Meny Stäng

Den vackra staden Brno i Tjeckien

Det finns mycket att se och göra i Brno i Tjeckien! När vi kom fram, med tåg från Ostrava, överraskades vi av att detta är en otroligt vacker stad, fylld av imponerande Art Noveau-byggnader. Vi har upptäckt staden tillsammans med en guide och varit nere i inte mindre än två underjordiska sevärdheter.

Svensk historia i Brno i Tjeckien

Brno har en historisk koppling till Sverige. År 1645 belägrades staden under det 30-åriga kriget av Sverige, under ledning av general Torstensson. Enligt legenden bestämde Torstensson att om Brno inte besegrades vid klockan 12 på dagen skulle trupperna retirera.

Denna plan hördes av Brno-borna, och när de svenska trupperna höll på att ta sig in genom murarna ringde man i klockorna, trots att klockan bara var 11 på förmiddagen. Och på så sätt klarade sig staden …

Brno
Brno
Vackra och charmiga hus i Brno i Tjeckien
Vackra och charmiga hus i Brno i Tjeckien

Vackra hus i Art Noveau-stil

Brno är också en stad fylld av vackra byggnader i Art Noveau-stil. Huset på bilden nedanför har dessutom en speciell historia. Som du ser är väggen på den ena sidan i en helt annan, nyare, stil. Huset är ett hotell och på 20-talet checkade ett ungt par in i ett av rummen. Deras familjer samtyckte inte till deras giftermål och de tog livet av sig med hjälp av en hemmagjord bomb. Hela sidan på hotellet förstördes och renoverades efteråt i modernare stil.

Brno hotell
Ett av alla vackra hus – men just detta med en speciell och tragisk historia

Underjordisk sevärdhet 1: Labyrinten under “Kålmarknaden”

Kålmarknaden är ett av de äldsta torgen i Brno och finns nämnt redan från början av 1200-talet. Under hela torget, och under husen runt omkring, finns en labyrint av underjordiska gångar. Förr i tiden hyrde folk utrymmen här, där de förvarade grönsaker som sedan skulle säljas på torget.

Idag är gångarna öppna för turister. Rummen har arrangerats för att visa hur man förvarade grönsaker och här finns också utställningar över allt från dåtidens lösningar för ljus till medeltida bestraffningar för de invånare som begick brott … Det är absolut värt att göra ett besök här! För guidning på engelska kan man boka tid i förväg, eller också låna en audioguide.

Cabbage market Brno
Kålmarknaden på en söndag – alla andra dagar är det livlig kommers här
Labyrint Cabbage market
Under Kålmarknaden finns otaliga gångar där man förr förvarade de grönsaker som sedan såldes på marknaden
Labyrint Brno
En alkemist höll också till här nere – här syns en gammal variant av en destilleringsapparat för sprit
Brno
Tips på saker att göra i Brno! Kolla in de underjordiska gångarna i staden!
Sevärdheter i Brno
Förr så användes också dessa valv till fängelse

Underjordisk sevärdhet 2: Skyddsrum från kommunisttiden

I Brno finns ytterligare en (helt annorlunda!) sevärdhet under mark. Dessa gångar är inte från medeltiden, utan från kommunisttiden. Från början var denna underjordiska plats hemlig och här kunde alltså viktiga politiska personer ta skydd vid kris. Här fanns ett avancerat luftkonditioneringssystem och system för att kommunicera med omvärlden.

Idag är man välkommen till skyddsrummen på rundvandring som turist, med eller utan guide. Det finns också möjlighet att övernatta här  och dessutom finns – en restaurang som serverar “kommunistmat”. En helt klart annorlunda sevärdhet!

Skyddsrum Brno
Den här tjejen gick all in i sitt jobb som guide i kommunisttidens skyddsrum
Brno skyddsrum kommunisttid
Före datorernas tid …

Fler saker att göra i Brno

Det finns mycket att se och göra i Brno och i området runt omkring. Här följer tips på några sevärdheter och upplevelser som du inte vill missa:

1. Villa Tugendhat

En av de mest intressanta sevärdheterna i Brno är Villa Tugendhat. Denna villa, som faktiskt är upptagen på Unescos världsarvslista, är både intressant för sin spännande arkitektur och för sin mycket dramatiska historia. Läs mer: Villa Tugendhat – design och fascinerande historia 

Det finns mycket att se och göra i Brno! Villa Tugendhat

2. Slott och vingårdar

Strax söder om Brno finns ett område fyllt av slott och vingårdar. Här kan du bland annat besöka det fantastiska slottet Lednice och den fina staden Mikulov. Dessutom kan du prova tjeckiskt vin direkt på vingårdarna! Läs mer: Slott och vingårdar i Tjeckien

Lednice slott

3. Punkva Caves

Strax norr om Brno i Tjeckien finns en grott fylld av stalagmiter och stalagtiter, där man bland annat kan åka runt med båt. Läs mer: Punkva Caves – båttur under jord i Tjeckien

Punkva caves

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Läs mer: Resa till Tjeckien – din guide till Tjeckiens bästa resmål