Meny Stäng

Klostret Mont-Saint-Michel i Frankrike

Annons

Klostret Mont-Saint-Michel i Frankrike ligger i gränslandet mellan Normandie och Bretagne, och är enligt Unesco ett världsarv. Och nog är den en speciell byggnad som reser sig ur havet på den franska västkusten. Det berättas att ärkeängeln S:t Michel bad S:t Aubert att bygga kapell på bergets topp år 708. Idag kan man besöka den fascinerande byggnaden som turist.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En halvö … som ibland blir en ö

Mont-Saint-Michel i Frankrike ligger på halvön Mont-Tombe som emellanåt, beroende på ebb och flod, blir till en ö. Förr ledde en väg ut till klostret, och när tidvattnet kom försvann vägen och var borta flera timmar innan det blev ebb igen.

Det här gjorde att det var förknippat med livsfara om man fastnade på vägen, och i modern tid blev det krisigt för biltrafiken om det plötsligt blev kö på vägen när floden var på väg in. Idag har man byggt en högre bro, så att de tre miljoner turister som årligen kommer hit ska kunna besöka Mont-Saint-Michel utan problem.

Frankrike Michel
Stor fiskmås

Butiker och restauranger

Längst ner, på Grand Rue, finns en gata full av små butiker och restauranger. de här kvarteren är verkligen charmiga och mysiga, och det är lätt att känna att man rest tillbaka till Medeltiden. Idag finns här gott om butiker som riktar sig till turister, med allt från prydnadsföremål och konst till kläder och smycken.

Mont St Michel i Frankrike

Kloster och kyrka

När man går lite längre upp kommer man till klostret och kyrkan, där man kan besöka otaliga salar, kyrkorum och kryptor. Åt alla håll har man dessutom utsikt över Atlanten som nu, vid lågvatten, var mer lera än hav. På sommaren är det troligtvis proppfullt av turister här, att döma av parkeringarnas storlek och mängden av restauranger.

Att besöka det här stället i december var inte alls fel! Det kändes snarast rofyllt att promenera genom de majestätiska stensalarna och kyrkorummen. Vi rekommenderar varmt ett besök i Mont-Saint-Michel i Frankrike, särskilt i december!

Mont-Saint-Michel i Frankrike

Att ta sig till Mont-Saint-Michel i Frankrike

Man tar sig enkelt till Mont-Saint-Michel i Frankrike med bil eller husbil. En bit ifrån ligger en enorm parkering, som nu var ganska tom, men som antagligen är full på högsäsong. Härifrån åker man sedan shuttle-buss den sista biten fram. Det finns också en ställplats för husbilar i närheten, på Route du Mont St Michel, där vi stannade en natt.

Ställplats vid Mont St Michel
Ställplats vid Mont-Saint-Michel i Frankrike

Prenumerera på vårt nyhetsbrev