Meny Stäng

Spa i Tjeckien – Upplev Spatriangeln

I samarbete med Czech Tourism

Har du upplevt spa i Tjeckien? Eller kanske till och med besökt spatriangeln i den västra delen av landet? Här handlar det mesta om spa: bubbelbad, bastu och behandlingar. Här hittar man allt från traditionella tjeckiska behandlingar som man aldrig hört talas om – till moderna wellnessanläggningar

Spa i Tjeckien – i Spatriangeln

Spa verkar vara en viktig del av den tjeckiska kulturen, åtminstone om man befinner sig i Spatriangeln i den västra delen av landet. Spatriangeln består av Karlovy Vary (Karlsbad), Marianske Lazne (Marienbad) och Frantiskovy Lazne. Här ägnar man sig bland annat åt att ”dricka brunn”, men framför allt åt att bada. Läs gärna mer om de tre kurorterna här:

Spatriangeln i Tjeckien
Kurorten Marianske Lazne i Spatriangeln i Tjeckien

Traditionella medicinska spa – eller modern wellness

I Spatriangeln i Tjeckien finns allt från traditionella medicinska spa-behandlingar (som i varje fall vi aldrig hört talas om innan) till alla moderna wellnessbehandlingar som man är van vid. Vad sägs till exempel om oxygen therapy, inhalation, vibrating bed, scotch duch eller magnetotherapy (nej, ingen idé att jag försöker översätta)?

De olika behandlingarna anses hjälpa mot allt från hudåkommor och cirkulationsproblem till metabola problem eller vid rehabilitering efter cancerbehandling, och den som vill kan först träffa någon av spa-anläggningarnas läkare. För den som hellre önskar så kan man istället välja helt vanliga wellnessupplevelser: bubbelbad, bastu, lerinpackningar, massage, manikyr eller skönhetsbehandlingar.

Spa i Tjeckien i Spatriangeln
Spa-receptionen på Hotel Prezident i Karlovy Vary

Spa på hotell Prezident

Vi besökte hotell Prezident i Karlovy Vary för att äta lunch, och fick samtidigt en visning av spaanläggningen. Det fanns tyvärr ingen tid för oss att prova spat här, vilket var lite synd. Vi gillade kombinationen av traditionella tjeckiska spa-behandlingar och ett modernt spa- och wellnesscenter. Läkaren och grundaren Milada Sárová berättade entusiatiskt för oss om verksamheten.

Hotell Prezident i Spatriangeln

Spa på Grand Hotel Pupp

Det allra mest anrika, exklusiva och kändistäta hotellet i Karlovy Vary, Grand Hotel Pupp, har förstås ett eget spa. Här har spat installerats i efterhand, och man valde då att bygga ett modernt spa- och wellnesscenter, trots att hotellet i övrigt är väldigt ”klassiskt”. Här hade vi inte heller haft något emot att hänga en stund!

Grand Hotel Pupp spa i Tjeckien

Spa Zamecke Lazne

Så, var blev det att vi badade då? I centrala Karlovy Vary ligger den anrika spa-anläggningen Zamecke Lazne. Här spaade jag och Lina, från bloggen Liniz Travel & Lifestyle, i två timmar medan våra andra resekamrater hittade på annat. Det här är ett fräscht och snyggt spa, men mer traditionellt än modernt.

Här finns pool, flera sorters bastu, kneipp-terapi (när man går genom omväxlande varmt och kallt vatten för blodcirkulationens skull), tehörna och någon slags andningsmaskiner. Lina fotade mig när jag gick ner i den kalla delen av kneipp-poolen …

Spa i Tjeckien i Spatriangeln

Danubius Resort och Roman Baths

Danubius Health Spa Resort Nove Lazne i Marianske Lazne får nog också räknas som ett mer traditionellt spa i Tjeckien. Här kan vi varmt rekommendera att göra ett besök bara för att uppleva den härliga miljön i ”Roman baths” (översta bilden). Själva huset där spat ligger är också fantastiskt. För övrigt består detta hotellkomplex av en rad hotell, som alla sitter ihop med gångar – och det finns självklart mer än ett spa.

Nyhetsbrev
Marianske Lazne i Spatriangeln
Hotellet Nove Lazne – ingånget till spat ligger till höger

Den här gången fanns ingen tid för bad här, men i somras spenderade vi tre timmar här där vi varvade det vackra romerska badet med bubbelpool och vilstolar. Hur härligt som helst!

Om man vill uppleva en riktigt traditionell spa-miljö kan man boka in ett mineralbad i King Edward VII’s Royal Cabin, som från början byggdes för adeln. På bilden ser du den liknande Imperial Cabin från slutet av 1800-talet, som ser ungefär likadan ut. När vi här pågick nämligen en behandling i det kungliga badet, så det gick inte att fota där just då.

Imperial cabin, spa i Tjeckien

Ölspa – en annan sorts spa i Tjeckien

Sist men inte minst ska man förstås inte glömma att det finns gott om olika ölspa. Läs gärna vårt reportage om ölspa i Tjeckien. Vi testade ett traditionellt ölspa utanför Marianske Lazne, vilket var en riktigt trevlig upplevelse!

Ölspa i Tjeckien

Priser för spa i Tjeckien?

En fördel med att ägna sig åt spa i Tjeckien är att priserna är riktigt bra. Priserna skiljer naturligtvis från ställe till ställe, och det är förmodligen dyrare om man befinner sig i större turisttäda städer. Här är några exempel på priser i Spatriangeln i västra Tjeckien (2019):

  • Klassisk massage 50 minuter på Hotel Prezident i Karlovy Vary = cirka 550 kronor
  • Två timmars spa på Zamecke Lazne i Karlovy Vary, inklusive mineralbad och olika sorters bastu = cirka 365-430 kronor beroende på säsong
  • Tre timmars spa på Danubius Health Spa Resort Nove Lazne i Marianske Lazne, inklusive bubbelpool och bastu = cirka 315 kronor
  • Tre dagars wellnesspaket på exklusiva Grand Hotel Pupp i Karlovy Vary med del i dubbelrum, frukost, en 3-rättersmeny, 50 minuters massage, örtbad, privat svit i spat i två timmar samt obegränsad tillgång till spa = cirka 6250 kronor per person
  • Ölspa på Chadovar Beer Spa i Chadova Plana inklusive två öl = cirka 290 kronor
Spa i Tjeckien i Spatriangeln
Vilstolar på Hotel Prezidents spa i Karlovy Vary

RESA TILL SPATRIANGELN I TJECKIEN

  • Flyg: Du kan flyga från till exempel Stockholm eller Köpenhamn till Prag. Härifrån är det enkelt att ta sig vidare till Karlovy Vary med buss. Läs mer i vårt inlägg om att resa till Karlovy Vary. Mellan Marianske Lazne och Prag finns förbindelse med tåg.
  • Bil: Att köra från till exempel Rostock i Tyskland till Karlovy Vary tar lite mindre än 6 timmar om man räknar ren körtid. Att köra från Prag tar cirka 1 timme och 45 minuter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev