Meny Stäng

Ön Île du Levant i Frankrike – Europas enda naturistö

Annons

Ön Île du Levant i Frankrike är Europas enda naturistö, och ett mycket speciellt ställe. Här är naturen vild och vacker och på många ställen tränger den in och tar över det människorna en gång byggt. Här hittar du paradisstränder för naturister, blommor i alla färger, mysiga små restauranger och dessutom ett livligt nattliv.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Buss till Le Lavandou

Vi startade på förmiddagen med att ta buss från campingen utanför Le Lavandou in till centrala Le Lavandou i Hyreres, som tillhör Provence-Alpes-Côte d’Azur i Frankrikes riviera. Här letade vi genast upp det lilla hamnkontoret där man kan köpa båtbiljetter till de tre öar som kallas ”Guldöarna”. 

Vi ville gärna åka till alla tre öarna, och valde att börja med den kanske minst besökta ön Île du Levant. En stor del av den här ön är militärområde och den övriga delen är endast öppen för naturister.

Le Levandou

Bokning av tält (!) och båttur

Eftersom vi kom iväg ganska sent på dagen föreslog (den oerhört hjälpsamma!) tjejen på biljettkontoret att vi skulle sova kvar på ön och nästa dag ta båt till en av de andra öarna. Vi nappade på idén och ringde till 15 eller 20 hotell. Alla var fullbokade. Vi meddelade tjejen på biljettkontoret att det inte gick, men hon nöjde sig inte med det svaret. Vips så hade hon bokat ett tält (!) åt oss på öns camping. Dags att ge sig av på äventyr alltså mot våra franska öar!

Le Levandou
Vi lämnar Le Levandou bakom oss
Båttur till Levant
På väg mot Ile de Levant
Ön Île du Levant i Frankrike
Framme på Ön Île du Levant i Frankrike och är Europas enda naturistö

Ön Île du Levant i Frankrike

Île du Levant i Frankrike är en fantastiskt vacker, och mycket speciell, ö. Här startade läkarna Gaston och André Durville 1931 Héliopolis, Europas första by dedikerad till naturism. Idag är detta fortfarande ett paradis för naturister, med härliga klippor, vackra stränder och en prunkande grönska som snarast för tankarna till Asien.

Peter

De gröna träden och buskarna svämmar över ön tillsammans med blommor i alla regnbågens färger. Husen har i vissa fall fått förfalla, och har istället tagits över av naturen. 90 procent av ön ägs av militären och där man inte får vistas, och det är avgränsat med höga stängsel. Ön är stor och det finns ändå gott om plats. Byn domineras av Fort Napoleon och här finns kapell, ett postkontor, polisstation, rådhus och hamnkontoret Capitaine du Port, pizzeria, basarer och mycket mer.

Grönska

Vi tältar!

Campingen på ön Île du Levant ligger bara några minuter från hamnen, och att komma hit var en upplevelse! Första tanken var att campingen var lite risig, men sedan insåg vi att den är som allting här på ön. Det är lite hippie-känsla över allting här, och naturen har en tendens att ta över det som är byggt av människorna. Sedan var det ju det där med att bo i tält … Hur kom det sig att vi råkade gå med på det? Välkommen äventyret!

Tält
Hur gör man nu igen …?
Tält Frankrike
Det gröna pyttetältet är uppe (för 25 euro per natt)!

Naturiststränder

När man promenerar längs kusten är det som att vandra i ett exotiskt paradis. Naturen är vild och vacker och stigen är bara lätt upptrampad. Sandstranden vi kom fram till låg inbäddad i grönska och var nästan overkligt bildskön. Det finns två stränder Bain de Diane och Plage des Grottes som är mer strand, annars är det att bada från klippor.

Men nej, det går inte att fota en strand med nakna människor, så du får hålla till godo med några bilder från vägen dit … Strax utanför där vi går i den helt vilda och orörda naturen, ligger den Franska kusten med sitt otrolig kristallklara vatten, som skiftar i blåturkost.

Frankrike Levant
Ön Île du Levant i Frankrike
Ön Levant

Trerätters middag

På kvällen gick vi upp till öns lilla centrum, där puber, barer och dansgolv ligger tätt. Barerna La Fourmi och Heliotel uppmuntrar till nakenhet eller väldigt lite klädsel. Vi var här tidigt på kvällen, men att döma av stämning och klädsel kan vi tänka oss att det går hett till här lite senare på kvällen. Jag (Helena) hade vid det här laget fått migrän av hettan, så för vår del blev det istället en trerätters middag och sedan raka vägen till husb … jag menar tältet.

barer

Vi åt middag på en supermysig liten restaurang som heter La Palmeraie. Här serverades vi en riktigt god trerätters middag för 30 euro per person. Mycket gott och vällagat, och dessutom bra service!

Förrätt med getost
Förrätt med getost och sallad
Två sorters inbakad fisk med ris och saffranssås
Två sorters inbakad fisk med ris och saffranssås

Fler guldöar i Frankrike

Läs gärna också om de andra två guldöarna i Frankrike. Porquerolles är den mest turistiga ön med stranden Notre Dame, som har utsetts till Frankrikes vackraste. Ön Port-Cros är en vildvuxen och grön ö som nästan påminner om Karibien.

Det finns också tre små öar i öriket Iles d’Hyères, som ligger i södra Frankrike mellan Nice och Marseille, och det är Saint Honorat, Bendor och Embiez.

Ön Port-Cros i Frankrike
Ön Port-Cros i Frankrike

Video från ön Île du Levant

Fakta om ön Île du Levant

  • Att bo: Det finns många pensionat, rum och hotell men man måste vara ute i god tid. Ca ett halvår före man ska hit. Kolla in Airbnb.se
  • Att äta: Många restauranger finns på ön och dessutom barer och småbutiker. Det finns en stor affär högst upp på ön för att handla mat.
  • Ta sig hit: Det går båtar från Hyères och Le Lavandou som tar ca 45 minuter till nakenön Île du Levant.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev