Meny Stäng

Korsika och språket, maffian, självständighetskampen

Annons

Korsika och språket. Korsika är inte bara branta klippor, vita stränder och turkost vatten. Korsika är också en ö med ett eget språk, en dramatisk historia och en maffia som tillhör de mest våldsamma i Europa …

Korsika och språket

Korsikanska talas på Korsika och norra Sardinien och är nära besläktat med italienska, så nära att vissa språkvetare hävdar att det är en italiensk dialekt. Enligt en artikel på sidan Språkbruk är nästan alla korsikaner tvåspråkiga (korsikanska och franska), men det är bara en tiondel som har korsikanska som modersmål och språket anses som hotat.

Med tanke på att engelska blir korsikanernas tredje språk är det kanske inte så konstigt att engelskan ofta haltar. Ändå är det inga problem att ta sig fram som turist. De som inte pratar engelska försöker hjälpa till ändå, och om det behövs brukar den vi pratar med vifta till sig någon i närheten som kan lite ”anglais”.

Korsika och självständigheten

Liksom många andra öar i Medelhavet har Korsika under historiens gång varit offer för erövringar från olika håll. Ön har bland annat tillhört Karthago, det Romerska riket, vandalerna, ostgoterna och det Bysantiska riket. Under större delen av tiden mellan 1100-talet och 1700-talet tillhörde ön Genua, även om den under kortare perioder stod under fransk eller brittisk kontroll.

År 1729 revolterade korsikanerna mot Genua, men upproret slogs ner med hjälp av Frankrike. Korsikas enda tid som självständig stat varade från 1755 till 1769. Strax därefter såldes ön av Genua till Frankrike … En viktig person i Korsikas historia är Pasquale Paoli (1725-1807), en korsikansk general som stred för självständigheten, först mot Genua och sedan mot Frankrike.

1900-talet

Sedan mitten av 1970-talet har flera separatiströrelser varit aktiva på Korsika. De militanta strömningar som fanns på 80-talet, då man brände ner hus som ägdes av fransmän och andra utlänningar (bland annat Tage Danielssons hus!) har lugnat ner sig, men man värnar starkt om sin särart och sitt språk.

Idag har Korsika status som eget territoriellt förvaltningsområde och 2001 blev det möjligt att lära ut korsikanska i skolan, men Korsika är fortfarande ingen regelrätt autonom region. Den korsikanska flaggan, med ett huvud på en besegrad morisk ledare, vajar stolt precis överallt.

Korsikas flagga, som föreställer en besegrad morisk ledare
Korsikas flagga föreställer en besegrad morisk ledare

Den korsikanska maffian

Den korsikanska maffian är inte lika känd som den sicilianska, men den tycks vara desto mer våldsam. Kanske beror detta på att den är mindre välorganiserad och i större utsträckning består av flera olika rivalierande gäng. Enligt Wikipedia har över 100 mord skett på den lilla ön sedan 2007.

Befolkningen på Korsika motsvarar 0,5 procent av Frankrikes befolkning, men tydligen sker en betydande del av alla Frankrikes mord här! Problemen har förstås diskuterats intensivt i Frankrike och man har utrustat ön med ansenliga mängder poliser, åklagare och detektiver för att komma åt problemen.

Korsika och turism

Enligt Wikipedia pysslar den korsikanska maffian med diverse ”business”, såsom pengatvätt, utpressning, droghandel, vapenhandel, prostitution, rån, företagsbrott, skattesmitning, uppdragsmord, kasinon och politisk korruption. De verkar inte enbart från Korsika, utan också från Afrika, Ryssland och Sydamerika.

Att besöka Korsika som turist känns dock ofarligt och turismen är den viktigaste näringen på ön, så turister är välkomna. Oavsett om det är på engelska, eller på franska kombinerat med teckenspråk, har vi blivit väldigt väl mottagna överallt!

Calvi på Korsika och språket.
I Calvi på Korsika finns många turister, särskilt fransmän och tyskar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev