Meny Stäng

Unesco världsarv i Tjeckien – 14 spännande kulturarv

Har du sett några av alla Unesco världsarv i Tjeckien? För närvarande finns 14 stycken, och flera av dem är fantastiskt fina och intressanta. Vi har än så länge besökt sju av de tjeckiska världsarven, men hoppas förstås få se några fler. Vilka har du besökt? Vilka är du nyfiken på?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Unesco världsarv i Tjeckien

När vi skriver detta inlägg finns sammanlagt 14 Unesco världsarv i Tjeckien, men antalet kan förstås öka med tiden om fler världsarv utses. Världsarv utgörs av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten.

Alla de tjeckiska världsarven är kulturarv (se mer på Unescos lista), och om man letar runt bland dess kan man verkligen hitta några guldkorn. Här kommer hela listan över tjeckiska världsarv. Vi har besökt nummer 1, 2, 5, 6, 7, 10 och 11. Har du besökt något eller några?

1. Český Krumlovs historiska centrum

Slottet i Český Krumlov är från 1200-talet och innehåller gotisk stil, renässansstil och barockstil. Slottet ligger strax intill floden Vltava och runt staden har en liten medeltida stad växt upp, som idag nästan känns som en sagostad. Här finns många välbevarade medeltida arv, eftersom området haft en fredlig historia under mer än 500 år. Dessutom kan man ta sig runt på floden i gummibåt!

2. Prags historiska centrum

Prag är en fantastisk historisk stad, till stora delar byggd mellan 1100-tal och 1700-tal. Staden har haft stort kulturellt och arkitektoniskt inflytande ända sedan medeltiden. Här finns många imponerande monument och byggnader, som till exempel Pragborgen, Karlsbron, Vituskatedralen och många andra kyrkor och palats. Om du inte sett Prag ännu är det en plats du inte vill missa!

3. Telč historiska centrum

Husen i Telc var från början byggda av trä. Efter en brand i slutet av 1300-talet byggde man upp staden igen och denna gång i sten. Staden skyddades av murar och man byggde också många konstgjorda dammar. Stadens gotiska slott rekonstruerades i höggotisk stil i slutet av 1400-talet. Vi hade tänkt besöka denna stad förra sommaren, nu får vi se när vi får möjlighet!

  • VAR? Cirka 16 mil sydost om Prag
Unesco världsarv i Tjeckien - Telc

4. Johannes Nepomuks kyrka i Zelená Hora

Johannes Nepomuks kyrka är en pilgrimskyrka byggd för att hedra prästen Johannes Nepomuk. Kyrkan, som är från början av 1700-talet, är byggd i form av en stjärna av arkitekten Jan Blazej Santini, som är känd för sin originella stil. Vi har inte sett kyrkan på riktigt, men däremot kollade vi in en miniatyr i Park Boheminium, och fotot visar denna miniatyr.

  • VAR? Zelená Hora, inte långt från Ždár nad Sázavou i Moravia
Unesco världsarv i Tjeckien - Johannes Nepomuks kyrka

5. Kutná Hora: Historiskt centrum samt kyrkorna St Barbara och Vårfrukyrkan i Sedlec

Kutná Hora utvecklades eftersom det fanns silvergruvor här, och på 1300-talet blev detta en kunglig stad smyckad med vackra monument. St Barbara-kyrkan är en vacker byggnad från den gotiska perioden och Vårfrukatedralen i Sedlec har byggts om i barockstil på 1700-talet. Dessa mästerverk gör tillsammans med andra byggnader Kutná Hora till en speciell historisk plats. Dessutom finns skelettkyrkan i Sedlec här, fylld med ben från 40 000 människor.

6. Kulturlandskap i Lednice-Valtice

Mellan 1600- och 1900-talet förvandlade de rika hertigarna i Liechtenstein sina domäner i södra Moravia till ett sagolikt område. Här blandades barockarkitektur med klassisk och neo-gotisk stil. I området kan man bland annat se slotten Lednice och Valtice samt landsbygd formad enligt engelska romantiska principer. Området utgör ett av de största konstgjorda landskapen i Europa.

7. Trädgårdar och slott i Kroměříž

Kroměříž ligger vid floden Morava, vid foten av Chriby-bergskedjan som dominerar den centrala delen av Moravia. Trädgårdarna och slottet i Kroměříž är ett utomordentligt komplett och välbevarat exempel på ett europeiskt barock furstresidens och dess trädgårdar. Inte konstigt att detta är ett Unesco världsarv i Tjeckien! Vi var här i september förra året och upplevde detta som helt otroligt vackert.

8. Den historiska byn Holašovice

Byn Holašovice är ett exceptionellt komplett och välbevarat exempel på en traditionell centraleuropeisk by. Den har ett stort antal enastående 1700- och 1800-talets folkliga byggnader i en stil som kallas ”South Bohemian folkbarock” som har sin grund i medeltiden.

WIFI.se
  • VAR? Södra Tjeckien, cirka 3 mil norr om Český Krumlov
Unesco världsarv i Tjeckien - Holašovice

9. Slottet Litomyšl

Slottet Litomyšl byggdes under renässansen, i en stil som utvecklades i Italien och var populär på 1500-talet. Byggnaden dekorerades sedan ytterligare i barock stil under 1700-talet.

Unesco världsarv i Tjeckien - Slottet Litomyšl

10. Treenighetskolonnen i Olomouc

Treenighetskolonnen i Olomouc uppfördes i början av 1700-talet och är det mest framstående exemplet på den här typen av monument, som är typiskt för Centraleuropa. Kolonnen är 35 meter hög och och rikt dekorerad av religiösa skulpturer, gjorda av den moraviske konstnären Ondrej Zahner.

Olomouc - Unesco världsarv i Tjeckien

11. Villa Tugendhat i Brno

Villa Tugendhat, som ligger i Brno, har designats av arkitekten Mies van der Rohe. Byggnaden är ett enastående exempel på den stil som utvecklades i Europa på 1920-talet. Här användes bland annat helt nya estetiska koncept. För egen del tyckte vi kanske att det var allra mest intressant att höra historien om Greta och Fritz Tugendhat, som tvingades fly under andra världskriget.

12. Judiska kvarter och St Procopius-kyrkan i Třebíč

De judiska kvarteren, den gamla judiska kyrkogården och St Procopius-kyrkan i Třebíč påminner om samexistens mellan judiska och kristna kulturer från medeltid fram till 1900-tal. Kyrkan, som byggdes som en del av ett benediktinerkloster i början av 1200-talet, är ett intressant exempel på västeuropeiskt arkitektoniskt inflytande i den här regionen.

  • VAR? Třebíč ligger cirka 16 mil sydost om Prag
Unesco världsarv i Tjeckien - Trebic

13. Gruvregionen Erzgebirge/Krušnohoří

Erzgebirge/Krušnohoří är en gruvregion som återfinns mellan Sachsen i sydöstra Tyskland och nordvästra Tjeckien. Regionen har utnyttjats för gruvdrift sedan medeltiden och var den viktigaste källan för silvermalm i Europa mellan 1460 och 1560. Man har också utvunnit tenn här och producerat uran, och i området utvecklades många nya och banbrytande system för gruvdrift.

  • VAR? Sydöstra Tyskland och nordvästra Tjeckien
Gruvor
Museum över gruvregionen, i den tyska delen

14. Landskap för uppfödning och träning av ceremoniella körhästar i Kladruby nad Labem

Det här landskapet, vid floden Elbe, var utmärkt för att föda upp och träna kladrubhästar. Denna hästras användes som draghäst vid ceremonierna vid Habsburgs kejserliga domstol. Stuteriet grundades år 1579 och är ett av världens äldsta fortfarande verksamma stuterier.

  • VAR? Mellersta Tjeckien, cirka 10 mil öster om Prag
Häst

Vilka Unesco världsarv i Tjeckien har du sett?

Vilka Unesco världsarv i Tjeckien har du sett? Vilka är du nyfiken på?

Alla våra UNESCO arv i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev