Meny Stäng

Korsika

Resa till Korsika? Resan går från norr till söder genom Korsikas bästa resmål. Tycker du om sagolika stränder, härliga båtturer, vild natur och god fransk mat? Här kommer våra bästa tips inför din resa till Korsika! Är du med? Nu åker vi!

Varför resa till Korsika?

24 januari 2019

Vild natur

 Naturen är vild och vacker på hela ön med stora obebodda områden, där man kan träffa på rovfåglar eller vildsvin.

24 januari 2019
24 januari 2018

Dramatiska vägar

Vägarna på västkusten snirklar brant längs kusten och det är på många ställen helt magiskt vackert. Hyra bil är ett måste för att få se alla pärlor på ön.

24 januari 2018
24 januari 2017

vackra stränder

Vattnet är ofta turkosblått och kristallklart och de fina sandstränderna ligger ofta i små vikar. Stränderna är i världsklass!

24 januari 2017
24 januari 2016

Charmiga städer

Det finns flera trevliga små städer med gammal bebyggelse och gott om uteserveringar. Allra vackrast är Bonifacio!

24 januari 2016
24 januari 2015

God mat

Eftersom Korsika tillhör Frankrike är det fransk matkultur som gäller med musslor och goda 3-rättersmenyer.

24 januari 2015
St Florent

1. Saint Florent

St Florent är en charmig liten stad vid vattnet, med restauranger och lyxyachter vid långa hamnen. St Florent har också en egen strand som heter Plage de la Roya. Härifrån kan man ta en båttur till de vackra stränderna Plage de Saleccia och Plage de Loto, som kanske är de vackraste på hela Korsika – Korsikas St Tropez.

Saleccia beach

2. SALECCIA BEACH

Kan detta vara Korsikas vackraste strand? Ok, vi vet inte med säkerhet, men Saleccia beach har blivit omnämnd i sådana sammanhang och vi måste säga … waow, vilken strand! Saleccia beach ligger inte långt ifrån St Florent på norra Korsika, men det finns inga vägar dit, så man kan inte ta sig fram med bil. Man måste helt enkelt ta sig dit med båt.

Calvi

3. calvi

I Calvi kan man njuta av sol och bad, med närhet till Korsikas högsta berg Monte Cintu. Calvi har många restauranger och en flera kilometer lång fin strand. Ta tåget (skakaren) och njut av 60 procent beskyddad natur runt bergen i Balange. Vandringsleden GR20 korsar här och är en 20 mil lång höghöjdsled. I Calvi finns också en trevlig camping.

Glasriket
Calanche

4. Calanche

De dramatiska bergsvägarna på Korsikas västkust utgör en upplevelse i sig. Allra mest fascinerande är vägen i Calanche utanför Piana, där man kör 400 meter över havet. De smala vägarna går genom ett rödfärgat bergslandskap och man har vacker utsikt över Golfe de Porto. Regionalparken Calanche kom med på Unescos världsarvlista 1983.

Camping Korsika

5. naturistcampingen Riva Bella

Om man är intresserad av naturistcamping är det Korsikas östkust som gäller. På Riva Bella finns lamadjur och platser för husbilen precis vid strandkanten. Från naturiststranden skymtar man öarna Pianosa, Elba samt Monte Cristo-ön, som inspirerat Alexandre Dumas för sin roman med samma namn.

Plage de Cupabia

6. Plage de Cupabia

Missa inte den här fantastiskt vackra stranden som är ett av våra bästa restips för Korsika! Stranden ligger i viken mellan Capu Neru och Punta di Porto Pollo och är en naturstrand i Golfe de Valinco. Den ligger norr om Propriano och nås via Route D155. Man tror att man är i Karibien och det är en magisk vacker plats.

Filitosa

7. Filitosa

Om du är intresserad av historia kan du besöka Filitosa, och de förhistoriska lämningarna från 8000 år gamla civilisationer. Platsen ligger norr om Propriano på väg D57 på en kulle med utsikt över Tavaro-dalen. 1954 började utgrävningarna och man hittade flera Menhirar (stenar som avbildar människor).

Korsikas bästa resmål Propriano

8. propriano

Propriano är en liten fiskeby med 3000 invånare på Korsikas sydvästkust, med fantastiskt läge vid Valinco-bukten. Längs hamnpromenaden och småbåtshamnen ligger restauranger och caféer och ligger fina stränder. Hotell och semesterlägenheter har blivit mer populärt av fler turister, som uppskattar den skyddande bukten från Porto Pollo till Campomoro.

Resa till Korsika och Palombaggia

9. Plage de Palombaggia

Strax söder om Porto-Vecchio i Santa Giulia-bukten ligger ett pärlband av vackra stränder, varav Palombaggia är den mest kända. Här hittar du vit sand, röda stenar, turkost vatten och utsikt över Cerbicalesöarna. Intill Palombaggia ligger de vackra stränderna Tamaricciu och Folacia. Här finns också en ställplats för husbilar.

Bonifacio

10. Bonifacio

Bonifacio är en spektakulär stad på höga kalkstensklippor och är den sydligaste staden på Korsika. Staden är uppdelad i två delar, Vieille Ville (gamla stan) och Haute ville (övre stan). Staden skapades år 828 av Boniface II av Toscana. Hamnen ligger nedanför och påminner om en fjord och många hus är byggda längst ut på klippan. Här finns också Europas kanske vackraste kyrkogård med utsikt över Medelhavet. Lavezzi skärgård ligger också utanför och skiljer Korsika från Sardinien, dit du kan resa med färja .

Resa till Korsika - Guide till Korsikas bästa resmål

11. Sperone

Sperone ligger strax öster om Bonifacio och är otroligt vackert med vita stränder, små öar och turkost kristallklart vatten. Här ligger bland annat stränderna Plage du Grand Sperone och Plage du Petit Sperone. Här kan du ta båtturer eller kanske paddla kanot. Vid Sperone hittar du också Golf de Sperone, som är Korsikas största och kanske världens vackraste golfbana.

Läs mer

Korsika

10 vackraste stränderna

Dröm dig bort till stränder i världsklass på Korsika!

Korsikas flagga, som föreställer en besegrad morisk ledare

Språket och maffian

Kom korsikanerna lite närmare!

Peter och Helena Bergström, resemagasinet FREEDOMtravel.se

Saker du inte visste om Korsika?

 • Korsika är medelhavets fjärde största ö.
 • Det finns 20 bergstoppar över 2000 meter.
 • Eftersom det finns väldigt höga berg på Korsika har de även skidbackar och skidliftar. Kommer du på våren kan du bada, snorkla och sola och nästa dag åka skidor i bergen.
 • Napoleone Buonaparte föddes i Ajaccio 15 augusti 1769 på Korsika.
 • GR 20 är en vandringsled på Korsika i 15 etapper, från Calenzana i norr till Conca i söder. Ingen vandring för den otränade men här finns mer info.
 • Korsikaner äter gärna för umgänge. De tar god tid på sig för att förbereda mat och att äta den med vänner. En korsikansk middag kan vara många timmar.

Info och fakta om Korsika

 • Ö? Korsika
 • Land? Frankrike
 • Huvudstad? Ajaccio
 • Språk? Franska, korsikanska (Corcu) och lite engelska
 • Invånare? 330 tusen (2017)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som i Sverige ungefär
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Här fungerar det som Sverige
 • Vatten? Härligt drickbart vatten
 • Religion? Kristendom, största delen är katoliker.
 • Nationalsång? franska La Marseillaise (Marseljäsen)
 • Korsikas flagga? Flaggan består av ett svart moriskt avhugget huvud med en scarf knuten runt pannan. Förr fanns även röda delar som hängde ner från halsen, men det har man idag tagit bort. Flaggan sa till fiender att så här går det om ni försöker anfalla vår ö.
 • Se upp med? Det finns branta vägar på västkusten som är otroligt vackra, men där man måste köra försiktigt.
 • Tänka på? I Frankrike är man ofta artig så lär dig gärna några artighetsfraser på franska så klarar du dig väldigt bra under din resa till Korsika.

Resa till Korsika

 • Du kan resa till Korsika med flyg. Flyg till exempel till Bastia (Poretta Airport) med Air France, Air Corsica från Arlanda med en mellanlandning.
 • Du kan också flyga till Calvi (Sainte Catherine Airport) med Air France från Arlanda med en mellanlandning.
 • Ytterligare en möjlighet är flyg till Ajaccio (Ajaccio Napoleon Bonapartes Airport) med Air France, Air Corsica från Arlanda med en mellanlandning.
 • Under sommartid finns det flera flyg som går direkt.
 • Med båt: Båten lägger till i Hamnen i Calvi bredvid fästningen. Från Nice, Marseille och Toulon är det tre rederier som kör, Corsica Ferries, S.N.C.M och Moby Line. Från Italien och Sardinien … Gênes, Savone, Livourne och Santa Teresa di Gallura (Sardinien) med rederierna Corsica Ferries och Moby Line.
 • Bilfärja: Vill du ta bil eller husbil/husvagn med dig till Korsika så finns det 30 avgångar per dag under högsäsong bara med Corsica Ferries från många olika destinationer från land. Vi åkte färjan med husbil mellan Nice och Ilé Rousse som tog dryga 5 timmar.

Korsikas Mat och dryck

 • Under din resa till Korsika kan du uppleva fransk matkultur, men också influenser från Italien, eftersom ön ägdes av Genua under flera hundra år. Korsikanerna har utvecklat det italienska köket mer än vad italienarna gjort själva.
 • Grönsakerna och frukt odlas utan ens tänka på export och de får växa upp i det vilda, och därav den utsökta smaken. Vad sägs om kastanjer (som ofta används i grytor, soppor eller mals ner till mjöl för matlagning) eller fikon? Det finns också väldigt goda oliver som de kan tacka romarna för, som började plantera för länge sedan. Dessutom finns apelsiner, körsbär, plommon och persikor, samt honung som görs i varje by.
 • Över 60 % av Korsika är nationalpark och här växer väldigt mycket helt vilt som timjan, mynta, mejram och mycket mer.
 • Här görs också egna ostar i varje hörna som färskost, fårost, getost och alla andra fantastiska ostsmaker.
 • Man räknar med att det finns runt 200 000 vildsvin på Korsika och det märks tydligt i maträtterna. Det finns speciella korsikanska grisar (porcu nustrale) som lever bland bergen och äter ekollon, kastanjer och macchiagräs. Det här gör smaken på skinkan otroligt god, precis som den kända spanska grisen Jamón Ibérico. Här finns lufttorkade skinkorna på alla sätt som du kan tänka dig – prova till exempel prisutu eller lonzu!
 • Stenbock, trast och rapphöna, får, kalv … Saknas det något, haha?
 • Skaldjur, musslor, sjöborrar och havsfisk i massor, samt foreller från fjällsjöar.
 • Korsika har egna viner av druvorna Barbarossa, Bianco Gentile och Sciaccarellu.

Boende på Korsika

 • Det finns både vanligt och väldigt lyxigt att hitta som boende under din resa till Korsika. Du kan hitta lägenheter och billigare hotell på Hometogo.se eller på Booking.com.
 • Du har också riktigt hög standard i de större attraktiva lägena som du hittar på Hotels.com.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare

1 kommentar

Skriv kommentar →

 1. Elisabeth säger:

  Bra överblick! Ni lägger ner mycket möda på bloggen! Ha dé gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.