Meny Stäng

Bonifacio, Korsika – staden på klippan

Annons

Bonifacio är den sydligaste staden på Korsika, och den ligger otroligt dramatiskt på en hög kalkstens- och granitklippa. När vi såg Bonifacio på avstånd trodde vi inte att det var sant – de höga vita klipporna, den lilla staden och det stora blå havet påminner mer om en sagovärld. Häng med till Bonifacio på Korsika.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Branta klippor

Bonifacio ligger dramatiskt på höga klippor. Om man följer kusten med bil en liten bit från staden kan man få en dramatisk utsikt över staden och klipporna. Man kan stå här och titta nästan hur länge som helst. Vilka vyer!

Bonifacio ligger dramatiskt på en hög klippa
Bonifacio ligger dramatiskt på en hög klippa
Bonifacio
Riktigt häftig stad
Bonifacio
Vackert och dramatiskt

Hamnen och fjorden

Bonifacio (Bunifaziu på korsikanska) är den äldsta staden på Korsika och den ligger i södra Korsika i Bonifaciosundet. Staden på klippan som den kallas har en vacker hamn, och en fjord som ligger skyddad bakom de höga kalkstensklipporna.

Vi är bara 12 km från Sardinien just nu, och det går färjor hela tiden till Sardinien som tar ca 50 minuter. Här avlöser fiskebåtar med stora yachter i en otroligt vacker hamn, och om vi tänker efter … är det här en av mest kompletta semesterstäderna i Europa. Allt är vackert!

Bonifacio
Fjorden som är 100 meter in till hamnen i Bonifacio
Färjan i hamn i Bonifacio, Korsika
Husen vid hamnen ser ut att fortsätta in i berget …

Promenadstråk och shopping

I hamnen finns gott om både lyxyachter och turistfartyg, och på Promenade le la Merkan man välja och vraka bland restaurangerna. Här ligger uteserveringarna tätt vid kajen och en vacker sommardag, som idag, är det fullt av turister.

Inne bland gränderna ligger också fullt av små butiker som säljer sånt som sommarkläder och smycken. Staden grundades år 828 av den toskanska markisen av Boniface.

Hamnen, med citadellet i bakgrunden
Hamnen, med citadellet i bakgrunden
Promenade de la Mer - med butiker och restauranger
Promenade de la Mer – med butiker och restauranger

Restauranger

Vi fick besök av två bloggkollegor från bloggen Discovering the planet. Vi passade på att äta vildsvinsgryta, som är en specialitet här på Korsika. Det finns 260 000 vildsvin på ön (lika många som det finns människor), så allt lagat på vildsvin är klassiskt – olika grytor och korvar bland annat. Hur det smakade? Mört och gott med lite viltsmak! Gott och med trevligt sällskap!

Restaurang i Bonifacio
Restaurang vid hamnen med Daniella och Göran från Discovering the planet
Vildsvin
Vildsvin med pasta

Gamla staden och citadellet i Bonifacio

Om man fortsätter (brant) uppåt kommer man till den befästa gamla stadsdelen och citadellet från 1100-talet. Bland de smala och charmiga gränderna ligger små restauranger eller butiker inklämda i den gamla medeltidsstaden. Bra skor rekommenderas och att inte ha bråttom för här kan man strosa i timmar. Passa på att titta på korallen härifrån som är känd för sin djupröda färg, eller prova den lokala osten Brocciu.

Här strosade också Napoleon runt i ett par månader med sin släkt en gång för länge sedan. Två vackra kullerstensgator är Rue des Epereurs eller Rue du Palais-de-Garde, om du hittar den bland de pittoreska gränderna.

Charmiga gränder i den befästa stadsdelen på berget
Charmiga gränder i den befästa stadsdelen på berget
Sjöutsikt från restaurang
En specialplats med sjöutsikt … Vågar du?
Bonifacio
Korsikas något brutala flagga

Kungen av Aragoniens trappa

På utsidan om de mäktiga klipporna ligger ”kungen av Aragoniens trappa”. Trappan är inhuggen i kalkstensklippan och har 187 steg ner till havet. Enligt legenden gjordes den på en natt år 1420, när Alfons V med Aragoniens armé intog staden. Nja … Det finns en story till.

Munkar kom några 100 år före till Bonifacio och gjorde trappan för att nå dricksvatten, som silats genom klippan innan det nådde havet. Du får självklart gå i trappan vid ett besök i den gamla hamnstaden.

kungen av Aragoniens trappa, Bonifacio
Kungen av Aragoniens trappa

Kyrkogården och kyrkorna

Det finns ännu en fantastisk sevärdhet i stadsdelen och det är en kyrkogård som är helt magnifik. Den katolska kyrkogården, Cimitière Marin, med gamla mausoleer (minnesbyggnad på en grav) är placerad längst ut på klippan. Här står du och blickar över hela medelhavet och vilken kyrkogård har det någonstans? Magiskt!

Kyrkogården i Bonifacio
Kyrkogården Cimetière Marin med utsikt över medelhavet
kyrkogården från havssidan
Kyrkogården och citadellets murar från havet

Två kyrkor sticker ut lite extra. St Dominika från 1200-talet är byggd i gotisk stil. Vi har även den romanska kyrkan Elise Sainte Marie Majeure med ett fyrkantigt klocktorn, med vattenreservoar under valven som var ett måste förr i tiden. Glöm inte bort det här för det är något alldeles extra.

Bonifacio
Gemytligt på kvällen

Central camping i Bonifacio

Vi kan varmt rekommendera ett besök i den här staden och om du vill campa (husbil, husvagn, tält, stuga) kan du ta in på den mycket centrala campingen l’Araguina, som ligger 200 meter från hamnen.

Camping Bonifacio
Camping med centralt läge i Bonifacio

Lämna Bonifacio

Det var lika häftigt att lämna staden som att komma hit. Vackert så det förslår att tuffa ut med färjan och se hela staden från medelhavet mot Sardinien.

Fjorden i Bonifacio
Utsikt från staden på klippan
Bonifacio
Mot Sardinien
Lämnar Bonifacio
Häftig upplevelse från färjan i regionen Corse-du-Sud och medeltidsstaden

Den kompletta semesterstaden Bonifacio

Bonifacio har allt man kan vilja ha på sin semester. En vacker hamn och trevliga restauranger i olika prisklasser. Små pittoreska gränder och pampiga sevärdheter. En gammal stad med en dramatiskt vacker utsikt.

Men stränderna då? 10 minuter med bil, moppe eller lokalbussen som tar 20 minuter, till Korsikas absolut finaste och klaraste stränder som ligger i Sperone. Jag sa att de har allt!

Sperone
Plage du Petit Sperone
Plage du Petit Sperone
Plage du Petit Sperone

Prenumerera på vårt nyhetsbrev