Meny Stäng

Honfleur i Frankrike – medeltidsstad i Normandie

Honfleur i Frankrike! Honfleur ligger inte långt från Le Havre i Normandie, och vägen hit gick längs den vackra Cote d’Alabatre, det vill säga Alabasterkusten. Den domineras av vita kalkstensklippor och har givit kusten dess namn. Honfleur är en medeltidsstad med en charmig fiskehamn, där man kan köpa skaldjur, ostron och pilgrimsmusslor, och där fransmännen sitter på caféerna och dricker kaffe.

Honfleur i Frankrike

Honfleur ligger i nordvästra Frankrike och invånarna kallas Honfleurais. Det här är en väldigt gullig och pittoresk stad med massor av charm. Här finns en bildskön fiskehamn där fiskebåtarna pinnar in och ut, och med alla medeltidens hus som ram. Många av husen är skifferbelagda och målade många gånger av flera kända konstnärer Courbet, boudin, Monet och Satie. Det här kallades impressionismens vagga och lockade många konstnärer och författare, och de här männen startade Honfleur skolan (Honcole Honfleur) tillsammans. Här sitter konstnärerna längs kajerna och målar av den vackra staden.

Kyrkan (Sainte-Catherine-kyrkan) är den största i Frankrike som är gjord i trä och som har undkommit brand i flera hundra år. Kyrkan har dessutom ett klocktorn som står bredvid och som skiljer sig från huvudbyggnaden. Det finns även gamla saltmagasin att besöka som vi själva inte hann med. Honfleur är konst och som tagen ur en saga, och den präglas av antikaffärer, kaféer , fisk och skaldjursrestauranger och konstmuseer som Musée d’Art Eugène Boudin.

 

Honfleur i Frankrike

Honfleur i Frankrike med sin gamla hamn

Honfleur stad

Honfleur i Frankrike

Mer om Honfluer

Honfleur ser så fullständigt förtrollande ut, och det är svårt att förstå att staden byggdes en gång i tiden bara för handel. Hamnen var den perfekta utgångspunkten, och många fartygsägare blev rika här för många hundra år sedan. Det var allt från handel med Quebec och slavhandel, till torskfiske utanför Newfoundland. Samuel de Champlain var den mest kända upptäcktsresenären i Honfleur.  

Med sina förmögenheter byggde rika Honfleurfamiljer sina höghus, packade tätt intill varandra, särskilt mitt i hamnen som kallas Vieux Bassin. Ju mer i mitten man bodde med utsikt över fartygen, ju rikare var man. Idag lockar Vieux Bassin yachter och alla som har pengar. Den östra sidan kring kyrkan St-Etienne är full av intressanta byggnader. Den västra med Sainte-Catherine-kyrkan och konstpaviljonger. I söder finns St-Léonard-kyrkan och renoverade vackra fontäner.

Längs Honfleurs flodpassage kan du promenera genom trädgårdar till stranden. Besök Notre-Dame de Grâce-kapellet och njut av fantastisk utsikt över floden Seine. Från Honfleur kan du också ta båtturer ut på den stora Seine mynningen. 

Honfleur gata

Honfleur i Frankrike

Ställplats för husbilar

I Honfleur finns en stor och central ställplats för husbilar med bra service, såsom el, vatten och tömning av tankar. Just nu är den nästan helt fylld av nåt slags kringresande nöjesfält dock. Hela området är fyllt av lastbilar med spelautomater, husvagnar proppade med leksaker, små rullande grillkiosker, tvättmaskiner och lösspringande hundar. Det är lite svårt att känna sig helt hemma …

Vi och några andra “vanliga” husbilar har hittat ett eget litet hörn där vi står tillsammans. Härifrån är det bara en kort promenad till stadens centrum, och vi har precis kommit tillbaka från vår lilla tur runt staden. Nu måste vi snart ta tag i våra små problem. Vi har ett kylskåp och ett avlopp som krånglar dessvärre. Och så ska vi äta lite fisk och musslor förstås, som vi handlat i en mataffär här i stan. Imorgon bär det av mot Arromanche längs med la Côte Fleurie (”blomsterkusten”) och Pays d’Auge, där den finaste calvadosen framställs.

Alabasterkusten

Vägen hit gick längs Alabasterkusten

Småvägar i Frankrike

Vi körde väldigt små vägar längst kusten

Bo, äta, resa hit

Att bo: Det finns självklart hotell att bo på i Honfleur som www.hotels.com

Att äta: Det finns massor av fisk och skaldjursrestauranger som har färskt och som är upptagna på morgonen eller annan gourmetmat. Mer om restauranger som L’Hippocampe, Le Bacaretto, L’Endroit.

Ta sig hit: Kör du bil så ska du rikta in dig på bron Pont de Normandie. Är det flyg så är det lättast att flyga till Caen i Frankrike och hyra bil därifrån.

Se mer, läs mer

Se mer: Kusten längs norra Frankrike är väldigt underskattad men otroligt vacker. Upplev Arromanche och historien om landstigningen i Normandie när du ändå är här.

Läs mer: Vi har spenderat cirka tre månader i Frankrike och vill du ha mer tips, så är du välkommen.