Meny Stäng

Den vackra staden Brno i Tjeckien

Annons

Den vackra staden Brno i Tjeckien! När vi kom fram, med tåg från Ostrava, överraskades vi av att detta är en otroligt vacker stad, fylld av imponerande Art Noveau-byggnader. Vi har upptäckt staden tillsammans med en guide och varit nere i inte mindre än två underjordiska sevärdheter av fyra.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Den vackra staden Brno i Tjeckien

Nu ska det handla om den vackra staden Brno som är den andra största staden i Tjeckien, med 100 000 studenter av 400 000 invånare. Men var i Tjeckien är vi? Brno ligger i Moravia (Mähren) i den sydöstra delen av landet.

Brno

Svensk historia i den vackra staden Brno

Brno har en historisk koppling till Sverige. År 1645 belägrades staden under det 30-åriga kriget av Sverige, under ledning av general Lennart Torstensson. Enligt legenden bestämde Torstensson att om Brno inte besegrades vid klockan 12 på dagen skulle trupperna retirera.

Denna plan hördes av Brno-borna, och när de svenska trupperna höll på att ta sig in genom murarna ringde man i klockorna, trots att klockan bara var 11 på förmiddagen. Och på så sätt klarade sig staden … Än idag 350 år senare ringer Lukas kyrkklockor varje dag kl 11.00 för att påminna att de slog svenskarna med slughet och hjärna 1645.

Den vackra staden Brno
Monumentet och stoltheten över att de besegrade Sveriges stora styrkor.

Vackra hus i Art Noveau-stil

Brno är också en stad fylld av vackra byggnader i Art Noveau-stil. Huset på bilden nedanför har dessutom en speciell historia. Som du ser är väggen på den högra sidan i en helt annan, nyare, stil. Huset är ett hotell och på 20-talet checkade ett ungt par in i ett av rummen.

Deras familjer samtyckte inte till deras giftermål och de tog livet av sig med hjälp av en hemmagjord bomb. Hela sidan på hotellet förstördes och renoverades efteråt i modernare stil.

Den vackra staden Brno
Ett av alla vackra hus – men just detta med en speciell och tragisk historia
Den vackra staden Brno i Tjeckien
Vackra och charmiga hus i Brno i Tjeckien

Labyrinten under ”Kålmarknaden”

Kålmarknaden är ett av de äldsta torgen i Brno och finns nämnt redan från början av 1200-talet. Under hela torget, och under husen runt omkring, finns en labyrint av underjordiska gångar.

Den vackra staden Brno
Kålmarknaden på en söndag – alla andra dagar är det livlig kommers här

Förr i tiden hyrde folk utrymmen här, där de förvarade grönsaker som sedan skulle säljas på torget ovan dessa gångar.

Den vackra staden Brno
Tips på saker att göra i Brno! Kolla in de underjordiska gångarna i staden!
Labyrint Cabbage market
Under Kålmarknaden finns otaliga gångar där man förr förvarade de grönsaker som sedan såldes på marknaden

Idag är gångarna öppna för turister. Rummen har arrangerats för att visa hur man förvarade grönsaker, och här finns också utställningar över allt från dåtidens lösningar för ljus, till medeltida bestraffningar för de invånare som begick brott … Det är absolut värt att göra ett besök här! För guidning på engelska kan man boka tid i förväg, eller också låna en audioguide.

Labyrint Brno
En alkemist höll också till här nere – här syns en gammal variant av en destilleringsapparat för sprit
Sevärdheter i Brno
Förr så användes också dessa valv till fängelse

Adress Zelný trh 21, Brno. Måndagar stängt.

Myntmästarens källare

Den andra av fyra underjordiska tunnlarna ligger under ”nya rådhuset”, vid Dominikanska torget. Det är mynt mästarens källare och där får man se hur de gamla mynten såg ut när det var handel, och det är rakt under var den gamla fiskmarknaden låg förr. 

Den vackra staden Brno
Nya rådhuset som inte är nytt idag.

Adress Dominikánské nám 1, Brno. Öppet fre-sön.

Katakomberna under den vackra staden Brno

50 000 skelett hittades i katakomber under St James kyrkan staden Brno när man undersökte om utgrävning för tunnelbana 2001. Ossuary som det kallas är det näst största efter katakomberna under Paris.

WIFI.se

Brno föddes på 1000-talet och växte, och på 1200-talet hade kyrkogården som låg bredvid Kåltorget (Jakubské náměstí) blivit full. Man grävde då tunnlar (ossuarier) och tog upp de döda och förvarade dem under kyrkan, och gav då plats för nya begravningar.

Under flera hundra år fyllde man på dessa rum och gångar, men sen gick det fortare för pest och kolera härjade och det blev väldigt många. 1741 gjordes fler rum men blev snabbt fulla, och sen skulle man expandera och gräva ut tunnlarna under kyrkan och Brno ännu mer.

1784 kom nya reformer och kyrkan stängdes av hälsoproblem, och nedgången till katakomberna från kryptan i kyrkan, stängdes med en stor marmorskiva med skrifter på latin. Människor dog och allt föll i glömska tills år 2001 till man hittade katakomberna. Jakubské náměstí, eller St James Square heter platsen som St James (idag St Jacobs kyrka) dit man ska ta sig för guidning.

Den vackra staden Brno
Foto vi tog i kyrkan som också är värd besöket i Brno.

Skyddsrummen Nuclear shelter 10-Z

I Brno finns ytterligare en (helt annorlunda!) sevärdhet under mark. Dessa gångar är inte från medeltiden, utan från kommunisttiden. Från början var denna underjordiska plats hemlig och här kunde alltså viktiga politiska personer ta skydd vid kris. Här fanns ett avancerat luftkonditioneringssystem och system för att kommunicera med omvärlden.

Den vackra staden Brno
Den här tjejen gick all in i sitt jobb som guide i kommunisttidens skyddsrum

Idag är man välkommen till skyddsrummen på rundvandring som turist, med eller utan guide. Det finns också möjlighet att övernatta här och dessutom finns – en restaurang som serverar ”kommunistmat”. En helt klart annorlunda sevärdhet!

Brno skyddsrum kommunisttid
Före datorernas tid …

Skyddsrummen heter ”Nuclear Shelter 10-Z” och ligger på Husova, Brno-střed i Spilberk park. Det tar 5-10 min från stora torget.

 Slottet Špilberk

Det finns tre slott i staden Brno (Špilberk, Veveri samt slottet Lisen) och där slottet Špilberk är det största och mest betydande. Från kungligt slott till barockfäsning, och vidare till ökänt fängelse från tiden med Österrike-Ungern och nu till stadsmuseum.

Slottet grundades ca 1300 i Moravien och här huserade grevar och finfolk som ligger på en kulle som har utsikt över hela staden och Brno blev huvudstad då. Tidigare huvudstäder är Znojmo och Olomouc, och Prag blev först huvudstad efter första världskriget 1919.

Den vackra staden Brno

 Adress: Špilberk 210/1, Brno. Stängt måndagar.

Villa Tugendhat

En av de mest intressanta sevärdheterna i Brno är Villa Tugendhat. Greta och Fritz Tugendhat tog in Arkitekten Ludwig Mies van der Rohe, som var en pionjär i modernistisk arkitektur.

Denna villa, som faktiskt är upptagen på Unescos världsarvslista, byggdes mellan 1929-1930. Designen känns dock mycket mer modern än så. Tyvärr tvingades Greta och Fritz lämna allt efter en mycket dramatisk historia, som du kan läsa om i länken nedan. Här skrevs också dokumenten under när Tjeckien och Slovakien blev två länder i januari 1993.

Den vackra staden Brno! Villa Tugendhat

Villa Tugendhat ligger på Černopolní 45, 30 min promenad och 2,4 km från stora torget i Brno. Du kan också åka buss 5 från Šilingrovo náměstí.

Mer från den vackra staden Brno

Brno

Amadeus Mozart i Brno 1767

30 december 1767 spelade Mozart som 11-åring med sin 16 åriga syster Anna Maria Nannerl, konsert i Reduta teatern på stora torget (dåtida Taverna-teatern). Enligt dokumentation klagade Mozart på att trumpeterna inte spelade i takt med varandra.

Brno

The Parnas Fountain i Brno

Mitt på stora grönsakstorget (kålmarknaden) står denna vackra fontän. Den byggdes mellan 1693-1695 av Adam Tobiáš Kracker från Wien.

Brno

Reduta teatern i Brno

Reduta teatern är den äldsta teater i Centraleuropa och ligger på på stora grönsakstorget (Zelný trh 313) i centrala Brno. Den hette då Taverna-teatern och de första amatörpjäserna är från 1660.

Brno

Mahenteatern i Brno med glödlampor 1882

Först ut i Europa hade nationalteatern el-lampor redan år 1882. Det var Thomas Edison (uppfinnare av glödlampan) som fick leka fritt på teatern. De byggde ett litet ångkraftverk vid sidan av teatern för att driva lamporna! 

Katedralen i Brno

St Peter & Paul Cathedralen

Det går inte att missa den stora katedralen i Brno med sina två enorma spiror på 84 meter. Katedralen är otroligt vacker i med tusentals barock stuckaturer i vitt.

Brno krokodilen är en legend

Många gamla städer har sina sagor om otäcka drakar och Brno har en krokodil. Vad sägs om stationen radio krokodil, amerikanska fotbollslaget Brno alligators, eller intercitytåget Brno dragon och mycket mer.

Brno racing circuit

Varje år i augusti så körs Moto GP mästerskap och mot Grand Prix här. Här är de tokiga i motorsporter och här hålls också motorcykeltävlingar. European Touring Car Championship (ETCC) -serien.

Floderna

Ta en båttur och se Brno från floderna Svitava och Svratka. Vi brukar paddla kanot eller ta en båttur så ofta vi kan för att få se destinationer från vattnet.

Hästdragen spår vagn på riktigt

Järnvägen kom till Brno 1839 på linjen till Wien. Hästvagnar började 1869 och finns än idag. Det finns även cykelväg till Wien.

Ät tjeckisk mat i Brno

Självklart ska man äta Tjeckisk mat som soppa, fågel, knödel och en stor Starobrno. Jättegott!

Slott och vingårdar utanför den vackra staden Brno

Strax söder om Brno finns ett område fyllt av slott och vingårdar. Här kan du bland annat besöka de fantastiska slotten Lednice och Valtice, samt den fina staden Mikulov. Dessutom kan du prova tjeckiskt vin direkt på vingårdarna!

Lednice slott

Punkva caves norr om Brno

Strax norr om Brno i Tjeckien finns en grott fylld av stalagmiter och stalagtiter, där man bland annat kan åka runt med båt. Moravian Karst i Blansko!

Punkva caves
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev