Meny Stäng

Sainte-Mere-Eglise i Normandie

Annons

Längs kusten i Normandie finns fullt av minnesmärken från Dagen D, alltså landstigningen i Normandie den 6 juni 1944. Ett av dem är Sainte-Mere-Eglise, där amerikanska fallskärmstrupper landade tidigt på morgonen. En av fallskärmsjägarna, John Steele, är extra hågkommen eftersom han fastnade i byns kyrktorn …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sainte-Mere-Eglise

Sainte-Mère-Église är en mindre ort i departementet Manche i Normandie i Frankrike. Vi körde hit efter vårt besök i Arromanches-les-Bains, där vi fick lära oss mycket om landstigningen i Normandie 1944. Från Arromaches till Sainte-Mere-Eglise var det en knapp timme att köra.

Historiska minnen från invasionen av Normandie

Den lilla staden Sainte-Mère-Église livnär sig framför allt på minnen från sin del i invasionen av Normandie. Tidigt på morgonen den 6 juni 1944 marksattes fallskärmstrupper från 82:a och 101:a fallskärmsdivisionerna för att ta över Sainte-Mère-Église, som också blev den första byn att befrias.

Fallskärmsjägarna led hårda förluster vid insatsen. En del landade till exempel i brinnande hus, och lyckades inte ta sig ut. Om man vill lära sig mer om dessa historiska händelser finns bland annat flera olika små museer som man kan besöka. Vi fokuserade på att kolla in fallskärmssoldaten i kyrktornet.

Fallskärmsjägaren John Steele

En av de händelser som uppmärksammades allra mest var när fallskärmsjägaren John Steel fastnade med fallskärmen i byns kyrktorn. Från sin utsatta position kunde han bara se på när striderna pågick under honom. John var skadad i foten och spelade död i flera timmar. Till slut blev han ändå tillfångatagen av de tyska soldaterna.

Enligt historien lyckades han senare fly och ansluta sig till sina egna trupper. Han överlevde, mot alla odds, kriget och hänger idag som staty i sin fallskärm i kyrktornet i Sainte Mére Église.

St Mere Eglise Frankrike
Ser du den stackars soldaten som hänger och dinglar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev