Meny Stäng

Filitosa – förhistoriska lämningar på Korsika

Annons

Filitosa, på Korsika. Filitosa har varit bebodd av den Neolitiska eran och Människor var på Korsika redan för 8000 år sedan, För att få lite perspektiv… Egyptiska civilisationen uppstod för 5000 år sedan och att Romarriket grundades för knappt 3000 år sedan. Följ med till Filitosa på Korsika!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Megalitiska monument

På platsen finns ett antal megalitiska monument, det vill säga fornlämningar i form av grovt uthuggna stenblock. De 2-3 meter höga monumenten föreställer krigare, och de flesta verkar vara resta för ca 3500 – 4000 år sedan. De allra äldsta fynden på platsen, till exempel pilspetsar och krukor, är från ca år 3300 för Kristus, och många av monumenten restes runt 1500 före Kristus. Hör ni ordet Torreans så var det folkslaget som bodde där för länge sedan, som i en saga.

Platsen upptäcktes 1946, av mannen som äger marken, och nu finns ett stort område med framgrävda stenmonument som kallas Menhirar. Vad är Menhirar? Det är just stora stenar som man har huggit ut som liknar krigare eller människor. De mest välgjorda krigarna står i en ring runt ett olivträd.

Svindlande att det är så oerhört längesedan de restes! Man måste sätta det i relation om var vi är idag och vad de har bidragit till utveckling, för det gör vi alla dagligen. Jag hoppas att de fortsätter att leta för det finns mycket mer gömt på ägarens land.

Urgamla stenstatyer i ring runt ett olivträd
De mest välgjorda stenkrigarna står i en ring runt ett olivträd

Att besöka Filitosa

Det kostade oss 7 euro/person att besöka platsen och även om det mest är ”gamla stenar” är det ganska fascinerande! Vad var det för människor som levde här för så många tusen år sedan? Hur kom de hit? Hur tänkte de och hur levde de …? Trots en kanske relativt enkel livsstil lyckades de i alla fall skapa något som är bevarat till eftervärlden!

Filitosa ligger norr om Proriano på väg D57 på en kulle med en vacker utsikt över Tavaro-dalen. Kika gärna in på den officiella hemsidan för aktuell information och priser, öppettider och andra praktikaliteter.

Vår "guide" (okänd hund) visade vägen genom området
Vår självutnämnde ”guide” (okänd hund) visar vägen genom området
En dinosaurie som tittar på oss...?
En dinosaurie som tittar på oss …?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev