Meny Stäng

Kurorten Frantiskovy Lazne i Tjeckien – den gula staden

Annons
I samarbete med Czech Tourism

När vi promenerade in i kurorten Frantiskovy Lazne i Tjeckien slogs vi av att precis hela staden var … gul! Häng med oss till den gula staden i Tjeckien, som passar perfekt för avkoppling och spa.

Från Loket till Frantiskovy Lazne

Efter en heldag med skatter och borgar i Becov nad Teplou och Loket körde vi vidare till kurorten Frantiskovy Lazne. Vi kom fram tidigt på kvällen och valde för en gångs skull att prova en ställplats, istället för en camping, i Tjeckien. Hur det gick? Det berättar vi på slutet!

Frantiskovy Lazne i Tjeckien

Frantiskovy Lazne, eller Františkovy Lázně som staden stavas på tjeckiska, är den minsta av de tre kurorterna i den tjeckiska ”kurorts-triangeln”. De andra två är Karlovy Vary och Marianske Lazne. Detta är en elegant liten stad med spabad, kolonner och lummiga parker.

Kurort Frantiskovy Lazne i Tjeckien
Trädgård Frantiskovy Lazne
Hotell Frantiskovy Lazne
Frantiskovy Lazne i Tjeckien

Den gula staden

Det första vi la märke till var att staden är … gul! Det gäller kanske inte för hela staden, men det gäller definitivt för den centrala del där hotellen, restaurangerna och badhusen ligger. Precis vartenda hus är gult!

Den gula staden
Gul kyrka
Gult hus
Frantiskovy Lazne Tjeckien - den gula staden
Den gula staden i Tjeckien!

Förr … och nu i Frantiskovy Lazne

Kurorten Frantiskovy Lazne grundades av den österrikiske kejsaren Franz I på 1700-talet, och hit reste välbeställda människor, inklusive kändisar som Johann Strauss, Kafka och Beethoven,  för att bättra på sin hälsa. När Johan Wolfgang von Goethe bodde här beskrev han staden som ”himlen på jorden”.

Frantiskovy Lazne förr
Förr i tiden! (Jag har fotat en bild på en skylt i parken)

Badhusen i Frantiskovy Lazne

Även idag reser man hit för spa och avkoppling. Det finns flera olika badhus och många olika behandlingar att välja mellan. Vi spenderade några timmar i stan och måste säga att man upplever ett riktigt lugn här. Många promenerar eller cyklar i de rogivande omgivningarna. Ett lite mer modernt inslag var serieteckningstävlingen som ställdes ut mitt i stan!

Cykla i Tjeckien
Ett gäng cyklar förbi genom parken
Serie camping
Ett av alla bidrag i serieteckningstävlingen. Någon som känner igen sig?

Hur gick det med ställplatsen?

Tjeckien har ingen utvecklad ställplatskultur, och därför väljer vi oftast att stå på campingar när vi reser här. Det finns gott om campingar och de kostar inte mer än en ställplats i till exempel Tyskland, så vi tycker att det fungerar utmärkt. Ibland hittar man ändå ”ställplatser” i appen CamperContact (som vi använder för att hitta campingar och ställplatser), och då handlar det oftast om vanliga parkeringsplatser där det är tillåtet att stå med husbilen över natten.

Parkering i Fantiskovy Lazne

I Frantiskovy Lazne finns en sådan parkering bakom hotell Bohemia, med tre minuters gångavstånd in till stan. Vi betalade 16 euro för en natt här, och eventuellt är det billigare om man har en husbil som är lägre än tre meter (detta var lite oklart). Det finns också två campingar i närheten, om man hellre vill stå där.

Ställplats Frantiskovy Lazne
FREEDOM på ställplatsen vid hotell Bohemia, Frantiskovy Lazne i Tjeckien

Spa i Tjeckien

Blev det något bad?

Det blev inget bad för oss, varken i Karlovy Vary eller i Frantiskovy Lazne, men det beror på att vi siktade in oss på den tredje kurorten. Där hittade vi nämligen ett fantastiskt vackert romerskt bad (!) som vi provade. Kika in imorgon så berättar vi mer! Har du varit på någon kurort någon gång, eller skulle du vilja resa till en sådan?

Badhus i Frantiskovy Lazne
Hotell i Frantiskovy Lazne

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Czech Tourism. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev