Meny Stäng

Landstigningen i Normandie i Frankrike

Det är en sak att läsa om landstigningen i Normandie i Frankrike, och en annan sak att resa till platsen där allting utspelade sig. Att komma till Normandie är att göra en resa i historien. Den 6 juni 1944 skedde den stora landstigningen i Normandie i Frankrike, då de allierade inledde operation Overlord. Vi besökte i Arromanches och blev berörda av historien.

Landstigningen i Normandie


De allierade inledde operation Overlord, vilket var kodnamnet för slaget om Normandie, den 6 juni 1944. Landstigningen genomfördes på fem olika stränder, som fortfarande använder sina kodnamn: Sword, Juno, Gold, Utah och Omaha.

Normandie

De allierades hamnar

För att landstigningen i Normandie skulle vara möjlig var det tvunget att få den att fungera praktiskt. För att skaffa förnödenheter åt trupperna behövde de allierade en hamn.

Efter ett tidigare misslyckande visste de att de inte klarade av att ta över en hamn från tyskarna, och istället valde de att bygga två nya hamnar. De använde gamla lastfartyg för att bygga en vågbrytare och fraktade sedan in enorma betongblock.

Arromanches

Arromaches-les-Bains

Den ena hamnen byggdes vid ”Gold Beach” här i Arromanches-les-Bains, eller Arromanches som orten vanligtvis kallas, och man kan fortfarande se betongblocken som ligger i vattnet.

Både på stranden och i havet utanför ser man rester efter den konstgjorda hamnen Mulberry B, som bogserades över hela Engelska kanalen för att komma hit. Den andra hamnen, som kallades Mulberry B, byggdes utanför stranden ”Utah Beach” och förstördes av en storm efter bara några dagar.

Minnesplats från Landstigningen i Normandie

Det är verkligen fascinerande att stå här och titta, och samtidigt försöka förstå vad som en gång har utspelats här! På ett sätt är det ju alldeles nyss, och på ett annat sätt är det oerhört längesedan. När man är på plats så blir man riktigt berörd och allt ramlar över en. Man blir ledsen och tänker lite på att vi är så förskonade från allt elände som hände under krigen, men som de här människorna fick genomlida.

Arromanches Normandie

Museum över Landstigningen i Normandie

I Arromanches finns också ett litet museum som visar upp modellbyggen, krigsutrustning och några filmer från landstigningen i Normandie. Museet ligger precis vid stranden och är verkligen inte svårt att hitta.

Vi har gått runt i museet idag och måste säga att detta är något som man blir påverkad av. Kanske hade vi inte känt på samma sätt om museet funnits någon annanstans i världen, men när de allierades hamn fortfarande ligger där ute i vattnet – då blir det hela otroligt verkligt!

Nyhetsbrev
Landstigningen i Normandie, Arromanches
Vid Landstigningsmuseet i Arromaches-les-Bains

Normandies stränder

Normandies stränder är långa, flacka och vetter öppet ut mot havet, och strandpromenaderna kantas av stora vackra villor. Miljön påminner lite om en svunnen tid, eller om en film kanske. Med jämna mellanrum ser man också stora röda varningsskyltar, som påminner om tidvattnets starka krafter.

varning för tidvatten
Tidvattnet förändrar miljön på bara några timmar
Normandie
Där utanför skymtar rester som påminner om landstigningen i Normandie
Normandie stränder
Vi promenerar längs stränderna i Normandie

I Arromanches med husbil

Vi besökte Arromanches med husbil, och som tur är finns det i Frankrike fina ställplatser med automatiserad service i form av el, vatten och tömning av tankar. Vi hittade till en utmärkt ställplats i Arromanches, söder om Cabourg. Platsen är i sig helt gratis att stå på, och om man behöver el eller vatten betalar man med mynt i en automat.

Normandie Frankrike, Arromanches
Vackra hus längs stränderna i Arromanches
Arromanches
Ställplats för husbilar i Arromanches

Fakta om Arromanches

 • Land? Frankrike
 • Region? Normandie
 • Arrondissement? Bayeux
 • Kanton? Ryes
 • Språk? Franska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 600 (2009)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart

RESA TILL Arromanches

 • Flyg: Det går flyg direkt från Arlanda direkt till Paris och det tar 2 h 45 min med Air France, SAS eller KLM. Härifrån kan man till exempel fortsätta med hyrbil.
 • Bil: Du kan också resa till Arromanches med bil, vilket från Stockholm totalt tar ca 22,5 timmes körtid. Färja Göteborg-Kiel med Stena Line tar 14 h 30 min.

Boende i arromanches

 • Hotell: I Arromanches finns flera hotell med utmärkt läge för att uppleva historien kring landstigningen i Normandie. Kolla till exempel på Trivago.se
 • Ställplats: Om du reser med husbil finns en central ställplats i Arromanches, med promenadavstånd till havet och till butiker. Ställplatsen ligger på Rue Francois Carpentier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev