Meny Stäng

Ön Porquerolles i Frankrike – guldöar på franska rivieran

Ön Porquerolles i Frankrike är en av guldöarna på franska rivieran, i södra Frankrike. Många anser att här ligger Frankrikes vackraste strand Plage Notre-Dame. Trots att det är den mest turistiga av de tre öarna finns det riktiga guldkorn här som vi inte hittar någon annanstans strax utanför Frankrikes sydkust. New York times har listat dessa tre franska öar som riktiga pärlor i Hyères.

Båttur till ön Porquerolles i Frankrike

Vi hade bestämt att vi ville besöka alla de tre så kallade guldöarna vid Côte d’Azur, så efter besöken på naturistön Ile du Levant och den näst största “karibiska” ön Port-Cros, var det dags för besök på den mest turistiga av de tre öarna Porquerolles. Man kan åka båt från flera olika platser och vi åkte från Le Lavandou. Härifrån betalade vi nästan 800 kronor för två, men det finns billigare biljetter från andra orter, där båtresan blir kortare. Vår resa tog och en timme från Lavadou.

Frankrikes kust

Freedom of the Seas

Ser du vad det står på kepan?

Båt till Porquerolles

Legenden om Guldöarna på franska rivieran

Ön Porquerolles är den största av de tre “guldöarna” (Iles d’Or) vid Côte d’Azur, eller Hyères-öarna, som de också kallas. Enligt legenden hade prins Olbanius fyra döttrar, som alla var kända för sin skönhet, och också var exceptionella simmare. En dag när de simmade i havet såg fadern piratsegel vid horisonten.

"Ön

Han ropade åt döttrarna att komma tillbaka så fort som möjligt, men de var redan för långt borta. Desperat anklagade fadern gudarna och bad dem förhindra bortförandet av hans döttrar. Himlen hörde hans böner, och precis när de unga kvinnorna skulle bli offer för piraterna, stelnade deras kroppar och de förvandlades till öar. De döttrar som var längst bort bildade tre gyllene öar, och den dotter som var närmast stranden förvandlades till halvön Giens. Det sägs att öarna sedan dess behållit döttrarnas skönhet …

Karta guldöarna

Här ser du Giens-halvön och de tre guldöarna (den som benämns Iles d’Hyeres är Porquerolles)

Porquerolles hamn

Hamnen på ön Porquerolles i Frankrike

Ön Porquerolles i Frankrike

Ön Porquerolles är den största av de tre guldöarna i Hyèresbukten. den är 7 km lång och tre km bred. Det är den mest befolkade ön och det byggdes här på 1800-talet som by, kyrka och fyr. 1912 köptes ön av Monsieur Fournier som hittat guld i Mexico och gav ön som morgongåva till sin fru, inte illa. Två hundra hektar vinrankor runt tre vingårdar gör sitt eget vin här och det med bra klass. Härifrån var ett kvalitetsvin som var en av de första som klassificerades “vins des Côtes de Provence”, klass alltså.

1912 köpte staten 4/5 delar av ön för att beskydda den från utbyggnad och behålla den som naturområde. Ön beskyddas idag som miljö och kulturarv av Conservatoire Botanique National de Porquerolles.

Ön där alla cyklar

När man kommer i land på ön Porquerolles, blir det snabbt tydligt att detta är en ö där man cyklar och det finns gott om dem. Det finns cykeluthyrare i varje gathörn. Priset för att hyra en cykel över en dag är 16 euro (sommaren 2018) och priset är samma hos alla uthyrare. Om man vill kan man också ta med egen cykel på båten.

 Porquerolles

Man hyr förstås cykel för att utforska ön! Det finns flera vackra sandstränder, flera utsiktspunkter och bland annat sju stycken gamla borgruiner. Man cyklar på den kilometer långa sandgången runt ön, och det finns utmarkerat med färger hur du tar dig runt.

Porquerolles cykelvägar

Om temperaturen varit lägre hade vi säkert cyklat längre och upptäckt mer av ön. I den rådande hettan nöjde vi oss med att cykla till stranden Notre Dame, som är mest känd och även anses vara en av Frankrikes vackraste stränder.

Ön Porquerolles

Notre Dames – Frankrikes vackraste strand?

Enligt broschyren vi fick i turistinformationen tar det 45 minuter att promenera och, 25 minuter att cykla till stranden Notre Dame, och det kan nog stämma! Stranden Notre Dame anses av många vara Frankrikes vackraste strand, och i en rankning av European Best Destinations har den en gång även utsetts till Europas vackraste strand med turkost kristallklart vatten.

Stranden Notre Dame på Porquerolles i Frankrike

vacker strand i Frankrike

Notre Dame Porquerolles

Porquerolles Notre Dame

Stränder på ön Porquerolles

Det finns stränder här i världsklass med inramning av pinje och eukalyptusträd. Mycket av ön är skyddad och det finns inga bilar här förutom de som arbetar med skötsel. Södra sidan är mer klippor med bäckar till, och norra sidan hittar man grymt vackra stränder. Plage Notre-Dame som vi skrivit om och du tror att du är på andra sidan jordklotet.

Det finns fler fina stränder som alycastre-udden med sitt fort (Fort de l’Alycastre) som är precis innan Notre-Dame. Plage d’Argent, Plage de la Courtade med sin vingård och olivlundar. På södra sidan med sin roströda sand hittar du Calanque de l’Oustaou de Diou. Överallt runt om ön med sitt turkosa vatten och pinjeskogar, apelsin, mandarin och citronträd som fond.

ön Porquerolles i Frankrike

Byn i Porquerolles

Det finns bara en by på ön Porquerolles och den ligger vid hamnen, där båtarna lägger till. Enligt engelskspråkiga Wikipedia bor cirka 400 personer här, och här finns också gott om restauranger och glassbarer. Och glass, ja det passade utmärkt efter vår cykeltur till stranden Notre Dame, som kanske är Frankrikes vackraste strand. Ön Porquerolles har dessutom ca 300 soldagar per år.

Frankrike Porquerolles

Båtar Porquerolles

Alla dessa tre franska guldöar har överraskat oss positivt, på olika sätt. Naturen på alla tre är magisk, även om stämningen är lite olika. En sak som är gemensamt på alla tre öar är att alla hälsar artigt, i alla sammanhang. Det är “Bonjour” på dagtid och “Bonsoir” på kvällen. Väldigt trevligt! Dessa öar rekommenderas varmt!

Glass i Frankrike

Peter hittade sina favoritsmaker: romrussin och citron

Att bo: Det finns en hel drös av hotell och samtliga är ganska dyra. Alla ligger i byn förutom ett som är lyxhotellet Le mas du Langoustier om du har mycket pengar över. Hotell för bokning till övriga ön.

Att äta: Massor av restauranger och de flesta i byn/hamnen och det är ganska dyrt. Det finns en restaurang på stranden Plage d’Argent och en på lyxhotellet Le mas du Langoustier, men se till att boka före.

Ta sig hit: Åka färja med TLV från hamnen i Giens i Hyères som heter La Tour Fondue och är en 20 minuters båtresa från fastlandet. Åka färja från Toulon med Les Bateliers de la Cote d’Azyr från hamnarna La Seyne sur Mer och La Londe. Det går också att åka från Le Lavandoue där vi åkte ifrån, men det tar över en timme.

Se mer: Det finns tre Små öar i öriket Iles d’Hyères som ligger i södra Frankrike mellan Nice och Marseille, och det är Saint Honorat, Bendor och Embiez.

Läs mer: Resa till Frankrike är sidan för dig som vill veta mer om alla guldkornen som finns i Frankrike.