Meny Stäng

Afrodites klippa på Cypern – besök vid Afrodites födelseplats

Annons

Afrodites klippa på Cypern, eller Petra tou Romiou som platsen egentligen heter, består av en rad klippor vid en klapperstensstrand. Enligt myten var det här den grekiska gudinnan Afrodite föddes och steg iland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Afrodites klippa på Cypern

Afrodites klippa är en känd och populär sevärdhet, som brukar besökas av många turister. Vi besökte platsen en lätt regnig dag i november, och ändå mötte vi några andra turister här. Om du tittar noga på bilden nedanför ser du bland annat en person som simmat fram till den svarta klippan och nästan tycks omfamna den …

Afrodites klippa på Cypern

Afrodites klippa ligger vid kusten på sydvästra Cypern. Platsen ligger cirka 2,5 mil sydost om Pafos och cirka 4,5 mil väster om Limassol.

Myten om Afrodites klippa

I den grekiska mytologin är Afrodite kärlekens, fruktbarhetens och skönhetens gudinna. Hon motsvaras i romersk mytologi av Venus, och dyrkades av sjömännen som havets härskarinna.

Men var kom Afrodite ifrån? Enligt en myt uppstod hon ur vågornas skum, just här vid Petra tou Romiou.

Afrodites klippa på Cypern

Gaia (Moder Jord) var förtvivlad eftersom guden Uranos (Himlen) avskydde deras tolv gemensamma barn och gömde dem i underjordens värsta fängelse. När hon hittade sina barn bad hon dem att hjälpa henne att störta Uranos.

Barnen fruktade sin fars storlek och styrka, men den yngste sonen Kronos lät sig övertalas att genomföra moderns plan. Han lade sig i bakhåll med en väldig skimrande lie, överföll Uranos och skar av hans könsdelar.

Blod droppade både på jorden och havet, och från det blod som droppade i havet föddes Afrodite.

Afrodites klippa på Cypern

Att besöka Afrodites klippa

Afrodites klippa är en populär sevärdhet på Cypern, och du kan ta dig hit med hyrbil eller utflyktsbuss. Strax intill platsen finns en parkeringsplats, och därifrån går en kort gångtunnel ner till stranden och klipporna.

Peter och Helena vid Afrodites klippa

Soliga dagar kan det säkert vara mycket folk här, och förutom att beundra utsikten kan man förstås bada i det grönskimrande vattnet. Enligt en myt kan man bli yngre (eller hitta kärleken) genom att simma tre varv runt klippan, men observera att det måste vara moturs – annars kan man istället råka bli äldre.

Afrodites klippa på Cypern

När vi kom till platsen hängde regnet i luften och det var läge för en lätt jacka ovanpå sommarkläderna. Utöver vårt gäng (vi är här på pressresa med sammanlagt sju reseskribenter) hängde några andra turister på stranden, men inte alltför många.

Afrodites klippa på Cypern
Peter från FREEDOMtravel och Christian från Matochresebloggen

Vid stranden finns en skylt med en QR-kod. Om man läser in denna kommer man till appen ”Aphrodite’s Birthplace”. Med hjälp av appen kan man sedan ta ett foto på sig själv tillsammans med Afrodite …

Aphrodite's birthplace

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva på Cypern. Missa inte intressanta Pafos, som bland annat bjuder på historiska sevärdheter. Det är heller inte långt till Limassol med mysiga Limassol marina.

Limassol Marina
Gamla hamnen i Limassol marina
Alla våra bästa tips om Cypern. Klicka på bilden!

Har du besökt denna mytomspunna plats?

Har du besökt Afrodites klippa? I så fall, hur var det när du var där? Gillar du förresten grekisk mytologi?

Fakta om Afrodites klippa

  • Land: Cypern
  • Distrikt: Eparchía Páfou
  • Läge: Vid kusten, cirka 2,5 mil sydost om Pafos och cirka 4,5 mil väster om Limassol.
  • Närmaste större samhälle: Geroskípou
  • GPS koordinater: 34.66421°N 32.62706°Ö
  • Namn: Platsens riktiga namn är Petra tou Romiou. Platsen kan också kallas Afrodites klippa (Aphrodite’s Rock) eller Afrodites födelseplats (Aphrodite’s birthplace).
  • Pris: Det är kostnadsfritt att besöka platsen
  • Service: En parkering finns strax intill. Där finns också en kiosk.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev