Meny Stäng

Kozlowka palats i Polen – och en hemtrevlig camping

Annons

Kozlowka är ett tjuisgt palats i Polen som definitivt är värt ett besök. Palatset är ett rokoko- och neoklassiskt palats som byggdes på 1700-talet med en fantastisk slottspark. Vi har också bott en natt på en riktigt hemtrevlig camping med personligt mottagande, bastu, massor av djur och en enorm affär där man kan handla … precis allt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från ett slott till ett palats i Polen

Vi vill inte köra alltför långa sträckor åt gången. Efter besöket på slottet Baranów Sandomierski tog vi inpå en camping (triangeln på kartan), och dagen efter blev besök på ett nytt slott.

Krakowresor
Karta resväg Polen

Kozlowka palats i Polen

Palatset i Kozlowka i östra Polen är ett stort rokoko- och neoklassiskt palats som byggdes under den första halvan av 1700-talet. Stället ägdes länge av familjen Zamoyski, varför det också heter ”Zamoyski palace”. Vi körde till palatset på vinst och förlust i onsdags och det visade sig att vi hade tur – på onsdagar visas palatset gratis!

Guidning i palatset … på polska

Guidningen i palatset var på polska, och eftersom de långa (säkert informativa) utläggningarna inte var vidare intressanta för oss sackade vi efter gruppen för att kika på fina detaljer i rummen och för att fotografera. Vad gör man inte för bloggen liksom?

Kozlowka, Palats i Polen
Vi fotar den vackra trappan, medan vakten tittar uppfordrande och längtar efter att få stänga dörren efter oss

Men att sacka efter visade sig vara en tuff uppgift! En envis liten vakt skyndade efter oss och såg till att vi snabbt kom in i nästa rum så hon kunde sköta sin uppgift – att kvickt stänga dörren bakom oss. Nåväl, inte ger vi oss utan kamp? Vi fick en hel del bilder på det här väldigt vackra palatset! Och ja, en film blev det ju också!

Sovrum i Kozlowka palats i Polen
Sovrum i en stil som passar för ett palats i Polen
Uranium glass, Kozlowka palats i Polen
”The magic of uranium glass” – när de släckte ner lyste samlingen av uranglas …

Hemtrevlig camping

Vi hittade också till camping U Kraka i Nałęczów. Sååå himla trevligt ställe! Camping med hotell för alla och Ägaren tog emot oss personligen och berättade om allt han gjort i ordning: grillplatsen, bastun och ”affären som har allt” till exempel. Vi skojar inte!

Tänk att gå in genom en pytteliten butiksingång på en camping och upptäcka att rummen där inne förgrenar sig i oändlighet. Här fanns verkligen allt: kläder, husgeråd, elkablar, verktyg, målarfärg, cyklar, tält, leksaker, mat, alkohol, kontorsmaterial, sybehör, toalettstolar …

Camping med hotell, U Kraka
Vi är de enda gästerna på den fina Camping med hotell,  U Kraka (husvagnen är ägarens)

På campingen finns också katter, hundar, höns, getter, hästar och åsnor. De flesta djuren var tveksamt inställda till oss, men en enda av getterna och en enda av hästarna kom och hälsade. Såna där egensinniga typer som följer nyfikenheten och struntar i grupptrycket gillar vi!

Getter
Getterna var intresserade – men höll reserverat avstånd
Getabock
Förutom den här egensinnige herren, som gärna ville hälsa!
Häst i Polen
Även bland hästarna fanns det EN nyfiken lirare, som övergav gänget för att kolla in de nya camparna
Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev