Meny Stäng

La Maddalena på Sardinien – ett semesterparadis

La Maddalena på Sardinien är ett riktigt semesterparadis. Ögruppen, som ligger på den norra sidan av Sardinien är fylld av grönområden, små vikar och vackra sandstränder. Här hittar man också campingar, ett antal mindre hotell och en liten charmig stad – som också den heter La Maddalena.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ögruppen La Maddalena

När vi anlände till Sardinien igår, med färjan från Bonifacio på Korsika till Santa Teresa, styrde vi direkt kosan till ögruppen La Maddalena. Den här ögruppen ligger strax norr om Sardinien och består av en huvudö, med flera mindre öar runt omkring. Att komma hit var verkligen som att landa i ett litet paradis!

Färja till La Maddalena

För att komma till La Maddalena får man ta en bilfärja från Palau på “fastlandet”, vilket kostade oss ca 600 kr tur och retur för två vuxna och en husbil (2015). Färjeturen är relativt kort och så fort man kommer fram möts man av en riktigt charmig stad och en ö med fantastisk natur.

Freedom på färjan till La Maddalena
Vår husbil Freedom på färjan

Staden La Maddalena

La Maddalena är namnet på ögruppen, men också namnet på den lilla staden som är huvudort på öarna. Detta är en charmig liten stad med en hamn full av båtar och snirkliga gränder där de små butikerna ligger tätt, tätt. Vi började med att parkera husbilen vid hamnen och strosa runt en stund i den charmiga staden.

La Maddalena
Hamnen i La Maddalena
Peter utanför fiskaffären i La Maddalena
Peter utanför fiskaffären

Sardiniens skärgård

Man kan säga att ön tillhör skärgården på Sardinien. Utanför Sardinien ligger hundratals öar den ena vackrare än den andra. Man skulle behöva vara här några månader för att upptäcka allt som finns att se. Vi kan bara ge dig en liten inblick av att inte glömma bort det man inte tänker så mycket på, som den här ön.

Sardinien

Två campingar

Det finns två campingar på ögruppen, men lustigt nog öppnar ingen av dem förrän den 25 juni. Den ena (camping La Maddalena) har dock ”smygöppnat” och det står ganska många husbilar här. Stämningen är skön – campingens restaurang är full av välklädda lokalbor som äter och dricker och är på gott humör. Receptionen är stängd och ägaren (som vi hittade i baren) var mycket välkomnande, men tyckte att incheckning och sånt – ”Äsch, det tar vi imorgon!”

Camping La Maddalena

Skillnader Korsika/Sardinien

När vi reste från Korsika till Sardinien bytte vi faktiskt land, från Frankrike till Italien. Vad detta innebär har vi kanske inte fattat fullt ut ännu, men några skillnader (som delvis kan bero på att vi befinner oss på en liten ö utanför Sardinien) har vi redan blivit varse:

1. Badmodet

I Frankrike finns en naturlig inställning till nakenhet: Topless är extremt vanligt och så fort det finns ett avskilt hörn på en strand passar både män och kvinnor på att bada nakna. Här är det bikini som gäller, helst med så minimala bikinibyxor som möjligt. Även männens badbyxor ska vara små och gärna högt skurna, så som de såg ut i Sverige på 70- eller 80-talet ungefär …

2. Maten i affärerna

Det är verkligen påfallande hur mycket pasta det finns i butikerna här! Det finns pasta på längden och tvären, i former jag aldrig sett, fylld och ofylld, färsk och torkad och fryst eller ibland med potatis i degen. Och så tomaterna – alltså hur gör italienarna för att få dem så goda??? Däremot har vi (ännu) inte hittat leverpastej …

3. Priserna

Än så länge känns det billigare här! Vi har hittat en butik som påminner om Lidl och där är sånt som frukt, grönsaker, vin och öl betydligt billigare än på Korsika. Vi köpte också varsin gin och tonic på campingens bar i förrgår kväll för 4 euro/drink, och det priset kunde vi inte klaga på.

4. Internet

På just denna campingen finns inget WiFi (vilket är mycket vanligt i Frankrike och på Korsika). Än så länge bloggar vi genom att gå in på turistbyrån som erbjuder gratis WiFi, vi får se hur det blir framöver…

Sardinien

Sol och bad på La Maddalena

Vad säger man? Titta på bilderna och så kan du ta dig en funderare om det är så här du vill att din semester ska se ut. Självklart är det ett bra resmål för att bara njuta och komma bort från vardagen.

Sol och bad på La Maddalena
En av alla små stränder på La Maddalena, Sardinien
Bakom stränderna reser sig bergen - inga stora hotell här inte!

Fakta om La Maddalena

 • Land: Italien
 • Språk: Italienska (en del pratar också engelska)
 • Valuta: Euro
 • Prisläge: Något billigare än i Sverige
 • Invånare: 11 700 på La Maddalena (2008)
 • Tidsskillnad: Ingen
 • Akutnummer: 112
 • Religion: Kristendom (främst katolicism)
 • El: Som i Sverige
 • Vatten: Drickbart

Resa till La Maddalena

 • Flyg till Sardinen: Du kan flyga till Alghero eller Olbia på Sardinien. Härifrån kan du till exempel ta dig vidare med hyrbil.
 • Färja till Sardinien: Du kan också resa till Sardinien med färja, från 28 olika destinationer i Italien, Frankrike, Korsika och Sicilien, med åtta olika rederier. Du hittar mer information på Ferries.se.
 • Färja till La Maddalena: Bilfärja går från Palau på Sardiniens fastland till La Maddalena.

Mat och dryck

 • I den lilla byn La Maddalena ligger flera trevliga små restauranger, där man kan njuta av italienska rätter, eller kanske fisk och skaldjur.
 • Passa gärna på att handla färsk fisk i någon av alla fiskbutiker vid hamnen. Perfekt att laga till om du reser med husbil eller hyr stuga.

Boende

 • Det finns gott om mindre hotell på La Maddalena. Kolla till exempel på Booking.com.
 • Det finns också möjlighet till stugboende, till exempel på Abbotaggia Village.

Ställplats och camping

 • Camping La Maddalena, Via G. Mary Loc. Moneta är en trevlig och grön camping med restaurang.
 • Camping Abbotaggia Village har både både stugor och plats för campingfordon. Läs mer på campingens webbsida.
 • Det är inte helt ovanligt med fricamping på La Maddalena, men det är oklart om det är tillåtet.
Cuglieri

Sardiniens västkust

I förrgår startade vi från Bosa och började köra söderut längs Sardiniens västkust. Idag har vi kommit…

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev