Meny Stäng

Välkommen till Štramberk – en by i östra Tjeckien

Štramberk är en mysig liten by i östra Tjeckien, med en gammal borg och små färgglada hus som klättrar uppför en kulle. Vi åkte hit i förrgår (40 min med buss från Ostrava) och fick bland annat besöka en grotta där man hittat spår av neandertalare. Vi fick också möjlighet att prova Štramberks specialitet: kakor som ska likna avhuggna öron …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Šipka-grottan i Štramberk

Šipka-grottan ligger i lummig miljö på en bergshöjd med fin utsikt över byn Štramberk. Mest känd är grottan för att man år 1880 hittade en käke från ett neandertalsbarn här. Nu kan man vandra runt i den gröna miljön och tänka tillbaka på hur neandertalsmänniskorna levde en gång i tiden … Sprang de omkring här och jagade med spjut kanske?

Stramberk cave
Här tyckte neanderthalarna att de hittat ett perfekt ställe att slå sig ner

Štramberks öron

När man som turist kommer på besök till Štramberk finns det två saker man ska göra, Man ska dricka öl från något lokalt bryggeri och man ska köpa ingefärskakor som föreställer avhuggna öron. Varför detta nu då? Jo, år 1240 attackerades den här delen av Tjeckien av tatarer, och för att visa sina ledare hur många de dödade högg de av och sparade öronen från varje död person.

Fortet Kotouc i Štramberk

Befolkningen flydde och gömde sig i det ointagliga fortet Kotouč. Tatarerna väntade utanför på att attackera, men tack vare en häftig storm och genom att släppa loss vattnet från en damm lyckades befolkningen få tatarernas läger översvämmat och klarade sig. För att fira minnet av att de klarade sig undan ett hemskt öde bakar och äter man alltså idag kakor som liknar ”öron” …

Stramberk Tjeckien
Bland gatorna i Štramberk
Tjeckien Stramberk
Helena på torget i Štramberk
Bryggeri Stramberk
Vi hoppade över ”öronen” men beställde in en lokal (god!) öl

Camping i Štramberk

Uppdatering: Några år efter vårt första besök i Štramberk hamnade vi återigen i den här mysiga byn. Den här gången reste vi med husbil och tog in på  campingen Camp u Kateriny, som ligger strax intill byn. Här finns nu trevliga platser för husbilar och man håller också på att modernisera med nya fräscha stugor.

Intill receptionen finns ett område med fler stugor, och när vi var här verkade det vara lägerverksamhet i den delen av campingen. Intill campingen finns också en fin liten kyrka.

Camping i Stramberk
Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Denna resa var en pressresa. Bilderna, tankarna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev