Meny Stäng

Landstigningen i Normandie i Frankrike

Landstigningen i Normandie i Frankrike! Här bör man passa på att göra en liten resa i historien. Den 6 juni 1944 skedde den stora landstigningen i Normandie i Frankrike, då de allierade inledde operation Overlord. Vi var i arromanches och blev väldigt tagna. Följ med till landstigningen i Normandie i Frankrike! De allierade inledde operation Overlord. Landstigningen genomfördes på fem olika stränder, som fortfarande använder sina kodnamn: Sword, Juno, Gold, Utah och Omaha.

De allierades hamn och landstigningen i Normandie

För att landstigningen i Normandie skulle vara möjlig var det tvunget att få den att fungera praktiskt. För att skaffa förnödenheter åt trupperna behövde de allierade en hamn. Efter ett tidigare misslyckande visste de att de inte klarade av att ta över en hamn från tyskarna, och istället valde de att bygga två nya hamnar. De använde gamla lastfartyg för att bygga en vågbrytare och fraktade sedan in enorma betongblock.

Berörd

Den ena hamnen byggdes här i Arromanches, och man kan fortfarande se betongblocken som ligger i vattnet. Det är verkligen fascinerande att stå här och titta, och samtidigt försöka förstå vad som en gång har utspelats här! På ett sätt är det ju alldeles nyss, och på ett annat sätt är det oerhört längesedan. När man är på plats så blir man riktigt berörd och allt ramlar över en. Man blir lessen och tänker lite på att vi är så förskonade från allt jäkligt som hände under krigen, men som de här människorna fick genomlida.

Arromanches

Normandie

Krigsmuseum i Arromanches

I Arromanches finns också ett litet museum som visar upp modellbyggen, krigsutrustning och några filmer. Museet ligger precis vid stranden och är verkligen inte svårt att hitta. Vi har gått runt i museet idag och måste säga att detta är något som man blir påverkad av. Kanske hade jag inte känt på samma sätt om museet funnits någon annanstans i världen, men när de allierades hamn fortfarande ligger där ute i vattnet – då blir det hela otroligt verkligt! Det har varit en intressant dag och vi kan absolut rekommendera ett besök här i Arromanches!

Landstigningen i Normandie

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Normandies stränder – varning för tidvatten