Meny Stäng

14 saker att se och göra i Prag – stor guide med tips

Vad kan man se och göra i Prag? Faktum är att det finns en hel del att se och uppleva i Tjeckiska huvudstaden Prag (Praha). Det är en perfekt stad för en weekend, oavsett om det är sommar eller vinter. Idag bjuder vi på våra bästa tips på 14 saker att se och göra i Prag.

Vad kan man se och göra i Prag?

Tjeckiens huvudstad passar perfekt för en weekendresa – det finns verkligen massor att se och göra i Prag. Vi har precis kommit hem från en härlig långhelg i staden och efter den resan har vi ytterligare några guldkorn att tipsa om. Här kommer alltså vår stora guide med 14 saker att se och göra i Prag. Du kommer knappast hinna allt på en helg (man vill ju inte stressa på semestern!), men välj och vraka på listan. Det du inte hinner den här gången får du helt enkelt plocka upp på nästa resa till Prag!

1. Karlsbron

Karlsbron, som går över floden Moldau, är ett av Prags absolut mest kända monument. Bron började byggas 1357, under Karls IV:s regeringstid, och öppnade 1402. Bron ersatte den tidigare Judithbron som rasade under högvattnet 1342, och fick på tjeckiska namnet Karluv Most, efter kungen.

Karlsbron

Karlsbron i Prag som man inte får missa, foto: Tjeckiens turistbyrå

År 1648 utkämpades hårda strider på bron, mellan den svenska armén och befolkningen i den Gamla staden. Och ja, det var svenskarna som fick se sig besegrade … Bron får idag endast användas av fotgängare och pryds utmed långsidorna av ett antal stora och imponerande helgonstatyer, som placerades här på 1700- och 1800-talet.

Karlsbron

2. Torget i gamla stan

Att strosa runt i gamla staden är en av de saker som man måste göra i Prag. Centrum i Gamla stan utgörs av torget, som är fritt från trafik och omgärdat av den ena historiska byggnaden efter den andra. Här hittar du bland annat Kinskýpalatset, S:t Nikolaus-kyrkan och det berömda Jan Hus-monumentet, men egentligen behöver man knappt leta efter specifika sevärdheter – nästa alla hus är vackra!

Gamla stan Tjeckien

Mer att göra i Prag (Praha) (Prague)

3. Rådhuset och det astronomiska uret

En av de allra största turistattraktionerna i Prag och i Gamla stan är rådhuset med det astronomiska uret. Varje hel timme samlas turister runt uret för att se det mekaniska spelet, som visar de tolv apostlarna. Rådhuset, som är från år 1338, har också ett 69,5 meter högt klocktorn. Man kan antingen ta trapporna eller hissen högst upp, för en riktigt bra utsikt över staden. Man får dock vara beredd att vänta på sin tur för att ta det perfekta fotot. Det är många turister från hela världen som vill ta en selfie från den här platsen.

Pragtorget

Torget sett från Rådhuset

Astronomiska uret i Prag

Astronomiska uret

4. Pragborgen

Den kända Pragborgen (Prazky hrad), är ett befäst slott som ligger på en höjd ovanför floden Moldau i Prag och är världens största slott. Här har kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna samt Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter alla haft (och har!) sitt residens. Borgen är imponerande i sin storlek och kan egentligen sägas vara ett hopbyggt område med flera kyrkor, palats, kloster och andra byggnader. På området finns flera museer där man bland annat kan se äldre konst.

Ingången till Pragborgen - liiite våldsamma statyer?

Här står vi framför Loreta-klostret, några hundra meter från Pragborgen

6. vackra hus i Art Noveau-stil

Att gå runt i Prag är som att gå runt i ett enda stort utomhusmuseum. Det är inte bara de specifika sevärdheterna som är värda att titta på – nästan varenda hus är vackert! Prag är bland annat fyllt av hus i Art Noveau-stil och man kan stå länge och förlora sig i vackra balkonger och fantasifulla fasader.

Ett "vanligt" hus i Prag

prag

Utsikt över vackra staden Prag

8. Lyxrestaurang i TV-tornet

TV-tornet ser ut som något från yttre rymden, där det sticker upp som en hög pinne med runda klumpar på, högt över staden. Här kan du åka upp och beskåda den svindlande utsikten över hela Prag. Om du vill kan du också njuta av en riktigt lyxig god mat på restaurang Oblaca.

Prag

Mycket bra mat på restaurang Oblaca

Här får du kanske betala lite mer än på en vanlig tjeckisk restaurang, men om du vill uppleva en lyxig restaurangkväll är det betydligt mer prisvärt att göra det här än i Stockholm. Maten på Oblaca håller riktigt hög kvalitet och servicen får högsta betyg av oss. Vi beställde in tonfisk med grönsaker i teriyakisås, sötpotatismos och kokosnötsskum till huvudrätt. Detta är nog det godaste vi ätit på riktigt, riktigt länge! Inte var det något fel på efterrätten heller: getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver.

Se och göra i Prag: åk upp i TV-tornet

teriyakimarinerade grönsaker, sötpotatismos och kokosnötsskum

Tonfisk med teriyakimarinerade grönsaker, sötpotatismos och kokosnötsskum

getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver

Getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver

9. Tjeckisk mat och öl

När man är i Tjeckien ska man förstås passa på att äta en klassisk tjeckisk måltid på en vanlig rustik krog eller traditionell ölhall. Det finns många olika ställen att välja på, men två exempel är Brewery St Norbert (minibryggeri och restaurang med pub-känsla) och Lokál (ölhall med enkel mat).

Den traditionella tjeckiska maten är ofta rejäl – många gånger är det kött eller korv som serveras med potatis eller knödel. Om man inte passar sig är det lätt att få in alldeles för mycket mat! Sopporna är ofta goda och vi gillar också anka eller gås som brukar serveras med kål och kanske äpple. Och så ska man ju dricka en god tjeckisk öl till förstås! Läs gärna mer om mat och öl i Tjeckien.

Anka och dumplings

En klassisk tjeckisk måltid: Anka med knödel och två sorters kål – och öl förstås!

På Lokál i Prag dricker man öl, äter schnitzel och potatismos och spelar kort

På Lokál i Prag dricker man öl, äter schnitzel och potatismos och spelar kort

10. Shopping

Om du är trött på sevärdheter och traditionella saker att göra i Prag kan det vara dags för lite shopping. I centrala Prag finns massor av butiker och köpcentrum. Här finns allt från den mest turistiga gatan med alla krimskramsbutiker till Paris-gatan med exklusiva märken som Gucci och Michael Kors. Och så allt där emellan förstås! Eftersom vi den här gången var här strax innan jul tittade vi bland annat in i julig pop up-butik på Dlouhá 26.

Pop up julbutik i Prag

11. Julmarknad

Om du planerar att resa till Prag i december ska du inte missa julmarknaden. Under den här tiden lever staden upp med massor av stånd där du kan köpa allt från hantverk till tjeckiska specialiteter. Du kan också värma dig med den tjeckiska drycken “punch” och prova det lokala bakverket trdelnik.

Julmarknad i Prag

Julmarknad

12. Spa på slottet Lednice

Om du har lite mer tid på dig kan du byta ut en natt från hotell i Prag till en lyxig natt på ett slott. Slottet Lednice ligger strax norr om Prag och här kan du njuta av slottsmiljö, trerättersmiddag och det finns även spa på slottet.

Libice slott

Slottet Liblice

13. Kutna Hora

Strax öster om Prag ligger Kutna Hora – silverstaden med skelettkyrkan. Hit kan du ta en tur över dagen och gå runt bland alla de pampiga kyrkorna. Här kan du också se den omtalade “skelettkyrkan i Sedlec”, som är dekorerad med ben från 40 000 människor.

Santa Barbara kyrka i Kutna Hora

14. Skogsslottet Konopiste

En annan dagsutflykt du kan göra är en tur till skogsslottet Konopiste, som ligger strax söder om Prag. Att komma hit är som att trampa in i en sagovärld full av rosor, hemlighetsfulla statyer, påfåglar och hjortar.

Skogsslottet Konopiště

Resa till Prag?

Man kan flyga direkt från Stockholm (och kanske från andra orter) till Prag och flygresan tar knappt två timmar. Vi flög med Czech airlines – ett bekvämt och bra plan på vägen dit, och ett lite mer obekvämt plan på vägen hem …

Bo i Prag?

Det finns förstås massor av hotell att välja på, och ett förslag är det fyrstjärniga hotellet Vienna House. En annan variant är att hyra lägenhet via till exempel Airbnb, eller varför inte prova Home Exchange? Om du kommer med husbil kan du stanna på Camping Sokol och ta dig in till stan med buss och tunnelbana.

Hyra lägenhet Prag

Vi bodde denna gång i en privat lägenhet i Prag, som hyrs ut via Airbnb eller bytes in via Home Exchange

Missa inte

Judiska Kyrkogården (starý židovský hřbitov) som ligger på U Staré školy 1. En judisk kyrkogård för fred och tystnad där ca 12 000 gravplatser finns med upp till ca 100 000 begravda. På vissa platser finns det 12 lager av begravda för rent utrymmesskäl.

Judiska kyrkogården i Prag

Se mer i Tjeckien?

Tjeckien är mer än bara Prag! Om du har möjlighet att spendera mer tid och resa runt i landet är det verkligen värt det! Vår absoluta favorit är den vackra staden Brno, som har massor av intressanta sevärdheter att bjuda på, och som dessutom är omgärdad av slott och vingårdar.

Brno

Läs mer: sagostaden Cesky Krumlov, med sin stadsmur, sina trånga gränder och sin härliga flod där människor glider runt i kanoter och gummibåtar. Sist men inte minst vill vi nämna Olomouc, som ligger i östra Tjeckien och som är en stad som verkligen överraskar.

Cesky Krumlov

 

Denna sida är uppdaterad i mars 2018