Meny Stäng

Slott och vingårdar i Tjeckien

Det finns många fina slott och vingårdar i Tjeckien, inte minst söder om Brno. Vi var här i juli 2016, men bestämde oss för att göra ett kort besök igen. Dels ville vi kolla upp lite praktiska detaljer inför kommande guidade husbilsresor och dels ville vi, förstås, köpa vin.

Från Český Krumlov  till Brno

Vi körde från Český Krumlov  till Brno, och sedan söderut mot Mikulov. Det handlar egentligen inte om några långa sträckor, men det tog ändå fyra timmar. I Tjeckien händer det då och då att man stöter på vägbyggen med avstängda vägar och då måste GPS:en plötsligt tänka om … Till slut kom vi i alla fall fram!

Karta Tjeckien

Mikulov

Först körde vi till den charmiga lilla staden Mikulov. Den här staden har inte bara ett fint torg och en massa mysiga caféer, utan också ett pampigt slott. Peter har tidigare skrivit om det här slottet, om 100 000-liters vintunnan och om hur det gick när svenskarna skulle inta Brno 1645 … Nu kikade vi bara runt en kort stund innan vi fortsatte till det fantastiska slottet Lednice, som ligger alldeles i närheten.

Mikulov

Torget i Mukolov – här blev det strax bröllop!

Slottet Mikulov

Kanske minns du det här slottet från vårt besök 2016?

Slottet Lednice

Inte långt från Mikulov ligger det pampiga slottet Lednice. Vi har tidigare berättat om slottet och dess intressanta historia. Nu nöjde vi oss med att strosa runt i den fantastiska slottsträdgården och ta ett varv i det prunkande växthuset. Peter har också gjort en liten film härifrån, med “sagotema”!

Lednice

Slottsträdgård

Helena Tjeckien

Blommor

Fisk

Här kommer ett Nikon-360 foto. Du som har en iPad eller mobiltelefon kan inte använda musen för att röra dig runt i bilden. Snurra istället din enhet runt dig själv och följ med på resan.

 

Vingårdar i Tjeckien

Till sist gjorde vi ett besök på en av alla vingårdar i Tjeckien. Vi besökte vinodlaren Stanislav Madl i Velké Bilovice, där vi också var 2016. Vi hade inte annonserat vårt besök, men fick ändå ett varmt välkomnande och bjöds genast in att prova viner. Det är i första hand vita viner de är bra på här och vi fick med oss ett helt gäng flaskor, både av en enklare sort (40 kr/flaskan) och av en finare sort (60 kr/flaskan). Sedan var det dags att rulla vidare mot nästa äventyr!

Besök på vingårdar i Tjeckien

Nej, såhär illa blev det som tur var inte … vi skulle ju köra vidare mot Brno