Meny Stäng

Unesco världsarv i Polen – 16 intressanta platser

Annons

Har du sett några av alla Unesco världsarv i Polen? För närvarande finns 16 stycken, och många av dessa är fantastiska. Vi har besökt precis hälften av de polska världsarven. Vilka har du besökt? Vilka är du nyfiken på?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Unesco världsarv i Polen

När vi skriver detta inlägg finns sammanlagt 16 Unesco världsarv i Polen, men antalet kan förstås öka med tiden om fler världsarv utses. Världsarv utgörs av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten. Spännande, eller hur? Här kommer hela listan …

Krakowresor

1. Krakows historiska centrum

Krakows historiska centrum ligger vid foten av Wawel-borgen. Den här handelsstaden från 1200-talet har Europas största torg, och många historiska hus, palats och kyrkor med fantastiska interiörer. Vi har besökt Krakow flera gånger, både med och utan husbil. En underbar stad!

2. Saltgruvorna i Wieliczka och Bochnia

Man har utvunnit salt ur gruvorna i Wieliczka och Bochnia sedan 1200-talet. Gruvorna visar den historiska utvecklingen och båda gruvorna har kilometerlånga gallerier med konst, skulpturer och kapell. Vi besökte gruvan i Wieliczka sommaren 2009 och fick ta oss ner till 155 meters djup. Här såg vi fantastiska salar och kapell med skulpturer helt uthuggna i salt.

3. Auschwitz Birkenau

Auschwitz-Birkenau är ett före detta förintelseläger, som ligger strax utanför Krakow. Enligt historiska undersökningar torterades, mördades eller svalt 1,5 miljoner människor ihjäl här, bland dem ett stort antal judar. Vi har inte varit här tillsammans men jag (Helena) var här när jag tågluffade som ung. En stark och viktig upplevelse!

  • VAR? Auschwitz (Oświęcim), 6 mil söder om Krakow i södra Polen
Unesco världsarv i Polen - Auschwitz

4. Skogen Białowieza

Urskogen Białowieza ligger på gränsen mellan Polen och Belarus. Detta är den enda skog i Europa som är bevarad så som den var innan människorna kom, och platsen är hem för många olika djur- och växtarter. Mest känd är skogen för sina vilda visenter, det vill säga europeisk bison. Vi besökte skogen 2017 och det var en fantastisk upplevelse. Vi såg ingen visent på den guidade turen … men senare kom en förbi på campingen där vi bodde!

5. Warszawas historiska centrum

Under Andra världskriget förstördes mer än 85 procent av Warszawas historiska centrum. Efter kriget byggde man upp Gamla stan igen med kyrkor, slott och torg precis så som det en gång såg ut. Detta är ett enastående exempel på en nästan total rekonstruktion av en stadsdel. Vi besökte Warszawa i december 2016, då vi också kollade in julmarknaden.

6. Zamosc gamla stad

Staden Zamosc grundades på 1500-talet, längs den handelsväg som förbinder västra och norra Europa med Svarta havet. Staden är byggd av en italiensk arkitekt, och modellerades efter italienska teorier om den “idealiska staden”. Än idag har staden behållit sin ursprungliga stil och sina befästningar.

  • VAR? Zamosc ligger i sydöstra Polen, 26 mil sydost om Warszawa
Unesco världsarv i Polen
Zamosc, foto: Pixabay

7. Borgen Malbork

Borgen Malbork uppfördes av Tyska orden på 1300-talet och har sedan restaurerats under både 1800- och 1900-tal. Många av de byggnadstekniker som utvecklades under bygget har därefter blivit standard. Idag är denna imponerande borg Europas största tegelbyggnad. Vi var här 2014, mycket intressant!

8. Den medeltida staden Torun

Torun grundades av Tyska orden år 1231, och fortfarande idag finns här många imponerande byggnader från 1400- och 1500-talen. Bland annat kan man besöka astronomen Copernicus hus, som idag är ett museum. Vi besökte Torun i september 2020 och kan varmt rekommendera ett besök i denna fina stad. Missa inte de kända pepparkakorna!

9. Kalwaria Zebrzydowska: Landskap för pilgrimer

Kalwaria Zebrzydowska är ett kulturlandskap av stor andlig betydelse. Här finns en rad symboliska platser i samband med Jesus och Jungfru Maria. Platserna är från 1600-talet, och är fortfarande populära bland pilgrimer.

  • VAR? Södra Polen, sydväst om Krakow

10. Fredskyrkor i Jawor och Swidnica

Fredskyrkorna i Jawor och Świdnica är de största timrade religiösa byggnaderna i Europa. Kyrkorna byggdes i mitten av 1600-talet mitt i den religiösa striden som följde efter Westfaliska freden.

  • VAR? Jawor och Swidnica i västra Polen, väster om Wroclaw

11. Träkyrkor i södra Małopolska

Träkyrkorna i södra Małopolska representerar enastående exempel på medeltida kyrkobyggnader i romersk-katolsk kultur. Dessa kyrkor byggdes med horisontell stockteknik och sponsrades av ädla familjer.

  • VAR? Małopolska (södra Polen)
Träkyrka i Małopolska, foto: Pixabay

12. Muskauparken

Muskauparken (Muzakowski) är en anlagd park, som skapade av prins Hermann von Puckler-Muskau mellan 1815 och 1844. Parken banade väg för nya idéer och påverkade utvecklingen av landskapsarkitektur i västvärlden.

  • VAR? I västra Polen, på gränsen till Tyskland
Maskauparken, foto: Pixabay

13. Hundraårshallen i Wroclaw

Hundraårshallen (Centennial Hall på engelska och Hala Stulecia på polska) uppfördes 1911-1913 av arkitekten Max Berg och rymmer cirka 6000 personer. Byggnaden ses som banbrytande inom arkitektur, och blev en nyckelreferens i utveckling av armerad betongkonstruktion. Vi besökte hallen 2020, och njöt framför allt av de vackra omgivningarna.

14. Träkyrkor i den karpatiska regionen i Polen och Ukraina

I södra Polen och Ukraina finns 16 träkyrkor (tserkvas). Kyrkorna byggdes mellan 1500- och 1800-tal av människor med ortodox och grekisk-ortodox tro. Dessa tverkas visar upp en speciell byggnadstradition.

  • VAR? Den karpatiska regionen i Polen och Ukraina (södra Polen)
Ortodox träkyrka i södra Polen, foto: Pixabay

15. Silver-, bly- och zinkgruvan Tarnowskie Góry

I södra Polen finns gruvan Tarnowskie Góry. Här finns bland annat ett speciellt vattenhanteringssystem, som använts under tre århundraden för att pumpa bort oönskat vatten från gruvan och använda detta till städer och industri.

  • VAR? Tarnowskie Góry, södra Polen, 3 mil norr om Katowice

16. Krzemionki förhistoriska flintgruvor

Krzemionki ligger i den sydliga provinsen Świętokrzyskie och inkluderar fyra gruvplatser, från neolitikum till bronsåldern (cirka år 3900 till 1600 före Kristus). Gruvorna är de mest omfattande förhistoriska gruvor och verkstäder som hittills identifierats.

  • VAR? Provinsen Świętokrzyskie i södra Polen, nordost om Krakow
Södra Polen, foto: Pixabay

Vilka Unesco världsarv i Polen har du sett?

Vilka Unesco världsarv i Polen har du sett? Vilka är du nyfiken på?

Alla våra bästa tips om Polen. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev