Meny Stäng

Båttur till Sainte-Marguerite, en av Lerin-öarna utanför Cannes

En av anledningarna till att vi åkte tillbaka till Cannes var att vi ville göra en båttur till Sainte-Marguerite, vilket vi missade förra gången vi var här. Den vackra ön Sainte-Marguerite är en av de så kallade Lerin-öarna, och här kunde vi bland annat bada samt kolla in lyxyachter och udda vattenaktiviteter.

De vackra Lerin-öarna

De öar som kallas Lerin-öarna, eller Îles des Lérins på franska, består av Sainte-Marguerite, Saint Honorat, Tradelière och Saint-Ferréol, och ligger alla utanför Cannes vid den franska rivieran. De två sistnämnda är pyttesmå, men till de två förstnämnda går regelbundna båtturer. Vi valde att ta en båttur till den mest populära ön Sainte-Marguerite.

St Marguerite Cannes

Båttur till Sainte-Marguerite

Båten till Sainte-Marguerite avgår från den gamla hamnen i Cannes, varje halvtimme under större delen av dagen. Båtturen kostar 15 euro per person, tur och retur, vilket man betalar i ett biljettkontor i hamnen innan avfärd. Det var en smidig överfart som kanske tog runt 20 minuter. Längs vägen passerade vi den ena lyxyachten efter den andra, samt en hel del andra stora fartyg.

Båttur till Sainte-Marguerite

Fartyg

Grön natur utanför Cannes

Det mest fascinerande med ön Saint-Marguerite är att man kommer ut i vild och vacker natur, trots att man befinner sig mycket nära det livliga Cannes. Skogsvägarna inbjuder till vandring, och kanske hade vi gått runt hela ön om 1) temperaturen varit lite lägre än 35 grader och 2) min (Helenas) sandal inte gått sönder. Enligt uppgift ska det ta ungefär tre timmar att gå runt ön.

Sainte-Marguerite utanför Cannes

I den intensiva hettan var det betydligt trevligare att bada! Vi hittade en liten vik, där vi kunde flämta i skuggan och ge oss ut i det turkosfärgade vattnet. Här festade vi också loss på vatten och medhavd äggmacka.

Lerin-öarna

Lerin-öarna

Lyxyachter och vattenaktiviteter

Vi har nog aldrig sett så många lyxyachter på en och samma dag som under denna utflykt. Vart man än vände blicken så låg de tätt, tätt. Vissa var mer enorma än andra, och på någon landade plötsligt en helikopter …

Lyxyachter

Människorna ombord på lyxyachterna, och de andra båtarna i områden, låg minsann inte bara och slöade i hettan. Nejdå, de roade sig med alla möjliga tänkbara och otänkbara vattenaktiviteter. Vad av följande skulle du helst välja som tillbehör till din båt:

  1. Vattenrutschkana?
  2. Gummibåt i form av en bevingad häst?
  3. En flyboard?
Rutschkana från lyxyacht

1. Vattenrutschkana från din lyxyacht kanske?

Båtar

2. Varför inte en gummibåt i form av en bevingad häst?

Flyboard

3. Eller en flyboard – vem vill inte gå på vatten liksom …?

Exklusivt på “La Guerite”

När människorna på lyxyachterna tröttnar på kocken ombord, eller helt enkelt vill ha lite omväxling, kan de ta en mindre båt in till ön och luncha på restaurang La Guerite. Vi måste hålla med om att det var oerhört charmigt och vackert här, och stämningen blev dessutom hög när tre glada musiker drog igång. Det är kanske inte superbilligt, men man måste ju å andra sidan inte beställa in skaldjurstallrik och bubbel. För vår del? Här blev det vätskepaus med öl och mineralvatten.

Fort och marinmuseum

På ön finns också fortet The Royal Fort och ett marinmuseum. Peter betalade 6 euro för att ta sig in i fortet och upp till utsiktspunkten. Jag (Helena) tyckte att 35 graders obarmhärtig hetta var en bra ursäkt för att “våga vägra borgen”. Peter var väldigt svettig efter alla trapporna, men vi andra kan ju kika på bilderna utan att behöva klättra upp. Bra, eller hur?

Borg Cannes

Båtar Cannes