Meny Stäng

Trädtoppsbana i Tjeckien – Pustevny och Stezka Valaska

Annons

Vi har besökt Pustevny och Stezka Valaska, vilket innebär att vi har promenerat på en vacker trädtoppsbana i Tjeckien. Härlig natur, vackra byggnader och fantastisk utsikt. Vad mer kan man begära?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Pustevny och trädtoppsbana i Tjeckien

Vi tog oss till Pustevny med hjälp av husbil och GPS. Om man vill ta sig till liften ska man dock inte ställa in GPS:en på “Pustevny” utan på “Trojanovice 210”. På detta sätt kommer man direkt till turistinformationen i området, där man kan få både hjälp och broschyrer. En mycket kort körsträcka härifrån ligger liften.

Pustevny

Pustevny ligger i bergskedjan Beskiderna, i den östra delen av Tjeckien.

Lift upp på berget

Man kan ta sig upp på berget med sittlift, vilket naturligtvis är smidigast och enklast. Man löser helt enkelt biljett vid foten av liften och åker upp. Om man inte är höjdrädd (vilket jag, Helena, är) så kan man säkert njuta av den fina utsikten längs vägen. Du ser förmodligen på bilden vem som njuter och vem som håller i sig krampaktigt …

Lift Pustevny
Lift Pustevny

När man kliver av liften kan man läsa att man befinner sig på 1020 meters höjd över havet. Här ligger bland annat en modern restaurangbyggnad med fantastisk utsikt nerför berget.

Pustevny hill

Uppe på Pustevny hill ligger också en rad vackra och väldigt speciella hus. Vi känner inte till historien bakom dessa, men en charmig miljö är det. Man märker också att detta ställe är väldigt populärt bland tjeckerna. Många människor flanerade runt eller satt på uteserveringarna i solen.

När man promenerar vidare kan man gå åt olika håll. Många gick, liksom vi, mot Stezka Valaska där man hittar en trädtoppsbana i Tjeckien. På vägen hit passerade vi, förutom vacker natur, en utställning med sandskulpturer och en del mindre banor för lekfulla barn.

Stezka Valaska – trädtoppsbana i Tjeckien

Så kom vi då fram till Stezka Valaska, där man hittar denna trädtoppsbana i Tjeckien. Det såg nästan ut som en entré, men vi behövde inte betala något för att passera här.

Stezka Valaska - trädtoppsbana i Tjeckien, Pustevny

Vi fortsatte på en vacker trädtoppsbana som även jag (som höjdrädd) uppskattade mycket. Efter en stund kunde man välja mellan repbro och stabil träbro. Vilket jag valde? Den stabila förstås!

Stezka Valaska - trädtoppsbana i Tjeckien, Pustevny

Efter en stund kommer man fram till den spektakulära byggnaden, som står så till att man har fantastisk utsikt. Jag (höjdrädda Helena) gick halvvägs upp, och där uppskattade jag utsikten mycket!

Stezka Valaska - trädtoppsbana i Tjeckien, Stezka Valaska

Förutom att man har en härlig utsikt, så finns en del del att göra för lekfulla barn och ungdomar. I mitten av hela konstruktionen finns till exempel en studsmatta!

Trädtoppsbana i Tjeckien
Trädtoppsbana i Tjeckien
Trädtoppsbana i Tjeckien

Peter gick hela vägen upp, och vinkade till mig som stod nedanför.

Peter vid Stezka Valaska - trädtoppsbana i Tjeckien, Stezka Valaska

Den som vill kan gå ut på den yttersta glasgången (för att ta en selfie kanske?). Det blev ingen sådan för oss (av uppenbarliga skäl) så du får hålla till godo med en bild på ett annat par längst ut på gången.

Stezka Valaska

För att se utsikten behöver man däremot inte stå på den där (obehagliga) glasgången. Utsikten finns överallt och runtom. Fantastiskt!

Utsikt vid Stezka Valaska - trädtoppsbana i Tjeckien, Pustevny

Se mer i närheten

Efter vårt besök vid denna trädtoppsbana i Tjeckien tog vi oss vidare till Wallachian Open Air Museum (Valašské muzeum v přírodě). Det här museet (som kallas Skansen!) visar tjeckiska byggnader som är 150 år gamla eller ännu äldre. En del är original och andra är replikor, och alla är inredda. Ett överraskande fint och intressant museum, som vi snart berättar mer om.

Inte alltför långt bort kan man också besöka den mysiga lilla orten Stramberk, samt städerna Ostrava och Olomouc. I Ostrava kan du till exempel besöka det gamla industriområdet Dolni Vitkovice, mycket intressant!

Campingar i närheten

Det finns flera campingar i närheten, bland annat Camp Roznov och Camp Solanec. Vi stod inte på någon av de allra närmaste, utan stannade över natten på Camp u Kateriny i Stramberk. Här finns trevliga platser för husbilar och man håller också på att modernisera med nya fräscha stugor. Campingen är framför alt perfekt om man vill besöka den fina lilla orten Stramberk.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev