Meny Stäng

Île Sainte-Marguerite utanför Cannes – Lerinöarna i Frankrike

Annons

En av anledningarna till att vi åkte tillbaka till Cannes och franska rivieran, var att vi ville göra en båttur till Sainte-Marguerite, vilket vi missade förra gången vi var här. Den vackra ön Île Sainte-Marguerite är en av de så kallade Lerin-öarna, och här kunde vi bland annat bada samt kolla in lyxyachter och udda vattenaktiviteter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

De vackra Lerin-öarna

De öar som kallas Lerin-öarna (Lérins islands), eller Îles des Lérins på franska, består av Île Sainte-Marguerite, Île Saint Honorat, Tradelière och Île Saint-Ferréol, och ligger alla utanför Cannes vid den franska rivieran. De två sistnämnda är pyttesmå, men till de två förstnämnda går regelbundna båtturer. Vi valde att ta en båttur till den mest populära och största ön Île Sainte-Marguerite.

Ön ligger en halv mil utanför Cannes och är 3 kilometer lång och 900 meter bred. Här möts man av Eucalyptusträd och vackra tallar. Havet skiftar i turkosblått och det är kristallklart vatten. Det är inte tillåtet röka när man går runt i naturstigarna runt ön, utan endast runt restaurangen och vid hamnen. Det är otroligt vackert att vistas här och naturen får sköta sig själv.

St Marguerite Cannes

Båttur till Île Sainte-Marguerite

Båten till ile Sainte-Marguerite avgår från den gamla hamnen i Cannes, varje halvtimme under större delen av dagen. Båtturen kostar för närvarande 15 euro per person, tur och retur, vilket man betalar i ett biljettkontor i hamnen innan avfärd. Det var en smidig överfart som kanske tog 20 minuter, vissa säger 15 minuter men rikta in dig på 20. Längs vägen passerade vi bland annat den ena lyxyachten efter den andra, samt en hel del andra stora fartyg.

Båttur till Sainte-Marguerite
Fartyg

Ön Île Sainte-Marguerite

Ön är känd att från början vara bebodd av romarna (då hette ön Lero) och senare av korsfarare som byggde ett kapell. Sägnen säger att Sainte-Margurette ledde nunnor på ön runt 1400-talet och därefter namnet. Hennes bror Saint Honoratus var grundare till klostret på systerön Île Saint Honorat.

Det mest fascinerande med ön Île Saint-Marguerite är att man kommer ut i vild och vacker natur, trots att man befinner sig mycket nära det livliga Cannes. Skogsvägarna inbjuder till vandring, och kanske hade vi gått runt hela ön om 1) temperaturen varit lite lägre än 35 grader och 2) min (Helenas) sandal inte gått sönder.

Enligt uppgift ska det ta ungefär tre timmar att gå runt ön. I den intensiva hettan var det betydligt trevligare att bada! Vi hittade en liten vik, där vi kunde flämta i skuggan och ge oss ut i det turkosfärgade vattnet. Här festade vi också loss på vatten och medhavd äggmacka.

Sainte-Marguerite utanför Cannes
Lerin-öarna
Île Saint-Marguerite
Lerin-öarna

Lyxyachter och vattenaktiviteter

Vi har nog aldrig sett så många lyxyachter på en och samma dag som under denna utflykt. Vart man än vände blicken så låg de tätt, tätt. Vissa var mer enorma än andra, och på någon landade plötsligt en helikopter …

Människorna ombord på lyxyachterna, och de andra båtarna i områden, låg minsann inte bara och slöade i hettan. Nejdå, de roade sig med alla möjliga tänkbara och otänkbara vattenaktiviteter. Vad av följande skulle du helst välja som tillbehör till din båt:

  1. Vattenrutschkana?
  2. Gummibåt i form av en bevingad häst?
  3. En flyboard?
Lyxyachter
Rutschkana från lyxyacht
1. Vattenrutschkana från din lyxyacht kanske?
Båtar
2. Varför inte en gummibåt i form av en bevingad häst?
Flyboard
3. Eller en flyboard – vem vill inte gå på vatten liksom …?

Exklusivt på ”La Guerite”

När människorna på lyxyachterna tröttnar på kocken ombord, eller helt enkelt vill ha lite omväxling, kan de ta en mindre båt in till ön Île Saint-Marguerite och luncha på restaurang La Guerite.

Vi måste hålla med om att det var oerhört charmigt och vackert här, och stämningen blev dessutom hög när tre glada musiker drog igång. Det är kanske inte superbilligt, men man måste ju å andra sidan inte beställa in skaldjurstallrik och bubbel. För vår del? Här blev det vätskepaus med öl och mineralvatten.

Den lilla kyrkogården

Kyrkogården som ligger på Île Saint-Marguerites är väldigt liten, och är de fransmän som stred i Krimkriget och dött när de på ön försökte bli friska. Bredvid den finns det en liten kyrkogård till för de Nordafrikanska soldater som stred för de allierade under andra världskriget. Den här kyrkogården ligger efter stora stigen när du går runt ön.

Fort Royal och mannen i järnmasken

På ön finns fortet Fort Royal. Peter betalade 6 euro för att ta sig in i fortet och upp till utsiktspunkten. Jag (Helena) tyckte att 35 graders obarmhärtig hetta var en bra ursäkt för att ”våga vägra borgen”. Peter var väldigt svettig efter alla trapporna, men vi andra kan ju kika på bilderna utan att behöva klättra upp. Bra, eller hur?

På slutet av 1600-talet byggdes Fort Royal och slutet av 1700-talet blev det ett statligt fängelse. Här satt mannen i Järnmasken (The man with the Iron mask) som man fortfarande inte vet vem det var. Här satt också en algerisk rebelledare, uppfinnaren av ångbåten, vad han nu gjorde för fel, och en som faktiskt flydde från ön.

Borg Cannes
Île Sainte-Marguerite

Marinmuseum

Inne på fortet på ön Île Sainte-Marguerite finns också ett havsmuseum eller sjöfartsmuseet (Museum of the sea). Här finns föremål som hämtats upp från vrak utanför ön från den romerska tiden, och en trevlig utställning med häftiga foton. Jason deCaires Taylor har gjort utställningen, har även gjort en i Mexico. Man har numer även ett vandrarhem i fortet utöver de 20 byggnader på ön Île Sainte-Marguerite.

Ile Sainte Marguerite
I Fort Royal
Utställning

Fakta om Île Saint-Marguerite

  • Ta sig hit: Båten går från Cannes hamn varje timme.
  • Att bo: Det finns bara vandrarhem på ön.
  • Se mer: Cannes är en härlig stad i Frankrikes riviera och det finns massor att göra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev