Meny Stäng

Pačinek Glasbruk, Tjeckien – smyckad trädgård och kyrka

Annons

Pačinek glasbruk var en av de största upplevelserna under vår resa genom ”Crystal Valley” i norra Tjeckien. Vilken fantastiskt skaparglädje och vilken skicklighet! Att besöka den smyckade trädgården och den dekorerade kyrkan är en upplevelse.

Pačinek glasbruk

Pačinek glasbruk är specialiserat på konstnärlig glasblåsning och kretsar kring den internationellt erkände glasblåsaren Pačineks design, även om flera skickliga glasblåsare, skärare och målare arbetar här. Här tillverkas glaskonst på beställning, och däremellan testar man gränserna med egna fantasifulla skapelser.

Pačinek glasbruk - glaskonst

Pačinek glasbruk ligger vid orten Cvikov, cirka 12 kilometer från Novy Bor. Glasbruket ligger i norra Bohemia (Böhmen), cirka 13 mil norr om Prag.

Trädgården vid Pačinek glasbruk

När vi kom fram till Pačinek glasbruk var Mr Pačinek upptagen med ett verk som han inte kunde släppa ögonblickligen, och vi strosade själva runt i trädgården. Wow! Vi trodde inte att vi hade ett specifikt intresse för glas, men detta var verkligen glas på ett nytt sätt.

Pačinek glasbruk - glaskonst

Trädgården är full av skulpturer och skapelser, varav många inspirerats av djuren och naturen runt om oss.

Pačinek glasbruk - glaskonst

Man är alltid välkommen att strosa runt i trädgården utan kostnad och utan föranmälan, och om man skulle bli förälskad i någon av installationerna går det bra att handla. Då får Mr Pačinek tillfälle att skapa en ny kreation att fylla trädgården med.

Pačinek glasbruk - djur i glas

I trädgården finns också ett mindre område som byggts som lekplats för barn. Här finns en liten grotta med skylten ”peklo” (helvete). Eftersom jag inte förstår tjeckiska blev jag inte avskräckt, men där nere väntade oavsett glasskulpturer av mer otäcka snitt!

Pačinek glasbruk

Verkstaden och utställning

När Mr Pačinek blev klar i verkstaden kom han genast ut och välkomnade oss på sitt varma, öppna och personliga sätt. Vi fick kika in i verkstaden och Mr Pačinek berättade om produktionen, innan det var dags att se utställning och butik.

Glasblåsare
En av medarbetarna hos Mr Pačinek

Mr Pačinek berättade att han vill att hans design ska vara för vanliga människor. Om man tar sig till butiken är priserna därför förvånansvärt humana. Verken säljs däremot betydligt dyrare på olika gallerier runt om i världen, där också galleristerna ska tjäna pengar emellan.

Mr Pačinek glasbruk
Mr Pačinek i utställningslokalen/butiken

Det finns oändligt med glas, vaser, skålar och skulpturer inspirerade av fåglar, däggdjur och fiskar.

Vi fick bland annat höra om när drottningen av Bhutan besökte Pačinek glasbruk. Hon hade sett verken och speciellt bett om ett besök här. Till hennes ära lät Mr Pačinek tillverka en vas (du kan se en kopia av den till vänster nedanför). Efter besöket tyckte kommunen att det var lite pinsamt att deras skruttiga väg inte gjorde sig för drottningar – och byn har nu fått en bättre väg!

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Kyrka smyckad med hjälp av Pačinek glasbruk

Strax intill Pačinek glasbruk ligger en bykyrka (The Holy Cross Exaltation Church). I Tjeckien är befolkningen om möjligt ännu mindre kristna än i Sverige, och kyrkan stod nästan alltid tom. Under pandemin gick försäljningen ner och glasblåsarna hade för lite att göra. Kunde prästen möjligen acceptera att de använde kyrkan som utställningslokal?

The Holy Cross Exaltation Church

Prästen sa inte bara ja, utan var snarast lyrisk. Förutom att kyrkan fick uppleva kärlek och omtanke igen, så lockades äntligen besökare på nytt. Faktum är att den lilla bykyrkan sommaren 2021 besöktes av 10 000 människor!

The Holy Cross Exaltation Church - glaskyrka

Om du kommer hit på vinst eller förlust kan du uppleva att kyrkan är låst, men det går utmärkt att knacka på vid glasbruket och be att få se kyrkan. Mot en mindre avgift kan du kika in både i verkstaden och kyrkan.

The Holy Cross Exaltation Church - glaskyrka

Att kliva in i kyrkan är magisk upplevelse. Glaskonsten är sin egen, samtidigt som den växer ihop med kyrkans religiösa motiv. Framme vid altaret kan man till exempel se ett glasträd, med de bekanta äpplena och den omtalade ormen.

I kyrkan finns bland annat ett altare med glasdekorationer, som kyrkan fick på 1860-talet, och som fortfarande nästan ser orörda ut (nedanför till vänster).

I kyrkan finns också massor av utställda vaser, skålar, glas och skulpturer från Pačinek glasbruk, i alla färger och former man kan tänka sig.

Pačinek glasbruk

Ett mer religiöst motiv är julkrubban i glas som finns i ett av kyrkans fönster.

Pačinek glasbruk - julkrubba i glas

Ett motiv som istället kan sägas ligga i tiden är glasskulpturer som föreställer viruset covid-19. Ja, sådant som är viktigt för vår samtid kan ju också vara relevant att avbilda!

Restaurang och boende

Vi avslutade vårt besök med en öl i glasbrukets restaurang, tillsammans med Mr Pačinek som passade på att äta lunch. Här finns också mat och fika för den som vill.

Pačinek glasbruk

Man kan till och med övernatta om man önskar, antingen i en liten stuga vid trädgården eller i Mr Pačineks andra boenden, som ligger en liten bit härifrån. Kommunen planerar dessutom att utöka antalet parkeringsplatser, och vi hörde till och med om planer på ställplatser för husbilar.

Pačinek glasbruk - boende

Mer att se och göra i närheten

Från Cvikov är det inte långt till Novy Bor, där man bland annat kan besöka Novotny Glass Studio. För den som gillar glasbruk och glaskonst finns över huvud taget mycket att uppleva i området, som kallas Crystal Valley. Vi kan också rekommendera ett besök i den fina staden Liberec samt vid naturfenomenen Panská Skála och Hruba Skála.

Panska Skala

Har du hört talas om den tjeckiska traditionen att blåsa glas, eller kanske om ”Böhmisk kristall”? Har du kanske till och med besökt något av glasbruken eller glaskonstnärerna i norra Tjeckien?

Fakta om Pačinek glasbruk

  • Land: Tjeckien
  • Område: Bohemia
  • Region: Liberecky kraj
  • Adress: Kunratice u Cvikova 147, 471 55 Kunratice u Cvikova
  • Läs mer: Du hittar mer info på företagets webbplats.

Service och praktisk info

  • Priser: Det är gratis att se sig om i trädgården. Om man vill se verkstad och kyrka betalar man en mindre avgift (och får ett glasmynt som biljett).
  • Matservering: En matservering finns där man kan beställa öl, enklare maträtter, kaffe och fika. Ytterligare restauranger finns i närheten.
  • Boende: Ett mindre hus finns att hyra precis vid trädgården. Mr Pačinek hyr också ut boende för cirka 20 personer, en liten bit ifrån.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev