Meny Stäng

St Florent på Korsika – ett korsikanskt St Tropez

Nu har vi kommit till den lilla staden St Florent på Korsika. ”Åh, här vill jag bo!”, utbrast jag när vi kom hit. Det vill jag förstås inte, men den spontana känslan ger ändå ett bra betyg. Guideboken skriver att St Florent ”nästan är som ett korsikanskt St Tropez”. Det är sant till en viss del – det känns välbärgat, uteserveringarna ligger tätt vid hamnen och det finns en hel del lustyachter. Ändå gillar jag det här stället betydligt mer än St Tropez!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bilvägen till St Florent

Idag har vi kört från Korsikas östkust till dess nordkust. Vårt första mål var den lite större hamnstaden Bastia. Planen var att stanna till en stund och se oss omkring … men så blev det inte. I Bastia fanns inte ett enda ställe att parkera en husbil – bara en massa skyltar som talade om var man inte fick stå. När vi kört igenom stan fick vi dessutom fortsätta 3-4 kilometer innan det var möjligt att vända… Som tur är verkade stan inte speciellt spännande.

Idag har vi kört från östkusten till nordkusten
Svårt att parkera med en husbil i Bastia…

Hårnålskurvor och utsikt

Nästa mål var St Florent, på andra sidan om Cap Corse (det utskjutande “fingret” i norr). Vi kunde inte hitta stan på GPS:en (kanske för att vi slog in det franska namnet istället för det korsikanska?) och hade först svårt att hitta fram till småvägarna som skulle ta oss rätt. När vi väl gjorde det blev det en fascinerande resa!

Vägen gick högt, högt upp och slingrade sig fram i hårnålskurvor med magnifik utsikt. Nu har vi kommit fram till St Florent, som är fantastiskt charmigt och mysigt.

Vägarna går högt upp och svänger ideligen
Peter Korsika

St Florent

De höga bergen bidrar med en svindlande fond och naturen här är betydligt mer dramatisk, betydligt mer vild. Saint Florent ligger vid foten av Cap Corse som är den stora halvön i norra Korsika, i en skyddad vik Det är så här de fantastiska medelhavsstäderna ska vara, med livliga hamnar, gränder, små torg och det klarblå vattnet runt omkring. Glada trevliga människor som jag verkligen uppskattar i Frankrike mot vad alla rykten säger. Det här är riktigt bra!

St Florent på Korsika, sett från vår camping
St Florent på Korsika, sett från vår camping
????????????????????????????????????
I marinan finns inte bara lustyachter utan även fiskebåtar

Citadellet och gamla stan i Saint Florent

Stan i övrigt är charmig med trånga gränder och ett citadell från 1400-talet. Citadellet ligger bara 5 minuter från gamla stan, och när du har tröttnat på de mysiga gränderna, så är det hit du ska gå med perfekt utsikt över viken golf de Florent och staden start Florent. I staden ligger också Nebbio-katedralen som var byggd på 1200-talet och där den gamla romerska staden en gång låg.

Citadellet i St Florent
Citadellet i St Florent

Stränder

Plage de la Roya är stranden i St Florent och här ser man windsurfing, segelskolor, bad och många andra vattenaktiviteter. Vill man ta sig till två av Korsikas kanske vackraste stränder behöver man båt eller fyrhjuling.

Désert des Agrigates är ett naturskyddat område västerut  och norrut ligger halvön Cap Course. Här finns stränderna Plage de Saleccia och Plage du Loto som inte går att nå med bil. Det går turistbåt från hamnen i St Florent och då får du gå i 45 minuter. Du kan också betala mer för att komma direkt till stränderna med ribbåt, eller hyra en fyrhjuling för att utforska lite mer.

St Florent
Saleccia beach med sin vita sand

Restauranger vid hamnen

Vi kom fram lagom till lunch, och kunde inte motstå frestelsen att avnjuta en måltid på en av alla restaurangerna vid hamnen (Place des Portes). Vi har läst att charkuterier ska vara mer populärt än fisk på den här Medelhavsön, men här i hamnen fanns det ändå gott om fisk på menyerna.

Vi valde (som vanligt, jag vet) moules frites, men överraskades av att det fanns fem olika smaksättningar att välja på. Vi beställde ”provencale”, men man kunde även prova musslor smaksatta med till exempel curry eller roquefort. Annat som fanns på menyn var exempelvis ”dagens fångst” eller pasta med scampi, musslor och zucchini. Om du reser till Korsika – gör gärna ett besök i St Florent!

Korsika
På en uteservering vid kajen
Moules frites provencale, med helt rätt utsikt!
Moules frites provencale, med helt rätt utsikt!

Vingårdar

Byn Patrimonio ligger 30 minuter från St Florent, som är en idyllisk liten by med en vacker kyrka på toppen av kullen. Längs med vägen ligger också Route des Vins med alla sina vingårdar. Här produceras mycket av Korsikas bästa viner.

WIFI.se

Camping i St Florent

Vi tog in på camping U Pezzo, som ligger fint vi vattnet och med gångavstånd in till stan. Helt ok camping där vi stod utmärkt! Priset under lågsäsong var 15 euro utan el eller 18 euro med el.

Fakta om St Florent

  • Land: Frankrike
  • Region: Korsika
  • Departement: Haute-Corse
  • Arrondissemant: Bastia
  • Folkmängd: 1600 (2011)

Resa till St Florent

  • Ta sig hit: du kan boka resor med de flesta resebolag idag som Apollo, Ving och Langley. Det är bara att söka flygresor på nätet.

Boende och restauranger

  • Hotell: Hotel la Roya som är ett strandhotell med Michelinstjärna, eller vill du hyra hus för 8 personer så finns La Citat. Vill du bo lite mindre så hyr en liten lägenhet mitt i St Florent som lägenhet ChaCha.
  • Camping: Camping U Pezzo ligger nära vattnet och med gångavstånd till stan.
  • Restauranger: Restaurangerna ligger som ett pärlband längs hamnen. Sitt i solen och njut av livet på restaurangerna De l’Europe eller Le Grill.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev