Meny Stäng

Villa Tugendhat – design och fascinerande historia i Brno

Annons

Om du besöker Brno i Tjeckien får du inte missa Villa Tugendhat. Men du måste boka ditt besök minst 2 månader i förväg. Man tar emot ett begränsat antal besökare och intresset är väldigt stort. Och ja, vi förstår varför! Besöket i villan var definitivt en av höjdpunkterna i Brno.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ett monument över modern arkitektur

Villa Tugendhat, som nu är museum,  designades av arkitekt Ludwig Mies van der Rohe och byggdes 1929–1930. Villan var hem åt Greta och Fritz Tugendhat och deras tre barn. Att det här huset byggdes så tidigt är fascinerande och man förstår att det på den tiden var extremt modernt.

Villa Tugendhat 1929

Det är raka linjer, enkelhet och stora fönster med mycket ljusinsläpp som gäller. Varenda detalj är genomtänkt: de höga dörrarna, de exklusiva träslagen och den “semitransparenta” stenväggen i vardagsrummet. Huset är idag faktiskt listat på UNESCO:s världsarvslista.

Turism
Innan man beträder Villa Tugendhat måste man plasta in skorna
Villa Tugendhat Brno
Stora fönster och mycket ljusinsläpp
 Brno Tjeckien
Här, vid ljusväggen, tyckte Greta om att sitta
Design Villa Tugendhat
Hypermodernt badrum anno 1930

Spännande tekniska lösningar

Det är inte bara designen som imponerar, utan också alla de tekniska lösningarna. De stora fönstren mot trädgården kan hissas upp och ner med ett knapptryck. Maten skickas mellan våningarna med en mathiss och förvaras i ett kylskåp från Bosch.

Ventilation i villa tugendhat

Ventilation och värme styrs med hjälp av enkla, men geniala, system och döljs effektivt i väggar och golv. Det är nästan ofattbart att detta, som till stora delar känns så modernt, byggdes för drygt 85 år sedan!

Pannrum
Pannrummet är stort och kliniskt rent

Dramatisk historia i Villa Tugendhat

Den starkaste känslan handlar ändå om husets historia. Greta och Fritz Tugendhat var judar och när andra världskrigets judehat kröp närmare blev de tvungna att fly hals över huvud och lämna sitt livsverk. Familjen flydde först till Schweiz och därefter till Venezuela. De flyttade så småningom tillbaka till Schweiz, men kom aldrig tillbaka till Tjeckien.

Världskriget i Villa Tugendhat

Vad hände med Villa Tugendhat då? Jo, Gestapo tog över … Villan användes för allt från förvaring till gymnastikhall för barn, och en av väggarna med exklusivt trä hamnade som panel i en skolmatsal. 1992 skrevs avtalet som upplöste Tjeckoslovakien i Tjeckien och Slovakien just här. Och nu är huset alltså ett museum. Vi är sååå glada att vi har fått uppleva detta!

Tjeckoslovakien
Vid detta bord fattades beslutet om Tjeckoslovakiens delning i två länder. I bakgrunden syns den exklusiva träpanel som under en tid var på villovägar i en skolmatsal …
Alla våra UNESCO arv i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev