Meny Stäng

Härliga ostron i Cancale, Bretagne i Frankrike

Det är något speciellt att uppleva ostron i Frankrike. I Bretagne i Frankrike ligger Cancale, som ibland har kallats ostronens mecka. Här ligger ostronbankarna på rad, och överallt i den lilla stan ligger små butiker som säljer ostron och andra skaldjur.

Middag med musslor och ostron

Vi promenerade runt i Cancale och kunde förstås inte låta bli att gå in i en av alla butiker som sålde skaldjur. Det är så lockande när man förstår att allting kommer direkt från havet!

Vad det blev till middag i husbilen på kvällen? Musslor och ostron förstås, och lite baguette med ost och vitt vin. Musslor har vi kokat och ätit många gånger, men ostron har vi aldrig öppnat själva förut. Så hur gick det?

Färska musslor

Att öppna ostron

Vi har aldrig öppnat ostron själva förut, så det var en utmaning. Peter angrep dem med en Morakniv medan jag googlade instruktioner. Internet fungerar inte alltid bra via simkortet på telefonen så det var inte lätt, men jag gjorde min bästa för att hjälpa till.

Det första ostronet ledde till aningens blodspillan, men därefter hade Peter lärt sig tekniken. Det gäller att öppna genom att vicka med kniven precis i ”gångjärnet” och om man vill kan man hålla i ostronet med en handduk.

Om det var gott? Ojoj, vi har aldrig smakat varken ostron eller musslor som är så goda som de är här! Här kan man verkligen tala om färskt, direkt från havet. En helt fantastisk middag!

I ostronens mecka i Frankrike i Bretagne ligger Cancale
Ostron, baguette och musslor

Ostron i Frankrike och det bästa i Cancale

Den här lilla staden känns ganska engelsk men vi är också väldigt nära England just nu. Från Cancale till Bretagne finns åtta olika smaker på ostron. Bara från Cancale så exporteras nästan 30 000 ton ostron varje år. Tidvattnet kan variera upp till 15 meters skillnad längst med den här kusten, och det kommer fort så man måste veta vad man gör.

Ostron i Frankrike, Cancale
Ostron i Frankrike, Cancale
Bästa ostron i Cancale Frankrike
Cancale Frankrike

Prenumerera på vårt nyhetsbrev