Korsika reseguide – allt från små gyllene stränderna och kristallklart vatten till upplevelser på den sista vilda ön i Europa. Dramatiskt vackert! Vi presenterar våra personliga tips på intressanta sevärdheter, spännande upplevelser och fina ställen att besöka. Längst ner hittar du ”bra att veta” inför resan, information om väder och Korsika.

VARFÖR RESA TILL Korsika?

  • Vild natur – Naturen är vild och vacker på hela ön med stora obebodda områden, där man kan träffa på rovfåglar eller vildsvin.
  • Dramatiska vägar – Vägarna på västkusten snirklar brant längs kusten och det är på många ställen helt magiskt vackert. Hyra bil är ett måste för att få se alla pärlor på ön.
  • Vackra stränder – Vattnet är ofta turkosblått och kristallklart och de fina sandstränderna ligger ofta i små vikar. Stränderna är i världsklass!
  • Charmiga städer – Det finns flera trevliga små städer med gammal bebyggelse och gott om uteserveringar. Allra vackrast är Bonifacio!
  • God mat – Eftersom Korsika tillhör Frankrike är det fransk matkultur som gäller med musslor och goda 3-rättersmenyer.

Vädret just nu

booked.net

Korsika Reseguide

Korsika (Corse) är den fjärde största ö i medelhavet och tillhör Frankrike. Ön ligger norr om Sardinien och är även känd som Napoleon Bonapartes födelseplats. Ön har långa somrar och milda vintrar, och de största turismen finns runt Calvi och I’le Rousse i nordvästra Korsika. Staden Ajaccio är Korsikas huvudstad och Korsikas flagga har ett avhugget huvud som symbol (morens huvud). Här pratas det franska och korsikanska. Bästa tiden att åka hit är juni och september. Vi listar alla platser från norr till söder. Årtalet inom parentes anger när vi var där. Här kommer Korsika reseguide för dig som ska resa hit.

1. Saint Florent

St Florent

Korsika, Saint Florent

St Florent är en charmig liten stad vid vattnet, med restauranger och lyxyachter som ligger vid den långa hamnen. St Florent har också en egen strand som heter Plage de la Roya. Härifrån kan man också ta en båttur till de vackra stränderna Plage de Saleccia och Plage de Loto, som kanske är de vackraste på hela Korsika. Norr om St Florent (Saint Florent) ligger det en halvö som kallas Cap Corse som är 40 km lång och bjuder på magnifik natur i alla dess former.

Frankrike, Korsika, St Florent

Frankrike, Korsika, Saleccia beach

2. Calvi

Calvi

Korsika, Calvi

Calvi är en trevlig semesterort med en borg på en höjd och med stora citadellet. Det här är Korsikas mest turistiska plats för sol och bad med bland annat Korsikas högsta berg Monte Cintu. Calvi har många restauranger och en flera kilometer lång fin strand. Ta tåget (skakaren) och njut av 60 % beskyddad natur runt bergen i Balange. Vandringsleden GR20 korsar här och är en 20 mil lång höghöjdsled.

Frankrike, Korsika, Calvi

Frankrike, Korsika, Camping i Calvi

3. Calanche

Calanche

Korsika, Calanche

De dramatiska bergsvägarna på Korsikas västkust utgör en upplevelse i sig! Allra mest fascinerande är vägen i Calanche (les Calanshes), utanför Piana med vacker utsikt över Golfe de Porto. Det här ligger 400 meter över havet och bergslandskapet i röd granit är helt galet häftigt, liksom den smala vägen som vi körde (D81) mellan Porto och Piana. Regionalparken Calanche kom med på UNESCO världsarvlista 1983 och är nog den mest fotograferade platsen på Korsika.

Frankrike, Korsika, Piana

Frankrike, Korsika, Calanche

4. Camping Riva Bella

Camping Korsika

Korsika, Riva bella

Om man är intresserad av naturistcamping är det Korsikas östkust som gäller. På Riva Bella finns lamadjur och platser vid strandkanten. Kilometerlång strand för alla naturister med utsikt över medelhavet med finkornig strand. 2015 fyllde familjecampingen 50 år som ligger på en ö med Terrezana sjön precis utanför. Från naturiststranden skymtar man öarna Pianosa, Elba samt Monte Cristo-ön, som inspirerat Alexandre Dumas för sin roman med samma namn.

Frankrike, Korsika, Naturistcamping Riva Bella

5. Plage de Cupabia

Plage de Cupabia

Korsika, Plage de Cupabia

Om du kör med bil på västkusten – missa inte den här fantastiskt vackra stranden som är ett av våra bästa restips för Korsika! Stranden ligger i viken mellan Capu Neru och Punta di Porto Pollo och är en naturstrand i Golfe de Valinco. Den ligger norr om Propriano och nås via Route D155. Man tror att man är i Karibien och det är magiskt vackert. REKOMMENDERAS!

Frankrike, Korsika, plage de Cupabia

6. Filitosa

Filitosa

Korsika, Filitosa

Om du är intresserad av historia kan du besöka Filitosa, och de förhistoriska lämningarna från 8000 år gamla civilisationer. Platsen ligger norr om Propriano på väg D57 på en kulle med utsikt över Tavaro- dalen. 1954 började utgrävningar från gamla folkslag och man hittade flera Menhirar (stenar som avbildar människor). De här stenmonumenten skulle hålla borta ett folkslag (torreans) som redan bodde där men det fungerade inte. En väldigt intressant plats på Korsika.

Frankrike, Korsika, Filitosa

7. Propriano

Propriano

Korsika, Propriano

Propriano är en charmig liten stad vid vattnet, med en båthamn och många restauranger. Propriano är en liten fiskeby med 3000 invånare på Korsikas sydvästkust, med sitt fantastiska läge vid Valinco-bukten. Längs hamnpromenaden och småbåtshamnen ligger restauranger och cafeer och bredvid de vackra stränderna. Hotell och semesterlägenheter har blivit mer populärt av fler turister, som uppskattar den skyddande bukten från Porto Pollo till Campomoro. (2015)

Frankrike, Korsika, Propriano

8. Plage de Palombaggia

Palombaggia

Korsika, Plage de Palombaggia

Strax söder om Porto-Vecchio ligger ett pärlband av vackra stränder, varav Palombaggia är den mest kända. Med sina röda stenar, stengruvor, vit sand, turkos vatten och utsikt över Cerbicalesöarna utgör Palombaggia en av tre vackra vikar söder om Porto-Vecchio i Santa Giulia-bukten. Efter Palombaggia kommer de vackra stränderna Tamaricciu och Folacia och det är bara att suga åt sig av vad Korsika vill bjuda på. Innan Palombaggia kommer Plage Rondinara i Rondinara bay samt Plage de Piantarella, och naturist stranden Tahiti-beach som man bara kan gå till.

Frankrike, Korsika, Palombaggia

Frankrike, Korsika, Porto Vecchio

9. Bonifacio

Bonifacio

Korsika, Bonifacio

Bonifacio är en spektakulär stad på höga kalkstensklippor och är den sydligaste staden på Korsika. Staden är uppdelad i två delar, Vieille Ville (gamla stan) och Haute ville (övre stan) med sitt citadell och där invånarna hade sitt beskydd. Staden skapades år 828 av Boniface II av Toscana. Hamnen ligger nedanför och påminner om en fjord och många hus är byggda längst ut på klippan. Här finns också en av Europas vackraste kyrkogårdar med utsikt över medelhavet. Lavezzi skärgård ligger också utanför och skiljer Korsika från Sardinien. (2015)

Frankrike, Korsika, Bonifacio

Färja, Korsika-Sardinien

10. Sperone

Restips om Korsika

Frankrike, Bonifacio, Sperone

Sperone ligger strax öster om Bonifacio och är otroligt vackert med vita stränder, små öar och turkost kristallklart vatten. Hela ön består av vackra stränder och Sperone sägs ha det absolut klaraste vattnet på Korsika. här ligger Plage du Grand Sperone och Plage du Petit Sperone. Här hittar du lite mer än stränder och det är Golf de Sperone som är Korsikas största och kanske världens vackraste golfbana. Du spelar golf längs det turkosa medelhavet och det är säkert svårt att hålla koncentrationen på spelet. (2015)

Frankrike, Korsika, Sperone

Läs mer: Färja Korsika – sardinien

Väder i Korsika

Korsika

BRA ATT VETA – Korsika reseguide

  • Valuta? Euro
  • Prisläge? Som i Sverige eller dyrare
  • Språk? Korsikanska och franska (en del pratar engelska)
  • Se upp med? Det finns branta vägar på västkusten som är otroligt vackra, men där man måste köra försiktigt.
  • Tänka på? I Frankrike är man ofta artig så lär dig gärna några artighetsfraser på franska.
Korsika reseguide

Peter och Helena Bergström, FREEDOMtravel

Läs mer