Meny Stäng

Inspiration från Cypern – 7 anledningar att bli nyfiken

Annons

Idag bjuder vi på inspiration från Cypern! Har vi varit där just nu? Nej, inte alls. Däremot besökte vi “Restaurang Cypern” i veckan, där vi åt cypriotisk mat och lyssnade på en presentation om landet. Genast fick vi ett antal anledningar att bli nyfikna på denna spännande medelhavsö!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lunchevent signerat Cypern

Det var Cyperns turistorganisation som bjöd in journalister och researrangörer till event på “Restaurang Cypern” i Stockholm. Vi går ganska ofta på den här typen av event (i varje fall under icke-pandemitider), men det är sällan besöken resulterar i en egen artikel här på FREEDOMtravel. Det här eventet bjöd dock på en extra stor dos inspiration, och vi känner därför att vi måste dela med oss.

Filmvisning om en skulpturpark under (!) vatten

God mat från det cypriotiska köket

Till att börja med var maten riktigt bra, och det kan vi förstås tacka restaurangens kockar för. Restaurang Cypern serverar mat inspirerad av det cypriotiska köket, och för dig som undrar så är det ett kök som liknar det grekiska.

Som en start serverades massor av smårätter: grekisk sallad, zucchinikroketter, grillad halloumi med lingonchutney (lite cypriotisk-svensk crossover där!), vårrullar fyllda med spenat och fetaost samt olika röror såsom tazatziki, hummus och aubergineröra. Fantastiskt gott och vällagat!

Till huvudrätt serverades en tallrik med en blandning av kyckling, nötkött och lamm samt klyftpotatis.

Avslutningsvis blev det baklava med espressoskum. Vilken lunch! Fantastiskt gott från den första tuggan till den sista.

Inspiration från Cypern

Vi lyssnade också på en presentation om Cypern, och vi måste säga att vi blev både imponerade och inspirerade. Vi vet förstås inte hur det är på plats (det är 20 år sedan en av oss besökte Cypern!), men presentationen bjöd på en känsla av att man väldigt genomtänkt arbetat med turismen, för att den ska bli bra för alla – naturen, lokalbefolkningen och turisterna.

Det är längesedan Cypern marknadsfördes som endast sol- och baddestination, och idag väljer man att lyfta mycket annat. Här är sju anledningar som gör oss nyfikna på den bergiga ön i Medelhavet:

1. Genomtänkt turism

Turistorganisationen beskrev att man använt pandemitiden till att arbeta fram en mer genomtänkt turism. Syftet är att göra turismen mer hållbar och involvera lokalbefolkningen bättre, samtidigt som man arbetat på att höja kvaliteten och sätta tydligare etiketter på saker och ting.

2. Fokus på hållbarhet

Vi fick höra att man arbetar medvetet med hållbarhet, bland annat genom att arrangera klimatmedvetna resor, involvera lokalbefolkningen och fokusera på färre men längre resor.

3. Historia

Den spännande historien har redan tidigare gjort oss nyfikna på Cypern. Detta lilla land bär på 11 000 års historia och kultur, och här finns en mängd historiska sevärdheter. På ön kan man bland annat se den neolitiska byn Choirokoitia och kungagraven i Pafos, som båda är Unesco världsarv.

4. Naturupplevelser

Naturupplevelser har blivit en än viktigare del av turismen på Cypern. Här arrangeras en rad olika outdoor-aktiviteter samt wellness, med fokus på hälsa och “slow travel”.

5. Lokalbefolkningen involveras

Gång på gång nämndes att lokalbefolkningen involveras i turismen, vilket innebär att turismen ska gynna även dem. Till exempel har man ändrat lagar så att turister får bo över på små gårdar och vingårdar, och så att bönder får lov att sälja cypriotiska delikatesser tillverkade i hemmet. Man har också arbetat med att digitalisera upplevelser på landsbygden.

6. Många olika aktiviteter

Den som vill hittar till exempel golf, dykning, camping, glamping, vingårdar, religiösa platser och allt möjlig annat. Nytt är att dessa aktiviteter nu kan vara lättare att hitta i och med tydligare etikettering.

7. Mat och vin

Sist men inte minst: mat och vin! Efter den där fantastiska lunchen är vi övertygade om att maten kan vara riktigt bra. Cypern är också ett vinland med en lång rad egna druvor, och för den som vill upptäcka mer finns också sju olika “vinrutter”.

Har du varit på Cypern? I så fall: hur länge sedan, vilken typ av resa, hur var din upplevelse? Är du nyfiken på att resa dit (igen?) Berätta gärna!

Mer läsning om Cypern

UPPDATERING: Vi har nu gjort en spännande resa till Cypern. Nedan hittar du massor av läsning och tips.

Alla våra bästa tips om Cypern. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev