Meny Stäng

Calvi – 15 Saker att göra i Calvi på Korsika

Calvi på Korsika är ett måste när man besöker ön, och här är femton saker att se och göra i Calvi på semestern! Vi presenterar en stor guide till vackra stränder och sevärdheter, såsom det stora citadellet från 1400-talet. Här hittar du också info om flyg, båtar, bussar, väder och utflykter för dig som turist. Calvi i Balagne – vid kanten av havet och Europas pärla!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Calvi på Korsika (Frankrike)

Calvi är en hamnstad i nordvästra Korsika i medelhavet, och är Korsikas tredje största stad i området La Balagne, som ligger i departementet Haute-Corse. Calvi är också känt som “Fruktträdgården i Korsika”.  Den här staden gör ett halvhjärtat nummer av att Christofer Columbus ska vara född här, men det finns tydligen inga säkra bevis på att så verkligen är fallet … Men man behöver inte Columbus som ursäkt för att åka hit. Calvi är en charmig och mysig stad där det är lätt att trivas.

Calvi Korsika
Vackra halvön i sin helhet

Calvi är känd för sina restauranger, nattklubbar och en del lyxiga butiker, och här stångas stora lyxyachter i hamnen. Vi tyckte att staden hade många olika saker att erbjuda, men har man inte superkoll så är det lätt att missa något när man är på plats. Vi har gjort en lista med bra tips på allt du kan se och att göra i Calvi på Korsika som turist.

Bästa tipsen att göra i calvi på Korsika som turist
Upplev härliga Calvi på semestern!

Stränderna

Den flera kilometerlånga sandstranden och det kristallklara turkosa havet med pinjeskogen bakom bjuder på härliga möjligheter till sol och bad. Promenerar man längs stranden Plage de Calvi vid city följer Korsikas höga berg Monte Cintu (2706 meter) med hela vägen på ena sida, och åt andra hållet ligger det bland annat det fantastiska citadellet längst ut på udden.

Stranden är perfekt för alla åldrar eftersom det är långgrunt vatten. Tänk på att om du vill hyra solstol och parasoll så ligger priserna runt 15 euro per dag på högsäsong.

Stränder Calvi! Att göra på Calvi på semestern.
den över 6 km långa vita vackra stranden

Längre söderut runt kusten nära Calvi ligger flera stränder och vikar i varierad storlek, ofta med stenformationer som gör det ännu mer idylliskt. Förutom Plage de l’Alga finns flera pärlor nära Lumio med stränderna Arinella och Alaio. Hör dig också för om stränderna Algajola, David, Borde, L’ile Rousse, Lozari och Osticoni.

Calvi plage de l'Alga
Vackra stränder i Calvi på Korsika. Plage de I’Alga

Citadellet

1400-talets genueiska citadell utgör den största delen av staden, och är Calvis viktigaste historiska monument. Gamla citadellet ligger högt ovanför hamnen där den tornar över det grönblå havet. Härifrån får du en fantastisk utsikt över kusten och hamnen.

Den genuesiske guvernörens restaurerade palats ligger i citadellet, liksom resterna av ett hus som ryktas vara den plats där Christopher Columbus föddes. Det ursprungliga huset förstördes i ett sjöslag mellan England och Frankrike 1794. Den brittiske sjökaptenen Horatio Nelson förlorade sitt högra öga och fransmännen förlorade huset, men det finns en staty där istället. Alltid något!

Elise Sainte Marie Majeure är en vacker rosa barockkyrka.

Saint Jean Baptiste katedralen i citadellet i Calvi byggdes i barockstil, med den absolut bästa utsikten i stan och ett påstått övernaturligt krucifix.

Det korsikanska etnografiska museet ligger i citadellet och rymmer många saker om historien på denna vackra ö. Fler saker du kan göra i Calvi är att spana in Militärmuseet också när ni ändå är på språng.

Gamla stan i Calvi
Calvi på semestern – ovan citadellet

Shopping

Det finns massor av shopping i alla prisklasser. Här kan man vandra runt på kullerstensgatorna, ta en öl eller ett glas bubbel och uppleva folkvimlet. Fortsätt runt alla stånden och butikerna i citadellet, är ett underbart sätt att tillbringa en eftermiddag eller lugn kväll på. Känn av den korsikanska kulturen!

Calvi Korsika
Trånga gränder

Restauranger och folkliv

Restauranger finns det gott om och de håller en bra klass. Det finns enormt mycket vildsvin på ön och det märks på menyerna. Skaldjur finns det också gott om, liksom många godsaker från det franska köket samt några specialiteter från Calvi-Balagne.

Du som tycker om citron kan prova efterrätten Fiadone. Andra specialiteter är Balagnes egna vin samt den egenproducerade olivoljan, som kan göras tack vare att romarna så snällt planterade olivlundar på sin tid.

Calvi
Goda skaldjur med pasta hittar du på restaurangerna

Ska du passa på att prova andra bra produkter från trakten kan du också ge dig på honung, ostar, mandlar och vit sparris. Barer och nattliv finns det också gott om och det slutar ofta inte förrän på småtimmarna.

Du kan självklart också hänga i marinan, bland fiskebåtar och lyxbåtar. Här lägger även de stora kryssningsfartygen till och det händer alltid något. Det är lyxigt men avslappnat! Det finns såååå mycket att göra i Calvi!

Calvi Korsika
Upplev marinan i Calvi på semestern

Femton saker att göra i Calvi på semestern

Vi går igenom vad du inte ska missa, och i Calvi som är en av de två största turiststäderna på Korsika finns det massor att göra. Det spelar ingen roll vilken ålder du är i, för det här paradiset passar de flesta!

1. Madonna della Serra

Madonna della Serra är en liten kyrka och ligger en promenad från Calvi upp på en kulle, med fantastiska vyer.

2. Scandola naturreservat

Scandola naturreservat är ett världsarv sydväst om Calvi, på halvön Cape Girolata (halvägs längs Korsikas västkust). Vill du se den här skärgården är det bäst att ta båt från Calvi eller från Porto. Det finns också en vandringsled men då måste du över berg, men har du gott om tid och är lite tränad så go for it.

3. I’ll Rousse

I’ll Rousse är systerstaden till Calvi som också tillhör området Belagne. En populär utflykt är att ta kustvägen norrut till den lilla pittoreska staden. 24 km med buss eller bil.

4. Sant Antonino

Sant Antonino är en omtalat vacker bergsby, och det finns några fler bergsbyar i närheten. Dessa inkluderar Corbara, Pigna, Aregno , Montemaggiore och Calenzana.

5. Tåget Skakaren

Tåget Skakaren (Camina di Ferru di Corsica, CFC) är det långsamma tåget som är en upplevelse och en bra kommunikation på samma gång. Det går fyra tåg mellan Bastia och Ajaccio (korsikas största stad) varje dag. Byt i Ponte-Leccia för att komma till Calvi. Vad sägs om 32 tunnlar och 51 broar och viadukter, som även den kända arkitekten Gustave Eiffel har hjälpt till med.

Calvi Korsika
Citadellet och halvön

6. Fangodalen

Fangodalen och floden med samma namn. Detta område är idag ett stort naturskyddsområde som är ett av UNESCO:s världsarv.

7. Pierre Napoléons slottsruiner

Pierre Napoléons slottsruiner finns mellan Calvi och Galéria i Crovanibukten. Slottet byggdes mellan 1852 och 1854 av nästan 300 män. Det var bosättning för Pierre Napoléon, brorson till Napoleon Bonaparte som föddes här.

8. Halvön Revellata

Halvön Revellata, på den östra stranden på väg mot Porto, är mycket omtyckt av dykfantaster. Här ligger ett bombflygplan får andra världskriget på 27 meters djup, på norra sidan om citadellet. Se till att ha rätt dycertifikat för det djupet. Du kan även snorkla och njuta av det vackra havet.

9. Bonifatoskogen

Bonifatoskogen och floden Figarella ligger ca 18 km från Calvi. Denna flod som består av naturliga bassänger för dopp, dykning eller bara för att svalka sig i värmen.

10. Vandring och mountainbiking

Vandring och mountainbiking är ett vanligt sätt att ta sig fram i de fantastiska lederna som finns här runt omkring. Den 18 mil långa GR 20 leden kan du hoppa på när som. Tänk på att 60 procent av Korsika är naturskyddat område och på sätt och vis känns som den sista vilda ön i Europa. Du kommer träffa på flera små familjära byar på vägen så ta god tid på dig.

Segla i medelhavet
En vacker solnedgång

11. Bergen i Balagne

Bergen i Balagne: Aktivitet och utflykt på samma gång är väl om du tar dig upp i bergen i Balagne och träffar de lokala (bönderna). Här kan du uppleva och träffa honungstillverkare, vinproducenter och många fler. Prata med närmsta turistkontor för mer information.

12. Äventyr i Ascodalen

Äventyr i Ascodalen bjuder Asco Valley adventure upp med. Här finns 5 exceptionella utmaningar med allt för både nybörjare och proffs. Börja med en bestigning vid Via Feratta och fortsätt med “tyrotrekking”. Här finns också den största Zip-line äventyrsbanan på Korsika.

13. Chapelle de Notre Dame la Serra

Chapelle de Notre Dame La Serra:  När du är här på semestern så starta tidigt innan det blir för varmt och se Chapelle de Notre Dame La Serra och Capu de La Veta och få en magisk vy över Cavli. Det tar ca en och en halv timme till två att promenera dit.

14. Canyoning

Canyoning med Balagne Mountagne Adventure – mer äventyr runt berg och ner i floderna eller sjöarna!

15. Vattensporter

Vattensporter: Vid stränderna är det full aktivitet, och här finns även livräddare. Vindsurfing, vattenskidor, jetski, skärmflygning och mycket mer att göra i Calvi på semestern.

Calvi
Galna saker att göra i Calvi på semestern
Helena Calvi
Calvi på Korsika – Från citadellet har man fin utsikt över stranden och havet
Stränder på Calvi
Göra i Calvi på semestern. Man kan promenera längs stranden, eller på en gångväg strax ovanför stranden

Se i närheten

Calanche: Hyra bil och upptäck Calanche dramatiskt vackra landskap (Korsikas mest fotograferade väg) och ta en tur till Piana. På vägen dyker det upp små vikar där du är helt själv med det azurblåa havet. 85 km körsträcka.

Calanche
Utsikten mot havet är magnifik i Calanche

Saleccia Beach: Åk till en av Korsikas vackraste stränder Saleccia beach i St Florant i norra Korsika. 68 km körsträcka.

Korsika Saleccia beach
Saleccia beach!

Fakta om Calvi

 • Land: Frankrike
 • Region: Korsika
 • Departement: Haute-Corse
 • Arrondissement: Calvi
 • Folkmängd: 5300 (2009)
 • Språk: Franska och det egna språket korsikanska som vi har skrivit om tidigare. Det går bra att ta sig fram med engelska men det är deras tredje språk.
 • Valuta: Valutan är euro och prisläget är som i Sverige.

Resa till Calvi

 • Flyg: Calvis flygplats (Sainte Catherine) ligger ca 7 km från centrum. Flyg från Sverige kan variera och de kan gå säsongsvis.
 • Båt: Båten lägger till i Hamnen i Calvi. Från Nice, Marseille och Toulon är det tre rederier som kör: Corsica Ferries, S.N.C.M och Moby Line. Från Italien och Sardinie: Gênes, Savone, Livourne och Santa Teresa di Gallura (Sardinien) med rederierna Corsica Ferries och Moby Line.
 • Bilfärja: Vill du ta bil eller husbil/husvagn med dig till Korsika så finns det 30 avgångar per dag under högsäsong bara med Corsica Ferries från många olika destinationer från land. Vi åkte färjan med husbil mellan Nice och Ilé Rousse som tog dryga 5 timmar.
 • Buss: Det går smidigt att ta sig runt ön med buss och den går från centrala stan, i närheten av citadellet.

Boende i Calvi

 • Hotell: Det finns gott om hotell, leta till exempel på Trivago.se eller Booking.com. Kanske på 5-stjärniga Les roches Rouges i Piana med galen utsikt.
 • Campingar: Camping La Pinède är en av de tre stora campingarna, och den som vi själva valde och kan rekommendera. Camping Dolce Vita ligger också bra vid stranden. Camping & Residénce les Castors ligger närmast citadellet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev