Meny Stäng

Ön Porquerolles i Frankrike – guldöar på franska rivieran

Annons

Ön Porquerolles i Frankrike är en av guldöarna på franska rivieran, i södra Frankrike. Många anser att Plage Notre Dame som ligger här, är världens vackraste strand. Trots att Porquerolles är den mest turistiga av de tre öarna finns det riktiga guldkorn här som vi inte hittar någon annanstans strax utanför Frankrikes sydkust. New York times har listat dessa tre franska öar som riktiga pärlor, och det är inte svårt att förstå varför.

Båttur till ön Porquerolles i Frankrike

Vi hade bestämt att vi ville besöka alla de tre så kallade guldöarna vid Côte d’Azur, så efter besöken på naturistön Ile du Levant och den näst största ”karibiska” ön Port-Cros, var det dags för besök på den mest turistiga av de tre öarna Porquerolles.

Man kan åka båt från flera olika platser och vi åkte från Le Lavandou. Härifrån betalade vi nästan 800 kronor för två, men det finns billigare biljetter från andra orter, där båtresan blir kortare. Vår resa tog och en timme från Lavadou.

Frankrikes kust
Freedom of the Seas
Ser du vad det står på kepan?
Båt till Porquerolles

Legenden om Guldöarna på franska rivieran

Ön Porquerolles är den största av de tre ”guldöarna” (Iles d’Or) vid Côte d’Azur, eller Hyères-öarna, som de också kallas. Enligt legenden hade prins Olbanius fyra döttrar, som alla var kända för sin skönhet, och också var exceptionella simmare. En dag när de simmade i havet såg fadern piratsegel vid horisonten.

"Ön

Han ropade åt döttrarna att komma tillbaka så fort som möjligt, men de var redan för långt borta. Desperat anklagade fadern gudarna och bad dem förhindra bortförandet av hans döttrar.

Himlen hörde hans böner, och precis när de unga kvinnorna skulle bli offer för piraterna, stelnade deras kroppar och de förvandlades till öar. De döttrar som var längst bort bildade tre gyllene öar, och den dotter som var närmast stranden förvandlades till halvön Giens. Det sägs att öarna sedan dess behållit döttrarnas skönhet …

Karta guldöarna
Här ser du Giens-halvön och de tre guldöarna (den som benämns Iles d’Hyeres är Porquerolles)
Porquerolles hamn
Hamnen på ön Porquerolles i Frankrike

Ön Porquerolles i Frankrike

Ön Porquerolles är den största av de tre guldöarna i Hyèresbukten. den är 7 km lång och tre km bred. Det är den mest befolkade ön och på 1800-talet byggdes här by, kyrka och fyr. År 1912 köptes ön av Monsieur Fournier som hittat guld i Mexico och gav ön som morgongåva till sin fru, inte illa.

På ön finns bland annat två hundra hektar vinrankor runt tre vingårdar, och man producerar sitt eget vin. Härifrån kom ett av de första vinerna som klassificerades ”vins des Côtes de Provence”, så det är med andra ord vin med klass..

Senare köpte staten 4/5 delar av ön för att beskydda den från utbyggnad och behålla den som naturområde. Ön beskyddas idag som miljö- och kulturarv av Conservatoire Botanique National de Porquerolles.

Ön där alla cyklar

När man kommer i land på ön Porquerolles, blir det snabbt tydligt att detta är en ö där man cyklar och det finns gott om dem. Det finns cykeluthyrare i varje gathörn. Priset för att hyra en cykel över en dag är 16 euro (sommaren 2018) och priset är samma hos alla uthyrare. Om man vill kan man också ta med egen cykel på båten.

 Porquerolles

Man hyr förstås cykel för att utforska ön! Det finns flera vackra sandstränder, flera utsiktspunkter och bland annat sju stycken gamla borgruiner. Man cyklar på den kilometer långa sandgången runt ön, och det finns utmarkerat med färger hur du tar dig runt.

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Porquerolles cykelvägar

Om temperaturen varit lägre hade vi säkert cyklat längre och upptäckt mer av ön. I den rådande hettan nöjde vi oss med att cykla till stranden Notre Dame, som är mest känd och även anses vara en av Frankrikes vackraste stränder.

Ön Porquerolles

Notre Dames – Frankrikes vackraste strand?

Enligt broschyren vi fick i turistinformationen tar det 45 minuter att promenera och, 25 minuter att cykla till stranden Notre Dame, och det kan nog stämma! Stranden Notre Dame anses av många vara Frankrikes vackraste strand, och i en rankning av European Best Destinations har den en gång även utsetts till Europas vackraste strand med turkost kristallklart vatten.

Stranden Notre Dame på Porquerolles i Frankrike
vacker strand i Frankrike
Notre Dame Porquerolles
Porquerolles Notre Dame

Stränder på ön Porquerolles

Det finns förstås fler vackra stränder på Porquerolles, och många ramas in av pinje- och eukalyptusträd. Mycket av ön är skyddad och det finns inga bilar här förutom de som arbetar med skötsel. Södra sidan är mer klippor med bäckar till, och på norra sidan hittar man grymt vackra stränder.

Det finns stränder vid Alycastre-udden med sitt fort (Fort de l’Alycastre), precis innan Notre-Dame. Andra stränder är Plage d’Argent och Plage de la Courtade med sin vingård och olivlundar. På södra sidan hittar du Calanque de l’Oustaou de Diou, med roströd sand.

ön Porquerolles i Frankrike

Byn i Porquerolles

Det finns bara en by på ön Porquerolles och den ligger vid hamnen, där båtarna lägger till. Enligt engelskspråkiga Wikipedia bor cirka 400 personer här, och här finns också gott om restauranger och glassbarer. Och glass, ja det passade utmärkt efter vår cykeltur till stranden Notre Dame, som kanske är Frankrikes vackraste strand. Ön Porquerolles har dessutom ca 300 soldagar per år.

Frankrike Porquerolles
Båtar Porquerolles

Alla dessa tre franska guldöar har överraskat oss positivt, på olika sätt. Naturen på alla tre är magisk, även om stämningen är lite olika. En sak som är gemensamt på alla tre öar är att alla hälsar artigt, i alla sammanhang. Det är ”Bonjour” på dagtid och ”Bonsoir” på kvällen. Väldigt trevligt! Dessa öar rekommenderas varmt!

Glass i Frankrike
Peter hittade sina favoritsmaker: romrussin och citron

Video från ” Ön Porquerolles”

Fler guldöar i Frankrike

Läs gärna också om de andra två guldöarna i Frankrike. Port-Cros är en exotisk och vildvuxen ö som påminner lite om Karibien, medan Île du Levant är något så annorlunda som en ö där alla går nakna.

Det finns också tre små öar i öriket Iles d’Hyères, som ligger i södra Frankrike mellan Nice och Marseille, och det är Saint Honorat, Bendor och Embiez.

Ön Port-Cros i Frankrike
Port-Cros, en av Frankrikes guldöar

Fakta om Porquerolles

  • Land: Frankrike
  • Språk: Franska (många pratar också engelska)

Restauranger

Massor av restauranger och de flesta i byn/hamnen och det är ganska dyrt. Det finns en restaurang på stranden Plage d’Argent och en på lyxhotellet Le mas du Langoustier, men se till att boka före.

Boende

Det finns en hel drös av hotell och samtliga är ganska dyra. Alla ligger i byn förutom lyxhotellet Le mas du Langoustier. 

Resa hit

  • Färja från Giens: Åka färja med TLV från hamnen i Giens i Hyères som heter La Tour Fondue och är en 20 minuters båtresa från fastlandet. 
  • Färja från Toulon: Åka färja från Toulon med Les Bateliers de la Cote d’Azyr från hamnarna La Seyne sur Mer och La Londe.
  • Färja från Le Lavandou: Det går också att åka från Le Lavandou där vi åkte ifrån, men det tar över en timme.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev