Meny Stäng

Ile de Ré i Frankrike – semesterön på västkusten

Ile de Ré i Frankrike är en ö som ligger utanför La Rochelle, vid Frankrikes västkust. Detta är Frankrikes fjärde största ö och på somrarna är detta ett riktigt semesterparadis. Den gamla staden Saint-Martin är dessutom upptagen på Unesco världsarvslista.

Semesterön Ile de Ré i Frankrike

Via en bro från La Rochelle på Frankrikes västkust tar man sig enkelt över till semesterön Ile de Ré. Ön är känd för sina kritvita stränder och vitkalkade stenhus, och den stora födkroken på ön har under lång tid varit saltutvinning. Vi är förstås här helt fel årstid, men när man strosar runt är det lätt att föreställa sig att detta brukar vara en livlig semesterort.

Ile de Ré – ett semesterparadis

Runt hela ön löper vackra sandstränder och båtarna ligger bara och väntar på en annan säsong. Franska mataffärer och kiosker håller öppet även nu, men vi kan tänka oss att stället blommar upp med massor av restauranger och turister på somrarna.

Ile de Ré i Frankrike är fullsmockad med restauranger och man kan gå till hamnen i Saint-Martin på somrarna och köpa färsk fisk och ostron direkt från havet. Den här staden är för övrigt upptagen på Unescos världsarvslista, på grund av de speciella stjärnformade skyddsmurarna från 1600-talet.

Ile de re
I bakgrunden skymtar bron mot La Rochelle och fastlandet
Ile de re Frankrike
Ile de Ré i Frankrike är kantad av långa vackra stränder

Oväntade avgifter

Vi har hittat till en ställplats för husbilar som ligger strax efter bron, vid ingången till öns camping. Vi står nu fint så att vi ser havet, men trots fantastisk utsikt genom husbilsfönstret har vi muttrat lite idag. Vi försöker leva budgetliv, men ibland är det svårt att undvika alla avgifter som lurar runt hörnet …

Lite krångel

När vi körde hit råkade vi av misstag köra upp på en motorväg (vägavgift: 130 kr), sedan skulle vi över en bro (broavgift: 80 kr) och sedan betalade vi för ställplatsen på Ile de Ré (dygnskostnad: 70 kr). När vi väl kört igenom bommen visade det sig dock att elstolparna såhär års var utan el, och det var ju elen vi ville betala för!  ’Vi har inte så mycket gasol i flaskan, så vi hoppas att natten inte blir alltför kall .

Ile de ré i Frankrike
Promenad på Ile de Ré

Prenumerera på vårt nyhetsbrev