sina vackra stränder och hamnen där man beställer mojitos i enkla, avslappnade barer.

Vackra öar i Europa - Ön Port-Cros i Frankrike

Vackra öar i Europa – på vår bucket list

Utöver dessa vackra öar i Europa finns det förstås många andra fina öar, som vi ännu inte besökt och därför inte kan tipsa om. Här listar vi några europeiska öar som vi är nyfikna på:

  • Bornholm (Danmark)
  • Capri (Italien)
  • Föhr (Tyskland)
  • Ibiza (Spanien)
  • Madeira (Portugal)
  • Santorini (Grekland)
  • Sylt (Tyskland)
  • Vis (Kroatien)
Kroatiens kust
Utanför Kroatiens långa kust ligger många vackra öar

Fler vackra öar i Europa?

Vilka fler vackra öar i Europa har du besökt? Tipsa gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev