Meny Stäng

Ölspa i Tjeckien – hur funkar det?

Annons
I samarbete med Czech Tourism

Ölspa i Tjeckien – hur funkar det egentligen? Vi har till slut fått chansen att testa ölspa och då var det inte vilket ölspa som helst, utan Tjeckiens allra äldsta ölspa, vid ett litet mikrobryggeri i den västra delen av landet. Såhär var vår upplevelse! Har du också provat ölspa i Tjeckien?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dags för ölspa i Tjeckien

Öl och spa är två väldigt viktiga ingredienser i Tjeckien, och när man slår ihop dessa två blir det ölspa. Vi har varit i Tjeckien många gånger, men vi har aldrig varit på ölspa förut. För några dagar sedan fick vi äntligen testa!

Chadovar – Tjeckiens första och äldsta ölspa

Vi besökte Chadovar Beer Spa, som ligger 12 minuter med bil från Marianske Lazne (Marienbad), och faktiskt är det första och äldsta ölspat i Tjeckien. Här började man med proceduren redan 2005, och man använder naturligtvis öl från det egna mikrobryggeriet.

Ölspa i Tjeckien – hur går det till?

Ingen av oss fem resebloggare hade testat ölspa förut, och vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Vi hade alla packat badkläder, men vi fick snabbt veta att badkläder inte var tillåtet i badet av hygieniska skäl. Vi fick varsitt lakan att svepa in oss i och visades till omklädningsrum för att byta om.

Ölspa i Tjeckien
På ölspa i Tjeckien
Lina, jag (Helena), Daniela och Gunilla är redo för ölspa

Dags att krypa ner i badet!

På Chadovar Beer Spa finns sju badkar i samma rum, men alla med draperier emellan. Vi kunde alltså inte se varandra, men det gick utmärkt att prata och skratta, vilket vi förstås gjorde! Att slinka ner i det varma ölbadet var riktigt behagligt.

På många ölspan badar man i extrakt, men här används faktiskt riktigt mörk öl i badet! Badet anses vara bra för allt möjligt – från psoriasis och celluliter till att motverka stress. Naturligtvis hade vi också tillgång till en kall öl för “invändig behandling”.

Ölspa i Tjeckien
Ölspa i Tjeckien

Vila efter badet

Efter 20 minuter får man kliva upp ur badet och gå vidare till ett annat rum där man får vila i ytterligare 20 minuter. Vi la oss ner insvepta i våra lakan, och en kvinna från spat svepte in oss i varma filtar.

Vila på ölspa i Tjeckien
Daniela, Gunilla och jag (Helena)
Peter på ölspa i Tjeckien
Peter ser nöjd ut med sin öl

Nu var det också dags för ännu mer “invärtes behandling”. Vi fick också strikta order om att inte duscha efteråt, eftersom ölen måste få “verka”. Vi trodde kanske att det skulle kännas obehagligt att inte duscha, men så var det inte. Huden kändes faktiskt riktigt mjuk efter ölbadandet.

skål
Tack till Daniela, Discovering the Planet, för bilderna i “vilrummet”

Restaurang Chadovar

När man badat i öl blir man förstås hungrig, och då passar det bra att Chadovar också har både bryggeri och restaurang. För att komma till restaurangen fick man gå in genom en lång gång genom berget – mysigt och annorlunda!

Chadovar ölspa i Tjeckien
Chadovar restaurang
Ölschampo och ölbalsam
Kanske lite ölschampo eller ölbalsam?

Tjeckisk middag

Det fanns en hel del spännande ölsorter att välja på, och jag valde en blandning av ljus och mörk öl (till höger på bilden). Lite kul med en öl som smakar på ett sätt i början och på ett annat sätt efter en liten stund!

Öl

Tjeckerna beställer gärna soppa till förrätt och flera av oss gjorde det. Jag beställde en potatissoppa, som var riktigt god. Kristina från Tjeckiens turistbyrå, som reste med oss, beställde en intressant förrätt på grisfett, som vi andra nöjde oss med att smaka lite på.

Till huvudrätt valde jag friterad ost, som är en vanlig vegetarisk rätt på restaurangerna här. Med facit i hand hade det kanske räckt med sallad som tillbehör … I varje fall om man ville ha plats för efterrätt också!

Fler ölspa i Tjeckien

Det finns förstås många ölspa i Tjeckien, och det är möjligt att det fungerar lite olika på olika ställen. När vi var i Karlovy Vary förra gången kikade vi ner i ett ölspa som heter Beerland och som kanske var lite mer turistigt och därmed dyrare, men å andra sidan väldigt mysigt. Där kunde två personer bada i samma rum och sedan vila på sängen efteråt utan att lämna rummet.

ölspa i Tjeckien, Karlovy Vary

Har du provat ölspa i Tjeckien någon gång? Vad tyckte du?

Bier brot på Ölspa i Tjeckien

Mer att se och göra i Tjeckien

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Tjeckien. Nedan hittar du massor av reportage med tips och inspiration.

Alla våra bästa tips om Tjeckien. Klicka på bilden!

Fakta om Chadovar Beer Spa

  • Adress: Povovarská 107, Chadová Planá
  • Ta sig hit: Det tar cirka 12 minuter att köra från Marianske Lazne. Man kan ta taxi eller välja att stanna över på hotellet.
  • För alla? Passar inte om man har högt blodtryck, efter hjärtkirurgi, för gravida i tredje trimestern och framåt, om man har mens samt för barn under 15 år.
  • Priser: Ölspa på Chadovar kostar 690 tjeckiska koruna (cirka 290 kronor) per person, och då ingår två öl (2019). Observera att priserna kan ändras. (I större städer är priserna högre.)
  • Öppettider: Dagligen 9-17 (2019)
  • Service: Hotell, restaurang, bryggeri, wellness och olika paket
  • Läs mer: Du hittar mer information på Chadovars webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev