Meny Stäng

Honfleur i Frankrike – medeltidsstad i Normandie

Annons

Honfleur i Frankrike ligger inte långt från Le Havre i Normandie, och vägen hit gick längs den vackra Cote d’Alabatre, det vill säga Alabasterkusten. Den här kusten domineras av de vita kalkstensklippor som har gett kusten dess namn. Honfleur är en medeltidsstad med en charmig fiskehamn, där man kan köpa skaldjur eller sitta med fransmännen på café.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Honfleur i Frankrike

Honfleur ligger vid kusten i nordvästra Frankrike och invånarna här kallas honfleurais. Det här är en fantastiskt pittoresk stad med en charmig fiskehamn där fiskebåtarna pinnar in och ut, och med alla medeltida hus som ram.

Många av husen är skifferbelagda och målade många gånger av flera kända konstnärer Courbet, Boudin, Monet och Satie. Det här kallades impressionismens vagga och lockade många konstnärer och författare, och de här männen startade Honfleurskolan (Honcole Honfleur) tillsammans.

Honfleur gata
Honfleur i Frankrike

Kyrkor, butiker och museer

Kyrkan Sainte-Catherine är den största i Frankrike som är gjord i trä och som har undkommit brand i flera hundra år. Kyrkan har dessutom ett klocktorn som står bredvid och som skiljer sig från huvudbyggnaden. Det finns även gamla saltmagasin att besöka som vi själva inte hann med. Honfleur präglas av antikaffärer, kaféer , fisk- och skaldjursrestauranger samt konstmuseer som Musée d’Art Eugène Boudin.

Honfleur stad
Honfleur i Frankrike

Hamnen i Honfluer

Honfleur ser så fullständigt förtrollande ut, och det är svårt att förstå att staden byggdes en gång i tiden bara för handel. Hamnen var den perfekta utgångspunkten, och många fartygsägare blev rika här för många hundra år sedan. Det var allt från handel med Quebec och slavhandel, till torskfiske utanför Newfoundland. Samuel de Champlain var den mest kända upptäcktsresenären i Honfleur.  

Med sina förmögenheter byggde rika Honfleurfamiljer sina höghus, packade tätt intill varandra, särskilt mitt i hamnen som kallas Vieux Bassin. Ju mer i mitten man bodde med utsikt över fartygen, ju rikare var man. Idag lockar Vieux Bassin yachter och alla som har pengar. Den östra sidan kring kyrkan St-Etienne är full av intressanta byggnader. Den västra med Sainte-Catherine-kyrkan och konstpaviljonger. I söder finns St-Léonard-kyrkan och renoverade vackra fontäner.

Längs Honfleurs flodpassage kan du promenera genom trädgårdar till stranden. Besök Notre-Dame de Grâce-kapellet och njut av fantastisk utsikt över floden Seine. Från Honfleur kan du också ta båtturer ut på den stora Seine mynningen. 

Honfleur i Frankrike
Honfleur i Frankrike med sin gamla hamn

Ställplats för husbilar

I Honfleur finns en stor och central ställplats för husbilar med bra service, såsom el, vatten och tömning av tankar. Just nu är den nästan helt fylld av nåt slags kringresande nöjesfält dock. Hela området är fyllt av lastbilar med spelautomater, husvagnar proppade med leksaker, små rullande grillkiosker, tvättmaskiner och lösspringande hundar. Det är lite svårt att känna sig helt hemma …

Vi och några andra ”vanliga” husbilar har hittat ett eget litet hörn där vi står tillsammans. Härifrån är det bara en kort promenad till stadens centrum, och vi har precis kommit tillbaka från vår lilla tur runt staden.

Nu måste vi snart ta tag i våra små problem. Vi har ett kylskåp och ett avlopp som krånglar dessvärre. Och så ska vi äta lite fisk och musslor förstås, som vi handlat i en mataffär här i stan. Imorgon bär det av mot Arromanche längs med la Côte Fleurie (”blomsterkusten”) och Pays d’Auge, där den finaste calvadosen framställs.

Alabasterkusten
Vägen hit gick längs Alabasterkusten
Franska småvägar
Vi körde väldigt små vägar längst kusten

Fakta om Honfleur i Frankrike

 • Land? Frankrike (republik)
 • Språk? Franska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 8000 i Honfleur (2009)
 • Valuta? Euro
 • Prisläge? Som i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Drickbart

Resa till Honfleur i Frankrike

 • Flyg: Det går till exempel att flyga till Caen, som ligger cirka en timme från Honfleur.
 • Bil: Det tar cirka 11 timmar med bil från Kiel i Tyskland, om man räknar ren körtid.

Restauranger i Honfleur

Det finns massor av fis-k och skaldjursrestauranger som serverar färsk fisk direkt från havet. Exempel på restauranger är L’Hippocampe, Le Bacaretto och L’Endroit.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev