Meny Stäng

Masuriska sjöarna i Polen – En kanalbåttur från Mikolajki

Annons

De masuriska sjöarna i Polen bjuder på ett magiskt semesterparadis i den östra delen av landet, och här har vi nu provat en kanalbåttur från Mikolajki. Masurien är en region i nordöstra Polen med runt 3000 sjöar. Trots att området är relativt okänt för svenskar möter man många turister här, inte minst från Tyskland, och kanalbåtturerna är många.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Bialowieza till Mikolajki

Vi lämnade Bialowieza nationalpark längst i öster och ställde in GPS:en på Mikolajki, en av de mer populära semesterorterna vid de Masuriska sjöarna. På kartan ser du hur vi körde, och de streckade linjerna sedan visar båtturen vi gjorde, från Mikolajki till Gizycko.

Krakowresor
Karta Polen

Camping Wagabunda

I Mikolajki tog vi direkt in på den fina campingen Wagabunda, som ligger på bekvämt gångavstånd från den lilla staden. På den här campingen betalade vi 180 kronor per dygn inklusive el och WiFi (2017). Campingen är riktigt fin med moderna fräscha servicehus.

Camping Wagabunda i Mikolajki

Mikolajki

Mikolajki är en liten stad med runt 4000 invånare och här tycks allting kretsa kring sjö, fiske, båtar och turism. Mikolajki är en gammal masurisk kyrka eller stad. Förutom campingen finns flera små hotell och staden är full av restauranger och små butiker. Framför allt finns en stor småbåtshamn med olika sorters båtar – privata båtar, båtar för uthyrning och båtar som tillhör olika turoperatörer.

Mikolajki vid de masuriska sjöarna

De Masuriska sjöarna i Polen

De Masuriska sjöarna i Polen ligger söder om den ryska enklaven Kaliningrad. Den största sjön Sniardwy hittar man i norr och i söder ligger Rossjön. Många av sjöarna är förbundna av långa och trånga kanaler, där båtarna kan ta sig fram mellan de olika städerna och byarna.

Tur med kanalbåt

Vi ville förstås ge oss ut på en båttur! Vi valde en båttur till Gizycko, men det finns också flera andra turer att välja på. Turen gick i maklig takt och det första som hände (vid 10:30 på förmiddagen) var att personalen gick runt och erbjöd nubbar av olika slag, för 15 kr styck. Lite lätt exotiskt för en svensk!

Båttur Masuriska sjöarna
På väg genom de trånga kanalerna och kanalbåttur från Mikolajki
Masuriska sjöarna i polen - kanalbåttur från mikolajki
Ett av befälen dirigerar de mötande småbåtarna – vår stora båt måste ligga i mitten!
Flytande bar
Ute på en av de öppna sjöarna glider vi förbi något som ser ut som … en flytande bar?

Gizycko

I Gizycko gjorde båten ett stopp, och vi passade på att slinka in på en restaurang för en öl och vår polska favoritsoppa zurek. Vi hann också med att strosa en stund längs vattnet, innan det var dags att hoppa ombord på kanalbåten och resa tillbaka till Mikolajki. Vädret var inte det bästa (mulet och regnskurar), men vi hade ändå en trevlig dag i ett riktigt trevligt område.

Zurek
Masuriska sjöarna i Polen – Lunchpaus i Gizycko med öl och den polska soppan Zurek (20 kr per portion)
Båt Polen
Här ligger båten och väntar på oss när vi ska åka tillbaka
Masuriska sjöarna I Polen
Utsikt från Gizycko – strax efter regnet

Video från de masuriska sjöarna

Peter har klippt ihop en film från vår båttur på de masuriska sjöarna. Missa inte den!

Mer att se och göra i närheten

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva runt om i härliga Polen. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration.

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev