Meny Stäng

Notre Dame på Porquerolles – Frankrikes vackraste strand?

Vi har besökt stranden Notre Dame på Porquerolles vid Côte d’Azur, som av många anses vara Frankrikes vackraste strand. Detta är en av de tre så kallade guldöarna, och trots att det är den mest turistiga av de tre finns det riktiga guldkorn här, inte minst de fantastiska stränderna!

Båttur till ön Porquerolles

Vi hade bestämt att vi ville besöka alla de tre så kallade guldöarna vid Côte d’Azur, så efter besöken på naturistön Ile du Levant och den “karibiska” ön Port-Cros, var det dags för besök på den mest turistiga av de tre öarna: Porquerolles. Man kan åka båt från flera olika platser och vi åkte från Le Lavandou. Härifrån betalade vi nästan 800 kronor för två, men det kan finnas billigare biljetter från andra orter, där båtresan blir kortare.

Frankrikes kust

Freedom of the Seas

Ser du vad det står på kepan?

Båt till Porquerolles

Legenden om Guldöarna

Ön Porquerolles är den största av de tre “guldöarna” vid Côte d’Azur, eller Hyères-öarna, som de också kallas. Enligt legenden hade prins Olbanius fyra döttrar, som alla var kända för sin skönhet, och också var exceptionella simmare. En dag när de simmade i havet såg fadern piratsegel vid horisonten.

Porquerolles Frankrike

Han ropade åt döttrarna att komma tillbaka så fort som möjligt, men de var redan för långt borta. Desperat anklagade fadern gudarna och bad dem förhindra bortförandet av hans döttrar. Himlen hörde hans böner, och precis när de unga kvinnorna skulle bli offer för piraterna, stelnade deras kroppar och de förvandlades till öar. De döttrar som var längst bort bildade tre gyllene öar, och den dotter som var närmast stranden förvandlades till halvön Giens. Det sägs att öarna sedan dess behållit döttrarnas skönhet …

Karta guldöarna

Här ser du Giens-halvön och de tre öarna (den som benämns Iles d’Hyeres är Porquerolles)

Porquerolles hamn

Ön där alla cyklar

När man kommer i land på Porquerolles blir det snabbt tydligt att detta är en ö där man cyklar. Det finns cykeluthyrare i varje gathörn. Priset för att hyra en cykel över en dag är 16 euro (sommaren 2018) och priset är samma hos alla uthyrare. Om man vill kan man också ta med egen cykel på båten.

Hyra cykel i Porquerolles

Man hyr förstås cykel för att utforska ön! Det finns flera vackra sandstränder, flera utsiktspunkter och någon gammal borgruin.

Porquerolles cykelvägar

Om temperaturen varit lägre hade vi säkert cyklat längre och upptäckt mer av ön. I den rådande hettan nöjde vi oss med att cykla till stranden Notre Dame, som anses vara en av Frankrikes vackraste stränder.

Cykel på Porquerolles

Notre Dames – Frankrikes vackraste strand?

Enligt broschyren vi fick i turistinformationen tar det 45 minuter att promenera och 25 minuter att cykla till stranden Notre Dame, och det kan nog stämma! Stranden Notre Dame anses av många vara Frankrikes vackraste strand, och i en rankning av European Best Destinations har den en gång även utsetts till Europas vackraste strand.

Stranden Notre Dame på Porquerolles i Frankrike

vacker strand i Frankrike

Notre Dame Porquerolles

Porquerolles Notre Dame

Byn i Porquerolles

Det finns bara en by på ön Porquerolles och den ligger vid hamnen, där båtarna lägger till. Enligt engelskspråkiga Wikipedia bor cirka 400 personer här, och här finns också gott om restauranger och glassbarer. Och glass, ja det passade utmärkt efter vår cykeltur till stranden Notre Dame, som kanske är Frankrikes vackraste strand.

Frankrike Porquerolles

Båtar Porquerolles

Alla dessa tre franska guldöar har överraskat oss positivt, på olika sätt. Naturen på alla tre är magisk, även om stämningen är lite olika. En sak som är gemensamt på alla tre öar är att alla hälsar artigt, i alla sammanhang. Det är “Bonjour” på dagtid och “Bonsoir” på kvällen. Väldigt trevligt! Dessa öar rekommenderas varmt!

Glass i Frankrike

Peter hittade sina favoritsmaker: romrussin och citron