Meny Stäng

Göra i Hradec Králové i Tjeckien – 15 tips

Vad kan man göra i Hradec Králové i Tjeckien? Denna tjeckiska stad är, trots att den är relativt liten, väldigt trevlig. Staden bjuder på allt från historia och naturupplevelser till mat och öl. Här är våra bästa tips på saker att se och göra!

Hradec Králové i Tjeckien

Hradec Králové är en trevlig och historisk tjeckisk stad med runt 100 000 invånare. Här kan du förvänta dig en del sevärdheter, men också mysiga platser och natur.

Göra i Hradec Králové

Hradec Králové ligger i Bohemia (Böhmen på tyska) i norra Tjeckien, drygt 11 mil nordost om Prag.

Vad kan man göra i Hradec Králové?

Vad kan man då se och göra i Hradec Králové? Här hittar du kultur och natur, men också matupplevelser. Vi har samlat våra bästa tips här i en lista.

1. Upptäck torget Velke Namesti

Centralt i Hradec Králové ligger torget Velke Namesti. Detta är ett fint torg omgivet av en rad historiska byggnader, såsom det tidigare rådhuset samt torn och kyrkor.

2. Beundra Holy Spirit Cathedral

Strax intill torget Velke Namesti ligger den mäktiga katedralen Holy Spirit Cathedral, som grundades år 1307. Kyrkan reser sig mäktigt över torget, men var inte öppen när vi var här. (Gången på fotot bredvid är inte från kyrkan, utan från en gång strax i närheten.)

3. Klättra upp i White Tower

Bredvid katedralen i Hradec Králové ligger ”White Tower” (Bílá věž). Bygget av detta 72 meter höga torn startade redan år 1574, och tornet är fortfarande den högsta byggnaden i staden. Om man går in i byggnaden kan man få se en modell av tornet, som enligt en del är ännu finare än tornet i sig självt.

Man kan också ta trapporna upp till toppen, och där har man en magnifik utsikt över torget ”Velke Namesti” och andra delar av staden.

Göra i Hradec Králové

4. Kika in i kyrkan ”Kostel Nanebevzeti Panny Marie”

En kyrka som kanske är mindre mäktig utanpå, men desto finare inuti, är ”Kostel Nanebevzeti Panny Marie” (Church of the Assumption of Virgin Mary).

Göra i Hradec Králové - kyrkan Kostel Nenebevvzeti Panny Marie

5. Fotografera de fina husen ”Kanovnicke domy”

Missa inte de fina husen ”Kanovnicke domy” på nám. Jana Pavla II, som kanske är ett av de mest fotograferade objekten i Hradec Králové.

Göra i Hradec Králové - Kanovnicke domy

6. Besök Museum över östra Bohemia

I Hradec Králové hittar du East Bohemian Museum (Muzeum východních Čech). Den vackra byggnaden uppfördes 1909-1912, och museet är värt att besöka.

Göra i Hradec Králové - musem över östra Bohemia

Inne på museet kan man lära sig en hel del om stadens och områdets historia. Bland annat kan man se en modell över den rigorösa fästning som en gång fanns här. Fascinerande!

7. Strosa längs stadens floder

En sak som är läcker i denna stad är att två floder (eller vattendrag) löper här igenom. Den ena är den stora och kända floden Elbe. Den andra, Tiché Orlice, är ett vattendrag som mitt i staden går ihop med Elbe.

Det är fint att promenera längs med Elbe, och det är också fint att se platsen där de två vattnen förenas. Här finns dessutom en staty, med en man och en kvinna, som visar på föreningen av vattnen.

8. Promenera i Jirásek Park

I närheten av platsen där vattnet förenas ligger parken Jirásek Park. Här kan du förvänta dig vackra blommor och rabatter. Vi såg också en liten tjej som matade änderna, och som blev överraskad av en annan ”filur” som också gärna ville ha mat.

I parken ligger också träkyrkan ”Pravoslavný kostel svatého Mikuláše”, som grundandes i början på 1600-talet, och har transporterats hit.

9. Välj musikstycke i den sjungande trappan

En plats vi gillade i Hradec Králové är den sjungande trappan! Trappstegen lyser och klassisk musik spelas. Om du kommer uppifrån kan du via en display önska vilket klassiskt stycke som ska spelas!

10. Drick kaffe från nymalda bönor på LamCafé

Gillar du gott kaffe? Då ska du inte missa LamCafé! Här serveras du färskmalet kaffe, gjort på utvalda kaffebönor från Sydamerika. Du kan självklart också köpa med dig bönor hem.

Göra i Hradec Králové - Lam café
Peter och vår lokala guide i Hradec Králové

11. Handla choklad gjord på utvalda bönor

Det är inte bara kaffebönor som trivs i Hradec Králové, utan också chokladbönor, som säjs hos ”Jordis”. Båda ställena samarbetar med varandra, och även detta är ett perfekt ställe för fina presenter!

Göra i Hradec Králové - handla choklad

12. Drick öl från lokala bryggerier

Öl är, som bekant, en stor grej i Tjeckien. Det finns många lokala bryggerier i området och när du är i stan kan du hitta dem som på bilden nedan, i enkla små ”ölstånd”.

Göra i Hradec Králové -

Den största lokala ölen heter Klenot, som även har en egen restaurang och eget bageri i stan. Restaurangen heter Pivovarské Domy.

Göra i Hradec Králové

13. Ät på finrestaurang

Om du vill äta på en finare restaurang i Hradec Králové har vi fått tips om restaurangen Satlava.

14. Gå på festival

I Hradec Králové arrangeras ett gäng festivaler under året. Vi hade tur och råkade komma till stan just då det var dags för festivalen ”Rock for people”., som arrangeras varje sommar. Vraje år arrangeras dessutom en teaterfestival, vilken är en av de största i Tjeckien.

Göra i Hradec Králové - Rock for people

15. Upplev naturen på campingen Stříbrný rybník 

Den fina staden Hradec Králové i all ära, men mycket här handlar om natur. Tjeckerna själva älskar naturen och lämnar gärna städerna när de är lediga. Ett sätt att uppleva naturen är att ta in på campingen Stříbrný rybník (husbil, husvagn, stuga eller tält) och ta del av vandringsleder, cykelleder, fiske och äventyrsaktiviteter.

Göra i Hradec Králové - Kemp Stříbrný rybník

Mer att göra i Hradec Králové för dig som gillar kultur och historia

Vill du uppleva ännu mer i denna fina stad? Här hittar du fler förslag på saker att göra i Hradec Králové, för dig som är intresserad av kultur och historia.

 • Gallery of Modern Art visar tjeckisk konst från 1800-talet fram till nutid. (Velké nám. 139)
 • Klicpera Theatre är en teater i staden. (Dlouhá 99/9)
 • Museum PETROF är ett museum om musik och historia. (Na Brně 1955)
Göra i Hradec Králové -

Mer att göra i Hradec-Králové för dig som reser med barn eller tonåringar

Reser du med barn eller tonåringar? Då hittar du fler tips på saker att göra i Hradec-Králové här.

 • Aquarium Hradec Králové är ett akvarium med fiskar från hela världen. (Baarova 1663/10)
 • Observatory and Planetarium är ett astronomiskt observatorium och planetarium. (Zámeček 456/30)
 • Zoopark Stezery är en djurpark. (Malá Strana 140)

Mer att se och göra i närheten av Hradec Králové

Det finns förstås mer att se och göra i närheten av Hradec-Králové. Du kan besöka den vackra dammen Royal Forest Dam (Přehrada Les Království) och det gamla barocksjukhuset Hospital Kuks. I närheten hittar du också Tjeckiens högsta berg Sněžka, naturområdet Bohemian Paradise samt Adršpach Rocks med fantastiska bergsformationer.

Vid Royal Forest Dam

Video från Hradec Kralove

Har du varit i Hradec Králové? Eller kanske på någon annan plats i den här delen av Tjeckien? Berätta gärna om dina erfarenheter!

Fakta om Hradec Králové i Tjeckien

 • Land: Tjeckien
 • Kraj: Hradec Králové
 • Historiskt landskap: Bohemia (Böhmen)
 • Invånare: Drygt 92 000 (2018)
 • Namn: På tyska heter staden Königgrätz
 • Läs mer: Du hittar mer information på Tjeckiska turistbyråns webbplats.

Resa till Hradec Kralové

 • Flyg: Flyg till Prag och fortsätt härifrån med lokaltrafik eller hyrbil.
 • Bil: Du kan till exempel ta färjan FRS Baltic från Ystad Sassnitz och köra via Tyskland, eller via Tyskland och Polen till Hradec Kralové. Andra varianter är att till exempel ta färja till Rostock och köra härifrån.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev