Borgen Hazmburk i Tjeckien är idag en ruin, men trots detta tronar den mäktigt högst upp på en kulle i staden Libochoviche. I den här staden finns dessutom ett barockslott från 1600-talet. Naturligtvis kikade vi på båda!
Innehållsförteckning
Borgen Hazmburk i Tjeckien
Borgen Hazmburk är en mäktig ruin med två stora torn – det vita tornet och det svarta tornet. För att på bästa sätt visa hur hela ruinen ser ut, från ovan, har vi lånat ett foto från Tjeckiska Turistbyrån.

Borgen Hazmburk ligger ligger på en kulle i staden Libochoviche, nära Litoměřice i norra Tjeckien.
Att besöka borgen Hazmburk
Besöket vid borgen Hazmburk ingick i några dagars pressprogram i Tjeckien, och vi hade därför med oss en guide vid besöket. Tillsammans körde vi till borgen och parkerade på den närmaste parkeringsplatsen. Sedan var det bara att börja promenera!

Vi var beredda på en ganska mödosam promenad, men det gick trots allt ganska smidigt att komma upp. Man promenerar förstås i uppförsbacke, men det var inte så brant som vi förväntat oss. Vi hade förstås med oss vatten och tog någon liten paus, och vips så var vi uppe på toppen!

Från toppen har man till att börja med en fantastisk utsikt! Lanskapet runt om är speciellt. Marken är platt nästan överallt, fylld av åkermark. I bakgrunden ser man en lång rad toppiga berg resa sig mot himlen.

För att besöka själva borgen får man betala en avgift, och sedan strövar man runt på egen hand. Man kan dels kika på det runda tornet (det svarta tornet) och dels kliva upp i det kantiga tornet (det vita tornet). Det runda tornet, som numer används för tv-antenner, överraskade för övrigt med att sakna ingång. Förr i tiden gick tydligen en landgång till fönstret i mitten, och på så sätt kunde man komma in i tornet.

Jag (höjdrädda Helena) avböjde som vanligt att ta trapporna till det vita tornets tak, men Peter gick upp och spanade på utsikten.



Borgen Hazmburk – med historia från 1200-talet
Borgen Hazmburk grundades under den andra hälften av 1200-talet, och såldes år 1335 till Zbyněk Zajíc av Valdek, som bytte namn på borgen från Klapý till Hazmburk, för att koppla namnet till hararna i hans vapen.

Borgen hade sin storhetstid på 1400-talet, och ansågs då vara ett av tidens mest ointagliga fort. Till slut var det istället tiden som fick borgen att förfalla, och på slutet av 1500-talet övergavs den för att bli en ruin. Några hundra år senare, på 1800-talet, blev den romantiska borgen ett populärt motiv för konstnärer.

Lunch och glass i Libochoviche
När vi kände oss nöjda med besöket vid borgen Hazmburk tog vi husbilen till centrum i staden Libochoviche, för lunch och en glass. En trevlig paus innan det var dags för nästa slott! I centrum ligger nämligen det jämförelsevis nyare slottet Libochoviche.



Slottet Libochoviche
Slottet Libochoviche byggdes i slutet av 1600-talet och anses vara en av Bohemias viktigaste tidiga barockbyggnader.

På platsen fanns ursprungligen en gotisk fästning och därefter byggdes, på 1500-talet, ett renässansslott. Efter att detta skadats i en brand byggdes det nuvarande barockslottet under åren 1682-1690.



Slottsparken vid slottet Libochoviche
År 1685 anlades en prydnadsträdgård vid slottet, inklusive ett växthus. Än idag finns här en vackert underhållen trädgård.

Dessutom finns en lummig och fin engelsk park, där man kan strosa runt.



Guidad tur i slottet Libochoviche
För att se slottet Libochoviche invändigt kan man hänga med på guidad tur. Turerna ges vanligtvis på tjeckiska, och som icke tjeckisk-talande får man med sig en skriftlig beskrivning av rummen på engelska.



Slottet är fantastiskt fint och man får se en lång rad rum, dekorerade i olika historiska stilar.



Mest fascinerade tyckte vi ändå att det var att höra om siste slottsägaren, Joseph Heberstein, och hans äventyrliga resor i Afrika och Asien. Hela slottet är fyllt med dyrbart asiatiskt porslin och jakttroféer från exotiska länder. Vilka annorlunda tider!



Var kan man campa med husbil eller husvagn?
Var kan man campa med husbil eller husvagn då? Det finns, som nästan alltid i Tjeckien, flera platser att välja på. Vi stod denna gång på den moderna ställplatsen i Velemín. En annan gång har vi stått på Autokemp Slavoj i Litoměřice.

Video från Borgen Hazmburk
Mer att se och göra i närheten
Från borgen Hazmburk är det mycket nära till Dvur Perlová Voda – ett härligt spa med en riktigt bra restaurang. Det är också nära till den fina staden Litoměřice. Vi kan dessutom rekommendera besök vid slottet Kokorin eller staden Děčín, varifrån man kan göra många äventyr i naturen.

Hade du hört talas om borgen Hazmburk förut? Vad gillar du bäst – gamla borgruiner eller nyare barockslott?

Fakta om borgen Hazmburk i Tjeckien
- Adress: Purkrabská 2, Libochovice
- Län: Ústí nad Labem
- Region: Bohemia (Böhmen)
- Land: Tjeckien
- Läs mer: Du hittar mer info på borgens webbplats.
Service och praktisk info
- Öppettider: Borgen håller vanligtvis öppet tisdag – söndag. Under vintermånaderna (november – februari) håller borgen stängt.
- Pris: Vuxna betalar 130 CZK (cirka 60 kronor) per person. Pensionärer och ungdomar 18-24 år betalar 100 CZK (cirka 45 kronor). Barn 6-17 år betalar 50 CZK (cirka 22 kronor). (2022)
- Service: En liten kiosk finns på platsen, där man kan handla drycker och snacks.
Fakta om slottet Libochoviche
- Adress: Nám. 5. května 1, Libochovice
- Län: Ústí nad Labem
- Region: Bohemia (Böhmen)
- Land: Tjeckien
- Läs mer: Du hittar mer info på slottets webbplats.
Service och praktisk info
- Öppettider: Slottet håller öppet mellan mars och oktober, vissa dagar i veckan. Se slottets webbplats för exakta tider.
- Pris: Vuxna betalar 170 CZK (cirka 75 kronor) per person. Pensionärer och ungdomar 17-24 år betalar 140 CZK (cirka 60 kronor). Barn 6-17 år betalar 100 CZK (cirka 45 kronor).
4000mil säger:
Jag föredrar helt klart riktiga inredda slott framför ruiner. Mer att se helt enkelt. Men ruinerna kan vara rätt häftiga att se på håll. Ju mer man åker runt i Europa desto mer inser man att det finns verkligen en gammal borg på varenda kulle!
09 juli 2022 — 8:31
Helena säger:
Förstår precis hur du menar! Vi tycker nog ofta så också, även om vissa ruiner kan sticka ut som extra speciella och häftiga att besöka 🙂 Och håller verkligen med, oj vad många kullar med borgar det finns!!
09 juli 2022 — 8:38
Nils-Åke Hansson säger:
Smultronstället i Libochoviche hoppa det smakade bra. Slottet Libochoviche var pampigt.
09 juli 2022 — 9:29
Helena säger:
Ja men verkligen! Glassen var god och tydligen ett väldigt populärt ställe där 🙂
09 juli 2022 — 19:59
BP säger:
Det var en riktig kulturkrock mellan borgruinen och slottet. Ruinen är mera spännande men jobbigare att nå. Slottet är intressant så den absolut inte liknar slott som vi har i Sverige, varken exteriören eller interiören – tycker jag alltså.
09 juli 2022 — 20:30
Helena säger:
Ja, verkligen två olika ställen! Vi gillar kontraster och variation, så vi gillade detta! 🙂
02 augusti 2022 — 11:49