Meny Stäng

Thoronetklostret i Provence – och en svensk kräftmåltid

Igår besökte vi det imponerande Thoronetklostret i Provence, som byggdes redan på 1100-talet. Besöket i det svala och pampiga klostret var mäktigt, men dagens höjdpunkt blev ändå kvällen, då vi blev hembjudna till bloggvänner på en riktig svensk kräftmåltid!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Cannes och vidare sydväst

Igår lämnade vi den trevliga campingen i Cannes och rullade vidare i sydvästlig riktning. Vårt mål var den lilla byn Belgentier i Provence, dit vi var bjudna av bloggvänner på middag. På vägen dit passade vi på att kolla in det pampiga Thoronetklostret.

Väg Belgentier
Frankrike

Thoronetklostret i Provence

Thoronetklostret, eller L’abbaye du Thoronet som det heter på franska, är ett före detta cistercienserkloster som ligger i Provence i södra Frankrike. Tillsammans med de två systerklostren Silvacane och Sénanque utgör det ett av tre cistercienserkloster i området.

Le Thoronet

En grupp munkar lät bygga klostret mellan år 1160 och år 1230. När det stod klart var det hem för cirka 20 munkar och ungefär lika många andra män som hjälpte till med praktiskt arbete.

Thoronetklostret
Le Thoronet Abbey, Thoronetklostret i Provence

Klostret visar upp en stil med rena, raka linjer och stor höjd i rummen, med härligt ljusinsläpp. Det är imponerande att tänka att det gått nästan 900 år sedan detta byggdes!

Kyrka Le Thoronet
Le Thoronet Frankrike

Förfall och reparation

Mindre än tvåhundra år efter att klostret byggdes började det förfalla, och efter både pest och konkurs var delar av området under 1500-talet i ruiner. Därefter har klostret renoverats i omgångar, och ser idag mycket välbevarat ut. Det är trevligt att promenera runt här, och i den 35-gradiga hettan erbjöd klostret dessutom lite välbehövlig svalka!

Abbey Le Thoronet

Att besöka Thoronetklostret

Det kostar 8 euro per vuxen att besöka Thoronetklostret, och då får man med en liten informationsbroschyr om de olika delarna av klostret. Ibland arrangeras olika musikevenemang och annat här, du kan läsa mer på klostrets webbsida.

Det finns en parkeringsplats precis utanför, men vi hittade tyvärr inga platser för husbilar utan blev tvungna att ställa oss på bussparkeringen, där det stod att husbilar var förbjudna …

Klostret Le Thoronet

Svensk kräftmåltid i Provence

Den här dagen avslutades på ett helt fantastiskt sätt! Vi lärde känna Monika och Bengt via bloggen redan 2015, då de hjälpte oss med massor av tips under vår långa husbilsresa i bland annat Frankrike. Nu bjöd de in oss till sitt fina hem i Provence! Förutom att vi fick en fantastiskt trevlig kväll blev vi också bjudna på en riktig festmåltid, med svenska smaker.

Kräftor i Provence

Efter några små snittar bjöds vi på en förrätt med avokado, rökt lax och skagenröra. Därefter var det dags för kräftor på svenskt vis, med bröd, västerbottenost, öl och nubbe. Slutligen avslutades kalaset med jordgubbar och glass. Sååå fantastiskt gott!

Kräftor

Hur hittar man dessa svenska läckerheter i södra Frankrike kanske du undrar. Jo, det finns tydligen onlinebutiker där man som utlandssvensk kan beställa det man längtar efter. Fantastiskt, eller hur?

WIFI.se

Som du säkert redan räknat ut fick vi också en massa nya och riktigt spännande tips på saker att se och göra i den här delen av Frankrike. Du kan alltså se fram emot en hel del intressanta reportage och Frankrike-tips under de närmaste dagarna!

Jordgubbar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev