Meny Stäng

Agriturism på Cypern – 7 tips till Cyperns landsbygd

Agriturism på Cypern – vad innebär det? Jo, ett tillfälle att uppleva Cyperns landsbygd med charmiga byar, mysiga tavernor, lokalt hantverk och familjära vingårdar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Agriturism på Cypern

På Cypern har man arbetat medvetet för att göra turismen hållbar och involvera lokalbefolkningen på landsbygden. Bland annat har man ändrat lagar så att turister får bo över på små gårdar och vingårdar, och så att bönder får lov att sälja cypriotiska delikatesser tillverkade i hemmet. Man har också arbetat med att digitalisera upplevelser på landsbygden.

Vi har rest runt under en knapp vecka, på en pressresa tillsammans med ett gäng andra reseskribenter, och bland annat upptäckt den fina och charmiga landsbygden. Här hittar du våra bästa tips till det lantliga Cypern!

Peter och Helena, FREEDOMtravel
I byn Omodos på Cyperns landsbygd, foto Marlene Rindå Jikita

1. Upptäck byar på landet

Cypern är förstås inte bara turistorter vid havet, utan det finns också massor av lantliga byar som är värda att besöka. Vi besökte bland annat Arsos, som är en liten och stilla by, och Omodos, som är lite livligare och mer turistig. Naturligtvis finns det många fler byar att upptäcka utöver dessa. Du hittar en hel lista på Cyperns turistbyrås webbplats.

Byn Arsos

Den pittoreska lilla byn Arsos ligger i distriktet Limassol, och bjuder på vindlande och charmiga små gränder. Här finns också flera kyrkor, en vingård och ett litet café, som känns genuint snarare än turistigt. När vi kom hit kändes byn lätt slumrande, men varje år i slutet av september lever byn upp med en livlig och välbesökt druvfest, för att fira årets skörd.

När vi kom på besök fick vi träffa den tidigare soldaten och nationalhjälten Nikos, som hade en viktig roll under den period då Cypern kämpade för självständighet. Vi blev hembjudna till den pigga 89-åringen, som både visade gamla foton och bjöd på hembränd zivania, vilket är en cypriotisk spritdryck. Vilket härligt möte!

Byn Omodos

Nästa by vi besökte heter Omodos, och visade sig vara lite mer livlig. Denna by ligger också i distriktet Limassol och är känd för sitt vin, sin ziviana-sprit, sitt bröd och sina spetsdukar. Här finns dessutom flera sevärdheter, bland annat i form av en gammal vinpress och klostret Timios Stavros (Heliga Korset).

I Omodos finns också gott om restauranger med trevliga uteserveringar och butiker där du kan handla kläder, smycken, spetsdukar och cypriotiska delikatesser som nötter, bröd, marmelader och oljor.

2. Lär dig om lokalt hantverk

I många byar på den cypriotiska landsbygden finns en lång historia av olika hantverk, såsom silversmide, träsnideri, keramik, mosaik, broderi och vävning. Om du vill se hur det går till, eller kanske prova själv, kan du ta del av en av alla de workshops som anordnas helt kostnadsfritt. Du hittar alla workshops på denna sida och under december kommer sidan fyllas på med workshops för 2023.

Agriturism på Cypern - Cyperns landsbygd
Agriturism på Cypern i form av traditionellt hantverk

3. Ät på en lantlig taverna

En av de största upplevelserna på Cypern är att njuta av all fantastisk mat. Det är bland annat vanligt att äta meze (smårätter), då man kan frossa i sånt som grekisk sallad, oliver, halloumi och olika kötträtter. Dessa rätter serveras förstås även i semesterorterna, men på en taverna på landsbygden kan både miljön och smakerna bjuda på en extra genuin känsla.

Mousikos i byn Sotira

En kväll åt vi middag på restaurang Mousikos i byn Sotira, inte långt från Ayia Napa. Detta visade sig vara en välbesökt och livlig restaurang, fylld av cypriotiska familjer. Här åt vi meze, med riktigt härliga smaker. Bland annat fick vi prova färsk halloumi (lilla bilden till vänster), vilket är en mjukare och otroligt god variant av den populära osten.

Tochni Tavern

Vi åt också en otroligt god lunch på Tochni Tavern, vid Cyprus Villages agroresort i byn Tochni, på södra Cypern. Här serverades vi massor av smakrika smårätter, i form av bland annat aubergine, vegetariska bollar, friterade ostrullar och zucchini.

4. Ta del av en mat-workshop

Mat spelar en stor och viktig roll på Cypern och på landsbygden hittar du massor av gårdar där man bakar bröd, producerar olivolja eller har en biodling. Om du vill se hur hantverket går till, och kanske prova själv, kan du leta upp en workshop som passar din kalender. Vi fick själva chansen att delta vid några workshops.

Restaurang Mylos i byn Gialia

Restaurang Mylos ligger i byn Gialia på västra Cypern. Här fick vi se både när de bakade bröd och när de tillverkade shoushoukos (sötsaker gjorda på druvjuice). Brödet bakades i en utomhusugn med brinnande eld och smakade gudomligt.

Shoushoukos görs av druvjuice som blandas med mjöl. Man trär sedan nötter på snören och droppar snörena ett flertal gånger i smeten. Resultatet blir ett sött snacks med tuggmotstånd, som inte smakar så pjåkigt.

Tochni Tavern

På Tochni Tavern i byn Tochni, där vi också åt lunch, fick vi delta vid en workshop med tillverkning av bourekia. Denna efterrätt görs av deg som fylls med ost och sedan friteras. Mycket gott till kaffet tyckte vi!

Agriturism på Cypern - Cyperns landsbygd
Agriturism på Cypern - Cyperns landsbygd
Agriturism på Cypern – vi får prova bourekia på Tochni Tavern

5. Besök en vingård

Cypern har en lång historia som vinland och producerar vin på många olika druvor – både druvor specifika för Cypern och druvor som är vanliga runt om i Europa. Vin är faktiskt en så stor grej på Cypern att man tagit fram sju olika vinrutter.

Det finns många olika vingårdar och vi besökte Vasilikon Winery på den västra delen av ön. Detta är ett familjeföretag och en av de största vinproducenterna på Cypern, med en produktion på mer än en halv miljon flaskor per år.

Agriturism på Cypern - Cyperns landsbygd

Vi blev visade runt i vinkällaren och fick prova några olika viner – ett vitt och flera röda. Gott och intressant! Vi fick också veta att något eller några av dessa viner kommer att komma till Systembolaget i Sverige. Det är lite oklart när, men det kan vara värt att hålla utkik!

6. Bo på Cyperns landsbygd

Ett sätt att verkligen uppleva agriturism på Cypern är att stanna över natten i en cypriotisk by. För att hitta boenden kan du exempelvis söka på Love Cyprus webbplats.

Filokypros Character Houses

Vi bodde en natt på Filokypros Character Houses (Eveleos Country House) i byn Tochni. Denna lilla by är supermysig, liksom de slingrande gränderna fram till boendet, där man också hittar en liten pool och en fin utsikt.

På detta ställe bor man i en enkel lägenhet med kök, och det blir som att kliva rakt in i ett hem. När vi steg på väntade ett brev med våra namn, vilket ökade på känslan av “hem”. Vad som stod i brevet? Några välkomnande rader, samt lösenord till WiFi.

Cyprus Villages

I byn Tochni kan man även välja att bo i Cyprus Villages, som ligger på en höjd strax ovanför Filokypros Character Houses. Vi åt en fantastiskt god lunch här, på Tochni Tavern, och njöt av solen i solsängarna runt poolen.

Agriturism på Cypern - Cyperns landsbygd
Agriturism på Cypern - Cyperns landsbygd

Vi fick också kika in i ett av hotellrummen, och måste säga att det kändes väldigt mysigt. Stället arrangerar dessutom många olika aktiviteter, såsom hästridning, yoga och matlagningskurser.

Agriturism på Cypern - Cyperns landsbygd

7. Upplev Cyperns julbyar

Sist men inte minst vill vi tipsa om Cyperns julbyar. På Cypern går man all in när det kommer till julfirande, och om du besöker ön i juletid vill du inte missa att besöka en av de så kallade “julbyarna“. Vi besökte byn Deryneia, just när denna invigdes som julby, och vi bjöds på en extra lyxig entré …

Häst och vagn

Vid invigningen samlades massor av människor vid stadens julgran, där det hölls tal. Därefter kunde man strosa runt bland allehanda marknadsstånd eller låta barnen träffa tomten.

Cypriotisk julby - Deryneia

I en separat del serverades vin och olika lokala maträtter. Stämningen var på topp i byn helt enkelt, och vi kan absolut rekommendera ett besök i en “julby”!

Cypriotisk julby - Deryneia

Mer att se och göra på Cyperns landsbygd

Det finns förstås mer att göra på Cyperns landsbygd. Du kan till exempel uppleva naturen genom att vandra, cykla eller klättra. Det finns också många festivaler att ta del av. Tröttnar du på landsbygden kan du besöka populära orter som Ayia Napa, Pafos eller Limassol. Dessutom kan du spana in sevärdheter som Kourion eller Afrodites klippa.

Alla våra bästa tips om Cypern. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev