Meny Stäng

Ön Port-Cros i Frankrike – Frankrikes exotiska nationalpark

Ön Port-Cros i Frankrike är en av de så kallade guldöarna vid Côte d’Azur. Ön påminner lite om Karibien med sin prunkande gröna växtlighet, sina vackra stränder och sina avslappnade barer där man dricker mojitos och lyssnar på skön musik.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På ön Port-Cros i Frankrike

Ön Port-Cros i Frankrike utgör tillsammans med Île du Levant och Porquerolles de så kallade guldöarna utanför Hyères vid Côte d’Azur. Alla de tre öarna har olika egenskaper.  Île du Levant är en ö för naturister, Porquerolles är den mest turistiga ön och Port-Cros består huvudsakligen av en nationalpark.

Att Port-Cros är nationalpark innebär bland annat fantastiskt vild och skyddad natur, samt att det är rökförbud på större delen av ön.

Båtar

Skön Karibien-stämning i hamnen

När man anländer med båten till Port-Cros, som bland annat går från Saint-Pierre Marina i Hyère eller från hamnen i La Lavandou (där vi tog den), möts man av den charmiga lilla hamnen på ön. Här ligger ett antal små restauranger tätt, tätt och stämningen är i topp. Vi startade med en liten lunch i form av en mozzarella-macka på L’Hostellerie Provençale, innan vi gav oss av ut i naturen.

Port-Cros
restaurang Port Cros

Stränder på Port-Cros

Det finns flera vackra stränder på Port-Cros, bland annat Plage de Port Man, Plage du Sud och Plage de la Palud. Vi bestämde oss för att promenera till Plage de la Palud, vilket innebar en vacker vandring genom intensiv grönska, som då och då öppnade sig för magisk utsikt över havet.

Port-Cros natur
Port-Cros utsikt

Om det inte varit så otroligt hett hade vi förstås kommit fram till stranden. Jag (Helena) är på grund av migrän väldigt känslig för värme, och det spelar ofta ingen roll att jag laddar med hatt, solglasögon och massor av vatten. Ibland sätter solen och hettan ändå tvärstopp, och efter 35 minuters promenad fick vi vända, eftersom jag helt enkelt inte visste hur jag skulle klara att ta mig tillbaka annars.

Tipset till dig är att ändå åka hit under högsäsong om du tål värme bättre än jag – men att välja juni eller september om du liksom jag är känslig för värme.

Port-Cros stig

Stranden Plage de la Palud

En rad skyltar visar vägen till stranden Plage de la Palud, som nås efter ca 45 minuters promenad från byn. Här, liksom på de andra stränderna på ön, ska det finnas fantastiska möjligheter att se alla möjliga fiskar i det kristallklara vattnet. Vi fick nöja oss med att kika på stranden på avstånd …

Utsikt Port-Cros i Frankrike
Strand Port-Cros

Inte alltid som tänkt …

Det ingick förstås inte i planen att avbryta promenaden till stranden, men vi var tvungna att göra det för att hindra min migrän från att explodera. När vi istället skulle svalka oss vid en liten stenstrand nära hamnen, då skar Peter sig i foten. Vi har tvättat och plåstrat om och än så länge verkar det vara ok, vi håller tumarna! Vi visar ingen bild på det, så istället får du hålla till godo med två bilder från Fort du Moulin från 1580, som ligger på ön.

Fort du Moulin
Borg Port Cros

Men ganska bra ändå!

Efter bad, skugga och vatten blev min huvudvärk faktisk bättre, och vi kunde spendera någon timme på den sköna restaurangen i hamnen. Här spelades schlager medan gästerna sjöng med, och kyparna bar ut drinkar, skaldjurstallrikar och kokosnötsglassar i högt tempo. Själva tog vi strax därefter båten till Le Lavandou, där det blev en glass innan vi fortsatte med buss till campingen och vår husbil!

Port-Cros restaurang

Port-Cros är en fantastisk ö med vild natur, kristallklart vatten och en avslappnad Karibien-stämning på barerna. Detta trodde vi inte fanns i Europa – åk hit om du har möjlighet!

Bar Port Cros

Fler guldöar i Frankrike

Läs gärna också om de andra två guldöarna i Frankrike. Porquerolles är den mest turistiga ön med stranden Notre Dame, som har utsetts till Frankrikes vackraste. Ön Île du Levant är en vildvuxen ö, där alla går helt nakna.

Det finns också tre små öar i öriket Iles d’Hyères, som ligger i södra Frankrike mellan Nice och Marseille, och det är Saint Honorat, Bendor och Embiez.

Notre Dame vackraste strand
Ön Porquerolles med Frankrikes vackraste strand

Prenumerera på vårt nyhetsbrev