Meny Stäng

Île du Levant i Frankrike – Europas enda naturistö

Ön Île du Levant i Frankrike är Europas enda naturistö, och ett mycket speciellt ställe. Här är naturen vild och vacker och på många ställen tränger den in och tar över det människorna en gång byggt. Här hittar du paradisstränder för naturister, blommor i alla färger, mysiga små restauranger och dessutom ett livligt nattliv.

Buss till Le Lavandou

Vi startade på förmiddagen med att ta buss från campingen utanför Le Lavandou in till centrala Le Lavandou. Här letade vi genast upp det lilla hamnkontoret där man kan köpa båtbiljetter till de tre öar som kallas “Guldöarna”. Vi ville gärna åka till alla tre öarna, och valde att börja med den kanske minst besökta ön, Île du Levant. En stor del av den här ön är militärområde och den övriga delen är endast öppen för naturister.

Le Levandou

Bokning av tält (!) och båttur

Eftersom vi kom iväg ganska sent på dagen föreslog (den oerhört hjälpsamma!) tjejen på biljettkontoret att vi skulle sova kvar på ön och nästa dag ta båt till en av de andra öarna. Vi nappade på idén och ringde till 15 eller 20 hotell. Alla var fullbokade. Vi meddelade tjejen på biljettkontoret att det inte gick, men hon nöjde sig inte med det svaret. Vips så hade hon bokat ett tält (!) åt oss på öns camping. Dags att ge sig av på äventyr alltså!

Le Levandou

Vi lämnar Le Levandou bakom oss

Båttur till Levant

På väg mot Ile de Levant

Levant

Framme på ön!

Île du Levant i Frankrike

Île du Levant i Frankrike är en fantastiskt vacker, och mycket speciell, ö. Här startade läkarna Gaston och André Durville 1931 Héliopolis, Europas första by dedikerad till naturism. Idag är detta fortfarande ett paradis för naturister, med härliga klippor, vackra stränder och en prunkande grönska som snarast för tankarna till Asien.

Peter

De gröna träden och buskarna svämmar över ön tillsammans med blommor i alla regnbågens färger. Husen har i vissa fall fått förfalla, och har istället tagits över av naturen.

Grönska

Vi tältar!

Campingen på Île du Levant ligger bara några minuter från hamnen, och att komma hit var en upplevelse! Första tanken var att campingen var lite risig, men sedan insåg vi att den är som allting här på ön. Det är lite hippie-känsla över allting här, och naturen har en tendens att ta över det som är byggt av människorna. Sedan var det ju det där med att bo i tält … Hur kom det sig att vi råkade gå med på det? Välkommen äventyret!

Tält

Hur gör man nu igen …?

Tält Frankrike

Det gröna pyttetältet är uppe (för 25 euro per natt)!

Naturiststränder

När man promenerar längs kusten är det som att vandra i ett exotiskt paradis. Naturen är vild och vacker och stigen är bara lätt upptrampad. Sandstranden vi kom fram till låg inbäddad i grönska och var nästan overkligt bildskön. Men nej, det går inte att fota en strand med nakna människor, så du får hålla till godo med några bilder från vägen dit …

Frankrike Levant

Ön Levant

Trerätters middag

På kvällen gick vi upp till öns lilla centrum, där puber, barer och dansgolv ligger tätt. Vi var här tidigt på kvällen, men att döma av stämning och klädsel kan vi tänka oss att det går hett till här lite senare på kvällen. Jag (Helena) hade vid det här laget fått migrän av hettan, så för vår del blev det istället en trerätters middag och sedan raka vägen till husb … jag menar tältet.

barer

Vi åt middag på en supermysig liten restaurang som heter La Palmeraie. Här serverades vi en riktigt god trerätters middag för 30 euro per person. Mycket gott och vällagat, och dessutom bra service!

Förrätt med getost

Förrätt med getost och sallad

Två sorters inbakad fisk med ris och saffranssås

Två sorters inbakad fisk med ris och saffranssås