Meny Stäng

Prag i Tjeckien – sevärdheter och 14 saker att göra

Prag i Tjeckien, Vad kan man se och göra? Faktum är att det finns en hel del att se och uppleva i Tjeckiska huvudstaden Prag (Praha). Det är en perfekt stad för en prisvärd weekend, oavsett om det är sommar eller vinter.

Prag
 • Att besöka ett bryggeri i Tjeckien är lite kärlek
 • Tänk vad mycket
  fantastiskt det finns att se i Prag

Vad kan man se och göra i Prag?

Tjeckiens huvudstad passar perfekt för en weekendresa – det finns verkligen massor att se och göra i Prag. Här kommer vår stora guide med saker att se och göra i Prag och enormt mycket mer.

Vad sägs om galna upplevelser, öl och vin spa, jazzbåttur, Michelin restauranger till rätt pris, jagad av monster, museum, skjuta med pistol och gevär, skräckkammare och allt det vackra.

Du kommer knappast hinna allt på en helg (man vill ju inte stressa på semestern!), men välj och vraka på listan. Det du inte hinner den här gången får du helt enkelt plocka upp på nästa resa till Prag!

1.Karlsbron i Prag

Karlsbron, som går över floden Moldau (Vldava), är ett av Prags absolut mest kända monument. Bron har 16 bågar och är 505 meter lång.

Bron började byggas 1357 under Karls IV:s regeringstid och öppnade 1402. Bron ersatte den tidigare Judithbron som rasade under högvattnet 1342, och fick på tjeckiska namnet Karluv Most, efter kungen.

Karlsbron
Karlsbron i Prag – världens vackraste bro?, foto: Tjeckiens turistbyrå

År 1648 utkämpades hårda strider på bron, mellan den svenska armén och befolkningen i den Gamla staden. Och ja, det var svenskarna som fick se sig besegrade …

Bron får idag endast användas av fotgängare och pryds utmed långsidorna av 30 stycken stora och imponerande helgonstatyer, som placerades här på 1700- och 1800-talet. En av statyerna är katolske prästen Johannes av Nepomuk som mördades av soldater på bron i herrens år 20 maj 1393.

2. Torget i gamla stan i Prag

Att strosa runt i gamla staden är en av de saker som man måste göra i Prag. Centrum i Gamla stan (Staré Město) utgörs av torget (Staromestske nam), som är fritt från trafik, 9000 km och omgärdat av den ena historiska byggnaden efter den andra.

Här hittar du bland annat Kinskýpalatset, S:t Nikolaus-kyrkan och det berömda Jan Hus-monumentet mitt på torget, men egentligen behöver man knappt leta efter specifika sevärdheter i Prag – nästa alla hus är vackra!

3. Astronomiska uret och Týnkyrkan

En av de allra största turistattraktionerna i Prag och i Gamla stan är rådhuset med det astronomiska uret (Prazsky Orloj). År 1410 konstruerade mäster Mikulas av Kadan tillsammans med Jan Ondrejuv detta ur. Varje hel timme samlas turister runt uret för att se det mekaniska spelet, som visar de tolv apostlarna.

Astronomiska uret i Prag
Astronomiska uret

På torget hittar du också den häftiga Týnkyrkan (Týnský kostel) med sina två mäktiga torn. I kyrkan ligger astronomen Tycho Brahes som var född i Skåne. Týnkyrkan började byggas 1365 och blev klar 1435.

Rådhuset som är från år 1338, har också ett 69,5 meter högt klocktorn. Man kan antingen ta trapporna eller hissen högst upp, för en riktigt bra utsikt över staden. Man får dock vara beredd att vänta på sin tur för att ta det perfekta fotot. Det är många turister från hela världen som vill ta en selfie från den här platsen.

Pragtorget
Torget sett från Rådhuset

4. Pragborgen

Den kända Pragborgen (Prazky hrad), är ett befäst slott som ligger på en höjd ovanför floden Moldau i Prag och är världens största slott. Det började byggas år 870 och utvidgas under årens lopp. Här har kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna samt Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter alla haft (och har!) sitt residens.

Pragborgen

Borgen är imponerande i sin storlek och kan egentligen sägas vara ett hopbyggt område med flera kyrkor, palats, kloster och andra byggnader som Gotiska sankt Vitus-katedralen. På området finns flera museer där man bland annat kan se äldre konst.

Ingången till Pragborgen - liiite våldsamma statyer?
Ingången till Pragborgen – liiite våldsamma statyer?
Loreta Monestary
Helena och Peter framför Loreta Monestary

5. Sankt Vitus-katedralen

Den otroligt mäktiga 97 meter höga Sankt Vitus Katedralen går inte att missa! Katedralen är 124 meter lång, 60 meter bred och huvudtornet är 96,5 meter högt. De främre tornen är 82 meter höga och invändigt är katedralens största takhöjd 33 meter. Det är ett åttavåningshus öppet utan mellanvåningar …WOW!

Ca 930 grundade och byggde St Vaclav som första kung St Vitus katedralen, och som under årens lopp har byggds på.

6. Vackra hus i art noveau-stil

Att gå runt i Prag är som att gå runt i ett enda stort utomhusmuseum. Det är inte bara de specifika sevärdheterna som är värda att titta på – nästan varenda hus är vackert! Prag är bland annat fyllt av hus i Art Noveau-stil och man kan stå länge och förlora sig i vackra balkonger och fantasifulla fasader.

7. Båttur på floden

Båtturer av alla de slag när du vill se Prag från floden.

 • Prag Vltava River Lunch Cruise (lunchkryssning)
 • Jazzboat Prague: Populära kvällskryssning med levande jazzmusik
 • Pragbåtar 1-timmes djävuls kanalkryssning
 • Prags lilla Venedig: Sightseeingkanalkryssning med förfriskning
 • Prag cykelbåt
 • 2,5 timmars middagskryssning med Prague Boats
 • Kajakpaddling i centrum
Prag

8. Lyxretaurang i Prags tv-torn

TV-tornet Zizkov ser ut som något från yttre rymden, där det sticker upp som en hög pinne med runda klumpar på, högt över staden. Här kan du åka upp och beskåda den svindlande utsikten över hela Prag. Zizkov är 216 meter högt med 360 panoramautsikt. Tv-tornet är också känt för 10 jättebebisar som klättrar på pelarna gjorda av David Cerny.

Om du vill kan du också njuta av en riktigt lyxig god mat på restaurang Oblaca i tv-tornet. Här får du kanske betala lite mer än på en vanlig tjeckisk restaurang, men om du vill uppleva en lyxig restaurangkväll är det betydligt mer prisvärt att göra det här än i Stockholm.

Prag

Maten på Oblaca håller riktigt hög kvalitet och servicen får högsta betyg av oss. Vi beställde in tonfisk med grönsaker i teriyakisås, sötpotatismos och kokosnötsskum till huvudrätt.

teriyakimarinerade grönsaker, sötpotatismos och kokosnötsskum

Detta är nog det godaste vi ätit på riktigt, riktigt länge! Inte var det något fel på efterrätten heller: getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver.

getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver

9. Mat och öl i Prag

När man är i Tjeckien ska man förstås passa på att äta en klassisk tjeckisk måltid på en vanlig rustik krog eller traditionell ölhall. Det finns många olika ställen att välja på, men en av de bästa är Lokál (ölhall med enkel mat). Den traditionella tjeckiska maten är ofta rejäl – många gånger är det kött eller korv som serveras med potatis eller knödel.

Anka och dumplings
En klassisk tjeckisk måltid: Anka med knödel och två sorters kål – och öl förstås!

Om man inte passar sig är det lätt att få in alldeles för mycket mat! Sopporna är ofta goda och vi gillar också anka eller gås som brukar serveras med kål och kanske äpple. Och så ska man ju dricka en god öl till förstås! Läs gärna mer om mat och öl i Tjeckien.

På Lokál i Prag dricker man öl, äter schnitzel och potatismos och spelar kort
På Lokál i Prag dricker man öl, äter schnitzel och potatismos och spelar kort

10. Shopping I Prag

Om du är trött på sevärdheter och traditionella saker att göra i Prag kan det vara dags för lite prisvärd shopping. I centrala Prag finns massor av butiker och köpcentrum. Här finns allt från den mest turistiga gatan Nove mesto med alla krimskramsbutiker till Paris-gatan med exklusiva märken som Gucci och Michael Kors. Här kommer några till köpcentrum!

 • Palladium på nám Republiky 1, 110 00 Nové Město
 • Westfield Chodov på Roztylská 2321/19, 148 00 Praha 4-Chodov
 • Atrium Flora på Vinohradská 2828/151, 130 00 Praha 3-Žižkov
 • Koruna Palace från 1913 på Václavské náměstí 1, Prag 1. Detta köpcentrum är ett mästerverk i Jugendstil som man ska hinna besöka.
 • Shopping gatan Na Příkopě när du inte vill gå i ett shoppingcentrum.
Prag

11. Tjeckiska nationalbiblioteket

Barockbiblioteket Clementinum (Národní knihovna České republiky) är ett av de tre otroligt vackra bibliotek som du hittar i Prag. Biblioteket grundades 1777 och har 6 919 075 volymer. Det astronomiska tornet som är 68 meter högt ger en underbar utsikt över Prags historiska centrum. Gå på guidad tur om du vill se allt. Det här är “Harry Potter” i Tjeckien!

Prag

12. Franz Kafka museum

Författaren Franz Kafka 3 juli 1883 – 3 juni 1924, och ansedd som en av de stora författarna på 1900-talet. Romanerna “Processen”, “slottet”, och “America/den försvunne” gavs ut av bästa vännen Max Brods mot Kafkas vilja efter hans död. Monument som du hittar i Prag nedan av Franz Kafka.

Prag

13. Nationalmuseum i Prag

Národní Muzeum – Folkets Museum är ett måste när man besöker Prag! Den otroligt vackra byggnaden i nyrenässansstil blev klar 1891, efter initiativ från greve Kašpar Maria Sternberg. Det är det största museet i Tjeckien och främjar i första hand vetenskap, kultur, konst och historia. Bara att gå i den vackra byggnaden är värt inträdet.

14. Öl- och vinspa på Lazne Pramen

När du har tittat på alla sevärdheter och shoppat klart, ja då är det dags för relax! Beställ dagen innan så det finns tid och dränk dig invärtes och utvärtes i vin eller öl på spa Lazne Pramen.

Se och upplev mer av Prag

Prag

Danshus i Prag

Fred och Ginger var namnet från början (efter de berömda dansarna Fred Astaire och Ginger Rogers).
Nu blev det “danshus” (Tančící dům på tjeckiska) istället. Huset hittar du på Jiráskovo nám. 1981/6, 120 00 Nové Město

Julmarknad i Prag

En resa i december för julshopping och julmarknad i ett, vilken paketresa! Under den här tiden lever staden verkligen upp, och vi njöt av all värme bland människorna. Du kan också värma dig med den tjeckiska drycken “punch” och prova det lokala bakverket trdelnik.

Prag

John Lennon muren

Sedan 1980 har en vägg med Graffiti funnits i Prag som ligger på Lennonova zeď, och den ligger vid kvarteret Mala Strana. I samma område ligger John Lennon pub med massor av historia i på Hroznová 495/6.

Prags dockor

Maroinetteater är stort i Tjeckien och det hålls festivaler flera gånger om året runt i landet. I Prag finns flera affärer som säljer professionellt gjorda marionettdockor.

Nationalteatern

Teatern byggdes åren 1868-1881 för att den tjeckiska nationen skulle få en egen scen som även spelar på tjeckiska, och inte på tyska. Över scenen står det “Národ sobě” (Nationen åt sig själv). Teatern ligger på Národní 2 i Prag.

Prag

Nationella Říše Loutek-teatern

Nationella Marionetteatern är perfekt för hela familjen.
Marionetteater är en gammal tradition i Tjeckien.
Se t.ex. Mozarts “Don Giovanni” som marionetter. Teatern hittar du på Žatecká 98/1, 110 00 Josefov i Prag.

The Black Light Theatre Wow Show

Det här är att röra sig svartklädd och flytta objekt i 4D som lyser i en mörk lokal. Tjeckerna älskar den här sorten av show och fantasivärld. Det här upplever du på Na Prikope 31 Theatre Broadway i Prag

Prag

Estates-teatern

Estates-teatern är Byggd 1781-1783 är för alltid knuten till verk av Wolfgang Amadeus Mozart. Operan Don Giovanni hade den 29 oktober 1787 premiär med Mozart som dirigent. Ligger på Železná, 110 00 Staré Město i Prag.

LATERNA MAGIKA – den nya scenen

Bredvid nationalteatern ligger Multimediateatern som kombinerar inslag av film och levande skådespeleri samtidigt. Njut av resan till den fantastiska världen av Laterna magika, njut av pantomin, dans, musik, film och svart ljusteater. Du hittar teatern på Národní 4 som är byggnaden bredvid nationalteatern.

Tjeckisk Koruna i Tjeckien

Tjeckerna har inte Euro utan de ville ha kvar sin egen valuta precis som Sverige. De har Koruna eller tjeckisk krona som den också kallas

Prag

NaFilM: National film museum i Prag

Det är väl alltid kul att följa med in i filmens värld eller coola foton. Film-museum hittar du på Jungmannova 748/30, Nové Město.

Prag

Tekniska Nationalmuseet i Prag

National Technical Museum är för hela familjen. Allt inom teknik genom tiden som flygplan, tåg, bilar, motorcyklar, rymden och mycket mer. Ta dig till Kostelní 42 170 78 Praha 7.

Prag

Prag zoo

Prag Zoo grundades 1931 i en f.d. vinodling som ligger vid floden Moldau. I djurparken hålls över 4804 djur av 696 arter. Djurparken är berömd för sin avel av Przewalskis häst. Parken ligger på U Trojského zámku 3/120, Prag.

Prags kommunhus

Fantastiskt vackra teatern i Prag (Obecni dum) från sen 1300-tal men byggdes om i början av 1900-talet.
Detta hus är ett jugend mästerverk både på in och utsidan av världsberömde konstnären Alfons Mucha.
Ligger på náměstí Republiky 5.

Gammalnya synagogan

Synagogan i Josefov är den äldsta synagogan i Europa byggd omkring år 1270. Rabbi Loew som verkade här är känd bland annat som skaparen av Golem. Ligger på Maiselova 18.

Prag

Illusion Art Museum Prag

För hela familjen eller alla åldrar bara för att ha kul en timme, mellan alla sevärdheter. Du hittar museet på Staroměstské nám. 480/24, Staré Město. Öppet alla dagar 10 00-20 00.

Prag

The Chamber – Escape game Prag

Vill du komma till Prag med några vänner eller med din familj och lösa gåtor? Här är länken till din fantasivärld … The Chamber på Staropramenná 530/12, Praha 5-Smíchov,

Lucerna palatset i Prag

Lucernapalatset är en jugendbyggnad som ritades och byggdes av den forne presidenten Václav Havels farfar 1921. Det är konstgalleri, biograf, caféer, barer, butiker och dansställe i ett. Här hålls Prags internationella jazzfestival varje år. Den ligger på Štěpánská 61, Nové Město, Prag i Tjeckien.

Prag

Statsoperan i Prag

Denna neoklassiska byggnad byggdes 1883 och invigdes med Wagners Mästersångarna i Nürnberg 1888.
Det var det första tyska operahuset i Prag. Operan ligger på Wilsonova 4.

Prag

Mánes bron i Prag

Den vackra bron (1911-1916) som går över floden Vltava och är 186 meter lång är uppkallad efter den kända målaren Josef Mánes. Härifrån ser du det pampiga konserthuset Rudolfinum (1876-1884) med den ståtliga statyn av kompositören Antonin Dvorak.

Prag

Cathedral of St Lawrence I Prag

Ta dig upp till Petrinkullen till katedralen of St Lawrence, petrintornet, och Prags bästa utsikt. Ta bergbanan för ett trevligt äventyr till Petřínské sady 342.

Judiska begravningsplatsen

Den äldsta begravningsplatsen i Europa och det ligger ca 80 000 människor här i 20 lager. Den första begravdes här 1439 i Prags judiska kvarter Josefov bland 12 000 andra. Det här ligger på U Staré školy 1.

Hitta näcken i Prag

I Prag finns en vatten kvarn (water mill) och vid den så sitter näcken och spelar. Du hittar den på Malá Strana området i Prag nära John Lennon väggen. Lycka till!

Prags krypande bebisar

Museum Kampa där de här krypande bebisarna finns, ligger i Sova’s Mills på östra stranden av Kampa Island vid floden Vltava. Det är David Černý som har skapat dessa “Giant crawling baby statues”.

Brotornet på malá Strana

En utsikt över brotornet i slutet av Karlsbron på sidan av Malá Strana “Lesser Quarter”. Det här tornet kallas också “lillsidans brotorn”. Du kan köpa biljetter för ett eller båda tornen och ta dig upp för att se Prag från nya vinklar.

Prag

Brotornet på Old town sidan om Karlsbron

Gamla stadens brotorn (Staroměstská mostecká věž) är ett ståtligt gotiskt monument som övervakar ingången till kvarteren i Gamla staden i Prag. Det utgör också den östra ingången till Karlsbron, en historisk bro som korsar floden Moldau. Det är 136 trappsteg upp och du passerar vapensköldar och målningar från förr.

Prag

Wallensteinpalatset

Byggdes 1623-1630 av Albrecht von Wallenstein för att bräcka Pragborgen på Malá Strana sidan. Vad sägs om 26 hus, sex trädgårdar (parker) och två tegelverk på platsen, Ridskolor, fontäner och statyer. Italienska arkitekter, skulptörer och målare har gjort detta underverk. Palatset finns på Valdštejnské nám. 4, 118 00 Malá Strana.

St Nicolas kyrka vid torget i gamla stan

Den första av två Nicolas-kyrkor i samma stad står vid torget i gamla stan på Staroměstské nám, 1101, 110 00 Staré Město. Denna Nicolas-kyrka har två smala klocktorn och ett stort i mitten, och är en barock-kyrka från 1737 som är 49 meter hög.

Prag

Saint Nicolas kyrkan nära Pragborgen

Den andra kyrkan har ett smalt torn med urverk och ett stort torn med klockspel och ligger på Malostranské Náměstí 118 00 Malá Strana. Med tornet Zizkov i bakgrunden är det här ett rokokoslott från 1755 som är 49 meter högt. Här hittar du målningar som är lite över allt annat du sett tidigare!

Petřín Lookout Tower

Petřín Lookout Tower (Petřínská rozhledna) är ett stålramstorn 63,5 meter högt på Petřín- kullen i Prag från 1891. Det liknar Eiffeltornet och användes som ett observations torn samt en transmission torn. Idag är tornet en viktig turistattraktion. Tornet ligger på Petřínské sady 633.

Prag

Church of Our Lady of the Snows

Denna kyrka (Kostel Panny Marie Sněžné) från 1350 har två saker som verkligen sticker ut. Den första är höjden på sina valv som är 34 meter och är det högsta i Prag. Dess imponerande utseende kan bäst ses från den angränsande Franciscan Garden. Kyrkan har också det högsta kolonnalteret i Prag. Du hittar kyrkan på Jungmannovo nám. 753/18, Nové Město.

Prag

Strahov-klostret i PRAG

Strahovský klášter grundades 1140 och här finns det dyrbara och vackra Strahovbiblioteket och Strahovgalleriet. Även en av de viktigaste centraleuropeiska samlingarna av gotiskt måleri och konst från den rudolfinska perioden, barock- och rokokomåleri. De två biblioteken Teologiska salen och Filosofiska salen, är ett av de vackraste sevärdheterna du kan se i Prag. Klosterbryggeriet brygger sitt eget goda öl sedan 1140. Boka guide om du vill se allt och du hittar klostret på Strahovské nádvoří 1/132.

Prag

DOX Centre for Contemporary Art

Vill du uppleva internationell och tjeckisk konst, arkitektur och design tar du dig till Prags distrikt Holešovice. Ta dig till Poupětova.

Prag

Krutporten “Prašná brána”

Krutporten från 1475 är en av 13 portar in i det gamla Prag. I porten finns en utställning om alla tornen som fanns. Kröningsvägen började i krutporten som låg vid det urprungliga kungliga slottet och hette då “Nya Tornet”. Det är 186 trappsteg till toppen och den fantastiska utsikten över Prag. The Powder Tower hittar du på nám. Republiky 5, Staré Město.

Prag

Museum of Communism

Vill du veta hur det verkligen var för den tjeckiska befolkningen att bli styrda av Sovjetunionen 1948 – 1989.
Du hittar museet på V Celnici 1031/4, 118 00 Nové Město.

Prag

Top Gun Prague Shooting Events

Vill du, familjen eller vännerna prova på att skjuta med olika vapen under professionella former och människor så går det bra i Prag. De hämtar upp dig på hotellet och kör dig tillbaka för det är 30 min utanför statskärnan. Du hittar info på Topgunprauge.

Prag

Charles bridge museum i Prag

Vill du ha hela den fantastiska historien om Karlsbron så finns museet för dig på din resa i Prag. Museet finns på Křižovnické náměstí 3, Staré Město.

Prag

Gyllene gatan i Pragborgen


I dessa små hus bodde folk så sent som på 1950-talet, den mest kände invånaren är nog Franz Kafka som bodde här i nr. 22 en kort tid 1916-1917. Du kommer att få betala inträde för att gå omkring på dessa gator i Pragborgen.

Saker du inte visste om Prag?

Skyddshelgonet St Vaclav

Även kallad Wencel och är tjeckiens – Prags och Böhmens skyddshelgon i de romersk-katolska kyrkan sedan hans död 28 september år 935. Han byggde Prags första kyrka “sankt Vitus katedralen”.

Prag

Tjeckiens nationalrätt

Prova Vepro-knedlo-Zelo, om du kan uttala det?? Här är det bakat fläsk i kummin med surkål och Tjeckisk potatisknödel.

Miljoner ägg i Karlsbron?

Karlsbron är den stora vackra bron över floden Moldau i Prag, som byggdes under Karl IV:s regeringstid.
Bron är 515,8 meter lång, 10 meter bred och har 16 bågar, med 30 statyer. Bönderna fick leverera färska ägg hela tiden som blandades i murbruket, för att göra bron starkare.

Prag

Vaclavplatsen

Den 750 meter långa och 60 meter breda Václvské Namésti boulevarden slutar med Nationalmuseet, och precis innan är Vaclavplatsen. Prags, Böhmens och Tjeckiens skyddshelgon Vaclav på häst har egna beskyddare på sin staty, för på kanterna står Böhmiska skyddshelgonen Agnes, Ludmila, Prokop och Adalbert

Prag

Jan Palach minne på Vaclav torget

Pragvåren 1968 gick Ryssland in i Tjeckoslovakien för att stoppa den liberala utvecklingen i landet. 16 januari 1969 tände studenten Jan Palach eld på sig själv som protest. Han dog 3 dagar senare där 800 000 personer följde hans begravning. Minnesmärket finns i marken till Jan alach framför Nationalmuseet på Wenceslas-torget, och hedras varje år 16 januari. Man anser att detta var starten till sammetsrevolutionen 20 år senare 1989, när Tjeckien slog sig fria från Sovjet. Åk spårvagn 17 eller 18, eller ta tunnelbanan till Malostranska för att ta dig till Jan Palachtorget. 

Romanförfattaren Jan Neruda från Prag

10 juli 1834-22 augusti 1891 som också är känd för att ha skrivit mycket om Malá Strana. När han var fyra flyttade de till Ostruhová Street (nu kallad Nerudova Street till hans ära), där de ägde ett hus känt som “U Dvou Slunců” (vid de två solarna).

Prag

Tycho Brahes

Född 14 december 1546 i Skåne, då en del av Danmark. Död 24 oktober 1601 i Prag och han var en dansk astronom, astrolog och alkemist. Tycho har ett eget observatorium sedan 1570 på ön Ven utanför Helsingborg, och kom senare till Prag och blev specialist till hovet i Prag. Han är begraven i den fantastiska vackra Tynkyrkan i Prag och det är många saker som är uppkallat efter honom.

Johannes Kepler

27 december 1571 i Weil der Stadt – 15 november 1630 i Regensburg och var en tysk astronom, matematiker, mystiker och fysiker. Han efterträdde Tycho Brahe som kejserlig matematiker i Prag år 1601. I oktober 1604 syntes en helt ny skinande stjärna på himlen, en av de tre supernovor man observerat i Vintergatan de senaste tusen åren. En elev gjorde Kepler uppmärksam på stjärnan och Kepler skrev en bok om den. Sannolikt tack vare boken blev Kepler ansedd som upptäckare och supernovan fick namnet Keplers stjärna.

Video från Tjeckien

Ta sig runt i Prag?

 • Spårvagn och tunnelbana är hur bra som helst
 • Gå runt stan är lätt, och stanna på vägen kanske?

Se mer runt Prag

Kutna Hora

Strax öster om Prag ligger Kutna Hora – silverstaden med skelettkyrkan. Hit kan du ta en tur över dagen och gå runt bland alla de pampiga kyrkorna som St Barbaras katedral och Cathedral of the Assumption of Our Lady at Sedlec. Här kan du också se den omtalade “skelettkyrkan i Sedlec”, som är dekorerad med ben från 40 000 människor.

Santa Barbara kyrka i Kutna Hora

Liblice slott

Om du har lite mer tid på dig kan du byta ut en natt från hotell i Prag till en lyxig natt på ett slott. Slottet Liblice ligger strax norr om Prag och här kan du njuta av slottsmiljö, trerättersmiddag och det finns även spa på slottet.

Libice slott
Slottet Liblice

Skogsslottet Konopiste

En annan dagsutflykt du kan göra är en tur till skogsslottet Konopiste, som ligger strax söder om Prag. Att komma hit är som att trampa in i en sagovärld full av rosor, hemlighetsfulla statyer, påfåglar och hjortar.

Skogsslottet Konopiště

Brno

Tjeckien är mer än bara Prag! Om du har möjlighet att spendera mer tid och resa runt i landet är det verkligen värt det! Vår absoluta favorit är den vackra staden Brno, som har massor av intressanta sevärdheter att bjuda på, såsom guidade turer i underjordiska gångar, och som är huvudstaden innan Prag.

Strax söder om Brno ligger också ett fantastiskt område med härliga vingårdar och pampiga slott.

Brno

Karlovy Vary

Åk västerut till den otroligt vackra och berömda spa-staden Karlovy Vary, och se den magiska naturen i Bohemian Switzerland. Två timmar med bra bussar och du är i en av de vackraste Art Nouveau städer i Europa.

Cesky Krumlov

Vi kan också rekommendera ett besök i sagostaden Cesky Krumlov. Staden med sin stadsmur, sina trånga gränder och sin härliga flod där människor glider runt i kanoter och gummibåtar.

Cesky Krumlov
Sagostaden Cesky Krumlov ligger omgiven av en bred flod

Olomouc

Sist men inte minst vill vi nämna Olomouc, som ligger i östra Tjeckien och som är en stad som verkligen överraskar. I den här lilla gömda pärlan hittar man allt från Unesco världsarv till annorlunda klockspel och riktigt bra restauranger. Det här var från början västra Tjeckiens (Mähren) första huvudstad i många hundra år.

Prag

Fakta om Prag

 • Land? Tjeckien (republik)
 • Språk? Tjeckiska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 1,2 miljoner i Prag (2017)
 • Valuta? Tjeckisk krona (korunas)
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112

Resa till Prag

 • Flyg: Man kan flyga direkt från Stockholm, Göteborg, Skavsta eller Köpenhamn till Prag och flygresan tar knappt två timmar. Vi flög med Czech Airlines och du kan också välja SAS, Norwegian eller Ryan Air.
 • Bil: Att köra bil från Stockholm till Prag tar ca 17 timmar, om man räknar ren bilkörning. Sträckan är ca 142 mil.

Boende i Prag

 • Hotell: Det finns förstås massor av hotell att välja på som är billiga i våra pengar mätt, och ett förslag är det fyrstjärniga hotellet Vienna House.
 • Alcron Hotel Prague 5-stjärnigt runt 1000 Sek på Štěpánská 623/40, 110 00 Nové Město
 • Hotel Kings Court Prague 5-stjärnigt runt 1000 Sek på U Obecního domu 660/3, 110 00 Staré Město
 • Lägenhet: En annan variant är att hyra lägenhet via till exempel Airbnb, eller varför inte prova Home Exchange?
 • Camping: Om du kommer med husbil kan du stanna på Camping Sokol och ta dig in till stan med buss och tunnelbana.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

Helena och Peter, FREEDOMtravel reseblogg

Innehållsförteckning