Meny Stäng

Prag i Tjeckien – sevärdheter och 14 saker att göra

Prag i Tjeckien, Vad kan man se och göra? Faktum är att det finns en hel del att se och uppleva i Tjeckiska huvudstaden Prag (Praha). Det är en perfekt stad för en prisvärd weekend, oavsett om det är sommar eller vinter.

Prag
 • Att besöka ett bryggeri i Tjeckien är lite kärlek
 • Tänk vad mycket
  fantastiskt det finns att se i Prag

Vad kan man se och göra i Prag?

Tjeckiens huvudstad passar perfekt för en weekendresa – det finns verkligen massor att se och göra i Prag. Här kommer vår stora guide med saker att se och göra i Prag och enormt mycket mer.

Vad sägs om galna upplevelser, öl och vin spa, jazzbåttur, Michelin restauranger till rätt pris, jagad av monster, museum, skjuta med pistol och gevär, skräckkammare och allt det vackra.

Du kommer knappast hinna allt på en helg (man vill ju inte stressa på semestern!), men välj och vraka på listan. Det du inte hinner den här gången får du helt enkelt plocka upp på nästa resa till Prag!

1.Karlsbron i Prag

Karlsbron, som går över floden Moldau (Vldava), är ett av Prags absolut mest kända monument. Bron har 16 bågar och är 505 meter lång.

Bron började byggas 1357 under Karls IV:s regeringstid och öppnade 1402. Bron ersatte den tidigare Judithbron som rasade under högvattnet 1342, och fick på tjeckiska namnet Karluv Most, efter kungen.

Karlsbron
Karlsbron i Prag – världens vackraste bro?, foto: Tjeckiens turistbyrå

År 1648 utkämpades hårda strider på bron, mellan den svenska armén och befolkningen i den Gamla staden. Och ja, det var svenskarna som fick se sig besegrade …

Bron får idag endast användas av fotgängare och pryds utmed långsidorna av 30 stycken stora och imponerande helgonstatyer, som placerades här på 1700- och 1800-talet. En av statyerna är katolske prästen Johannes av Nepomuk som mördades av soldater på bron i herrens år 20 maj 1393.

2. Torget i gamla stan i Prag

Att strosa runt i gamla staden är en av de saker som man måste göra i Prag. Centrum i Gamla stan (Staré Město) utgörs av torget (Staromestske nam), som är fritt från trafik, 9000 km och omgärdat av den ena historiska byggnaden efter den andra.

Här hittar du bland annat Kinskýpalatset, S:t Nikolaus-kyrkan och det berömda Jan Hus-monumentet mitt på torget, men egentligen behöver man knappt leta efter specifika sevärdheter i Prag – nästa alla hus är vackra!

3. Astronomiska uret och Týnkyrkan

En av de allra största turistattraktionerna i Prag och i Gamla stan är rådhuset med det astronomiska uret (Prazsky Orloj). År 1410 konstruerade mäster Mikulas av Kadan tillsammans med Jan Ondrejuv detta ur. Varje hel timme samlas turister runt uret för att se det mekaniska spelet, som visar de tolv apostlarna.

Astronomiska uret i Prag
Astronomiska uret

På torget hittar du också den häftiga Týnkyrkan (Týnský kostel) med sina två mäktiga torn. I kyrkan ligger astronomen Tycho Brahes som var född i Skåne. Týnkyrkan började byggas 1365 och blev klar 1435.

Rådhuset som är från år 1338, har också ett 69,5 meter högt klocktorn. Man kan antingen ta trapporna eller hissen högst upp, för en riktigt bra utsikt över staden. Man får dock vara beredd att vänta på sin tur för att ta det perfekta fotot. Det är många turister från hela världen som vill ta en selfie från den här platsen.

Pragtorget
Torget sett från Rådhuset

4. Pragborgen

Den kända Pragborgen (Prazky hrad), är ett befäst slott som ligger på en höjd ovanför floden Moldau i Prag och är världens största slott. Det började byggas år 870 och utvidgas under årens lopp. Här har kungarna av Böhmen, de tysk-romerska kejsarna samt Tjeckoslovakiens och Tjeckiens presidenter alla haft (och har!) sitt residens.

Pragborgen

Borgen är imponerande i sin storlek och kan egentligen sägas vara ett hopbyggt område med flera kyrkor, palats, kloster och andra byggnader som Gotiska sankt Vitus-katedralen. På området finns flera museer där man bland annat kan se äldre konst.

Ingången till Pragborgen - liiite våldsamma statyer?
Ingången till Pragborgen – liiite våldsamma statyer?
Loreta Monestary
Helena och Peter framför Loreta Monestary

5. Sankt Vitus-katedralen

Den otroligt mäktiga 97 meter höga Sankt Vitus Katedralen går inte att missa! Katedralen är 124 meter lång, 60 meter bred och huvudtornet är 96,5 meter högt. De främre tornen är 82 meter höga och invändigt är katedralens största takhöjd 33 meter. Det är ett åttavåningshus öppet utan mellanvåningar …WOW!

Ca 930 grundade och byggde St Vaclav som första kung St Vitus katedralen, och som under årens lopp har byggds på.

6. Vackra hus i art noveau-stil

Att gå runt i Prag är som att gå runt i ett enda stort utomhusmuseum. Det är inte bara de specifika sevärdheterna som är värda att titta på – nästan varenda hus är vackert! Prag är bland annat fyllt av hus i Art Noveau-stil och man kan stå länge och förlora sig i vackra balkonger och fantasifulla fasader.

7. Båttur på floden

Båtturer av alla de slag när du vill se Prag från floden.

 • Prag Vltava River Lunch Cruise (lunchkryssning)
 • Jazzboat Prague: Populära kvällskryssning med levande jazzmusik
 • Pragbåtar 1-timmes djävuls kanalkryssning
 • Prags lilla Venedig: Sightseeingkanalkryssning med förfriskning
 • Prag cykelbåt
 • 2,5 timmars middagskryssning med Prague Boats
 • Kajakpaddling i centrum
Prag

8. Lyxretaurang i Prags tv-torn

TV-tornet Zizkov ser ut som något från yttre rymden, där det sticker upp som en hög pinne med runda klumpar på, högt över staden. Här kan du åka upp och beskåda den svindlande utsikten över hela Prag. Zizkov är 216 meter högt med 360 panoramautsikt. Tv-tornet är också känt för 10 jättebebisar som klättrar på pelarna gjorda av David Cerny.

Om du vill kan du också njuta av en riktigt lyxig god mat på restaurang Oblaca i tv-tornet. Här får du kanske betala lite mer än på en vanlig tjeckisk restaurang, men om du vill uppleva en lyxig restaurangkväll är det betydligt mer prisvärt att göra det här än i Stockholm.

Prag

Maten på Oblaca håller riktigt hög kvalitet och servicen får högsta betyg av oss. Vi beställde in tonfisk med grönsaker i teriyakisås, sötpotatismos och kokosnötsskum till huvudrätt.

teriyakimarinerade grönsaker, sötpotatismos och kokosnötsskum

Detta är nog det godaste vi ätit på riktigt, riktigt länge! Inte var det något fel på efterrätten heller: getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver.

getostkräm med kaksmulor, marinerade fikon och rödbetspulver

9. Mat och öl i Prag

När man är i Tjeckien ska man förstås passa på att äta en klassisk tjeckisk måltid på en vanlig rustik krog eller traditionell ölhall. Det finns många olika ställen att välja på, men en av de bästa är Lokál (ölhall med enkel mat). Den traditionella tjeckiska maten är ofta rejäl – många gånger är det kött eller korv som serveras med potatis eller knödel.

Anka och dumplings
En klassisk tjeckisk måltid: Anka med knödel och två sorters kål – och öl förstås!

Om man inte passar sig är det lätt att få in alldeles för mycket mat! Sopporna är ofta goda och vi gillar också anka eller gås som brukar serveras med kål och kanske äpple. Och så ska man ju dricka en god öl till förstås! Läs gärna mer om mat och öl i Tjeckien.

På Lokál i Prag dricker man öl, äter schnitzel och potatismos och spelar kort
På Lokál i Prag dricker man öl, äter schnitzel och potatismos och spelar kort

10. Shopping I Prag

Om du är trött på sevärdheter och traditionella saker att göra i Prag kan det vara dags för lite prisvärd shopping. I centrala Prag finns massor av butiker och köpcentrum. Här finns allt från den mest turistiga gatan Nove mesto med alla krimskramsbutiker till Paris-gatan med exklusiva märken som Gucci och Michael Kors. Här kommer några till köpcentrum!

 • Palladium på nám Republiky 1, 110 00 Nové Město
 • Westfield Chodov på Roztylská 2321/19, 148 00 Praha 4-Chodov
 • Atrium Flora på Vinohradská 2828/151, 130 00 Praha 3-Žižkov
 • Koruna Palace från 1913 på Václavské náměstí 1, Prag 1. Detta köpcentrum är ett mästerverk i Jugendstil som man ska hinna besöka.
 • Shopping gatan Na Příkopě när du inte vill gå i ett shoppingcentrum.
Prag

11. Tjeckiska nationalbiblioteket

Barockbiblioteket Clementinum (Národní knihovna České republiky) är ett av de tre otroligt vackra bibliotek som du hittar i Prag. Biblioteket grundades 1777 och har 6 919 075 volymer. Det astronomiska tornet som är 68 meter högt ger en underbar utsikt över Prags historiska centrum. Gå på guidad tur om du vill se allt. Det här är “Harry Potter” i Tjeckien!

Prag

12. Franz Kafka museum

Författaren Franz Kafka 3 juli 1883 – 3 juni 1924, och ansedd som en av de stora författarna på 1900-talet. Romanerna “Processen”, “slottet”, och “America/den försvunne” gavs ut av bästa vännen Max Brods mot Kafkas vilja efter hans död. Monument som du hittar i Prag nedan av Franz Kafka.

Prag

13. Nationalmuseum i Prag

Národní Muzeum – Folkets Museum är ett måste när man besöker Prag! Den otroligt vackra byggnaden i nyrenässansstil blev klar 1891, efter initiativ från greve Kašpar Maria Sternberg. Det är det största museet i Tjeckien och främjar i första hand vetenskap, kultur, konst och historia. Bara att gå i den vackra byggnaden är värt inträdet.

14. Öl- och vinspa på Lazne Pramen

När du har tittat på alla sevärdheter och shoppat klart, ja då är det dags för relax! Beställ dagen innan så det finns tid och dränk dig invärtes och utvärtes i vin eller öl på spa Lazne Pramen.

Video från Tjeckien

Ta sig runt i Prag?

 • Spårvagn och tunnelbana är hur bra som helst
 • Gå runt stan är lätt, och stanna på vägen kanske?

Se mer runt Prag

Kutna Hora

Strax öster om Prag ligger Kutna Hora – silverstaden med skelettkyrkan. Hit kan du ta en tur över dagen och gå runt bland alla de pampiga kyrkorna som St Barbaras katedral och Cathedral of the Assumption of Our Lady at Sedlec. Här kan du också se den omtalade “skelettkyrkan i Sedlec”, som är dekorerad med ben från 40 000 människor.

Santa Barbara kyrka i Kutna Hora

Liblice slott

Om du har lite mer tid på dig kan du byta ut en natt från hotell i Prag till en lyxig natt på ett slott. Slottet Liblice ligger strax norr om Prag och här kan du njuta av slottsmiljö, trerättersmiddag och det finns även spa på slottet.

Libice slott
Slottet Liblice

Skogsslottet Konopiste

En annan dagsutflykt du kan göra är en tur till skogsslottet Konopiste, som ligger strax söder om Prag. Att komma hit är som att trampa in i en sagovärld full av rosor, hemlighetsfulla statyer, påfåglar och hjortar.

Skogsslottet Konopiště

Brno

Tjeckien är mer än bara Prag! Om du har möjlighet att spendera mer tid och resa runt i landet är det verkligen värt det! Vår absoluta favorit är den vackra staden Brno, som har massor av intressanta sevärdheter att bjuda på, såsom guidade turer i underjordiska gångar, och som är huvudstaden innan Prag.

Strax söder om Brno ligger också ett fantastiskt område med härliga vingårdar och pampiga slott.

Brno

Karlovy Vary

Åk västerut till den otroligt vackra och berömda spa-staden Karlovy Vary, och se den magiska naturen i Bohemian Switzerland. Två timmar med bra bussar och du är i en av de vackraste Art Nouveau städer i Europa.

Cesky Krumlov

Vi kan också rekommendera ett besök i sagostaden Cesky Krumlov. Staden med sin stadsmur, sina trånga gränder och sin härliga flod där människor glider runt i kanoter och gummibåtar.

Cesky Krumlov
Sagostaden Cesky Krumlov ligger omgiven av en bred flod

Olomouc

Sist men inte minst vill vi nämna Olomouc, som ligger i östra Tjeckien och som är en stad som verkligen överraskar. I den här lilla gömda pärlan hittar man allt från Unesco världsarv till annorlunda klockspel och riktigt bra restauranger. Det här var från början västra Tjeckiens (Mähren) första huvudstad i många hundra år.

Prag

Fakta om Prag

 • Land? Tjeckien (republik)
 • Språk? Tjeckiska (en del pratar också engelska)
 • Invånare? 1,2 miljoner i Prag (2017)
 • Valuta? Tjeckisk krona (korunas)
 • Prisläge? Billigare än i Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? 112

Resa till Prag

 • Flyg: Man kan flyga direkt från Stockholm, Göteborg, Skavsta eller Köpenhamn till Prag och flygresan tar knappt två timmar. Vi flög med Czech Airlines och du kan också välja SAS, Norwegian eller Ryan Air.
 • Bil: Att köra bil från Stockholm till Prag tar ca 17 timmar, om man räknar ren bilkörning. Sträckan är ca 142 mil.

Boende i Prag

 • Hotell: Det finns förstås massor av hotell att välja på som är billiga i våra pengar mätt, och ett förslag är det fyrstjärniga hotellet Vienna House.
 • Alcron Hotel Prague 5-stjärnigt runt 1000 Sek på Štěpánská 623/40, 110 00 Nové Město
 • Hotel Kings Court Prague 5-stjärnigt runt 1000 Sek på U Obecního domu 660/3, 110 00 Staré Město
 • Lägenhet: En annan variant är att hyra lägenhet via till exempel Airbnb, eller varför inte prova Home Exchange?
 • Camping: Om du kommer med husbil kan du stanna på Camping Sokol och ta dig in till stan med buss och tunnelbana.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få rabatt i webbshopen!

FREEDOMtravel avsändare