Meny Stäng

Unesco världsarv i Belgien – 13 intressanta platser

Har du sett några av alla Unesco världsarv i Belgien? För närvarande finns 13 stycken, och flera av dem är väldigt intressanta. Vi har än så länge besökt fem av de belgiska världsarven, men hoppas få se några fler. Vilka har du besökt? Vilka är du nyfiken på?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Unesco världsarv i Belgien

När vi skriver detta inlägg finns sammanlagt 13 Unesco världsarv i Belgien, men antalet kan förstås öka med tiden om fler världsarv utses. Världsarv utgörs av de kultur- och naturmiljöer i världen som anses vara ojämförligt mest enastående och av stor betydelse för hela mänskligheten.

När det gäller världsarv är visserligen vissa mer värda att se än andra, men det är roligt att ha lite koll. Och man brukar definitivt kunna hitta guldkorn! Här kommer hela listan över belgiska världsarv. Vi har besökt nummer 1, 2, 4, 5 och 9. Har du besökt något eller några?

brygge dörrar

1. Flamländska beginergårdar

“Beguines” var kvinnor som vigde sina liv åt Gud utan att gå i pension från världen. På 1200-talet grundade de “béguinages”, ett slags slutna samhällen som består av hus, kyrkor och grönområden. Dessa byggnader påminner idag om en medeltida tradition. Vi kikade förbi ett av dem när vi gick en guidad tur i Brygge …

  • VAR?  På flera håll i Flandern, t.ex. i Brygge och Antwerpen
En guide pekar ut beginergårdar i Brygge

2. La Grand-Place i Bryssel

Grote Markt, eller Grand Place på franska, är det stora torget i Bryssel och ett välkänt världsarv i Belgien. Här möter en imponerande samling av pampiga och vackra byggnader, främst från slutet av 1600-talet. Torget fungerar som en magnet på turister och andra, och vi var lika imponerade som alla andra när vi besökte Bryssel i december 2018.

Grote Markt by night

3. De fyra båthissarna vid Canal du Centre

De fyra hydrauliska båthissarna på den historiska kanalen Canal du Centre är imponerande industriella monument. Tillsammans med själva kanalen visar de upp ett industriellt landskap från slutet av 1800-talet. Hissarna byggdes runt sekelskiftet och är de enda i världen som finns kvar i ursprungligt fungerande skick.

  • VAR? La Louvière and Le Roeulx (Hainaut): Houdeng-Goegnies, Houdeng-Aimeries, Strépy-Bracquegnies och Thieu (sydväst om Bryssel)
Båthiss i Le Roeulx – ett Unesco världsarv i Belgien, foto: Unsplash

4. Klockstaplar (beffroier) i Belgien och Frankrike

Världsarvet inkluderar en lista på 33 klockstaplar (beffroier) i Belgien och 23 i norra Frankrike. Klockstaplarna byggdes mellan 1000-talet och 1600-talet och visar upp romersk, gotisk, renässans- och barockstil. I andra delar av Europa fokuserade man på stadshus, men här lades tonvikten på klockstaplar. Vi har sett några av dem, bland annat i Gent och Brygge.

  • VAR?  26 klockstaplar i Flandern och 7 i Vallonien
Beffroi - Unesco världsarv i Belgien
Beffroi i Brygge

5. Brygges historiska centrum

Brygge är ett unikt exempel på medeltida byggnadskonst, och är kanske ett av de mest populära världsarven i Belgien. Staden har behållit sin historiska struktur genom århundradena, och här ser man många exempel på gotisk stil. Staden är för övrigt oerhört charmig med kanaler, broar, båtturer och intressanta museer. Vi rekommenderar varmt ett besök här!

6. Betydande verk av arkitekten Victor Horta i Bryssel

Arkitekten Victor Horta står bakom fyra viktiga byggnader i Bryssel: Hôtel Tassel, Hôtel Solvay, Hôtel van Eetvelde och Maison & Atelier Horta. Victor Horta var en av de tidigaste initiativtagarna till jugendstil och var banbrytande i slutet av 1800-talet. Byggnaderna har öppna plan, ljusinsläpp och böjda linjer.

  • VAR? Hôtel Tassel: Rue Paul Emile Janson, Ixelles, Hôtel Solvay: Avenue Louise 224, Hôtel van Eetvelde: Avenue Palmerston 4, Maison & Atelier Horta: Rue Américaine 25

7. De neolitiska flintgruvorna i Spiennes

De neolitiska flintgruvorna i Spiennes är den största och tidigaste samlingen av antika gruvor i Europa. De är också anmärkningsvärda för alla tekniska lösningar som används.

  • VAR? Rue de Nouvelles 7032, Mons
Foto: mines Préhistoriques de Spiennes Ines s. – All Creative Commons

8. Notre-Dame-katedralen i Tournai

Katedralen Notre-Dame i Tournai byggdes under första hälften av 1100-talet. Denna imponerande byggnad är konstruerad i gotisk stil med många torn och skulpturer.

  • VAR? Place de l’Evêché 1, Tournai
Notre Dame-katedralen i Tournai - Unesco världsarv i Belgien
Katedralen Notre Dame i Tournai, foto: Pixabay

9. Plantin-Moretus museum

Plantin-Moretus museum är ett tryckeri och förlag med anor från renässansen och barockperioden. Tryckeriet är bland annat associerat med historien om uppfinningen och spridning av typografi. Museet, som berättar om bokbindaren Christophe Plantin, blev vårt favoritmuseum när vi besökte Antwerpen 2018.

10. Bokurskogarna i Karpaterna och andra regioner i Europa

Denna stora bokurskog sträcker sig över inte mindre än 12 länder. Bokskogen började på slutet av den senaste istiden spridas från isolerade områden i bland annat Alperna och Karpaterna, och sprids fortfarande.

  • VAR?  Sträcker sig över 12 länder
Urbokskog och andra Unesco världsarv i Belgien

11. Stoclets palats

Bankiren och konstsamlaren Adolphe Stoclet beställde detta imponerande hus från en ledande arkitekt 1905. Huset och trädgården stod färdiga 1911 och markerade en vändpunkt i jugendstil, som förebild för Art Deco och den moderna rörelsen i arkitektur.

  • VAR? 1150 Woluwe-Saint-Pierre

12. Större gruvor i Vallonien

I Vallonien finns kolgruvor från 1800- och 1900-talet. Gruvområdena visar upp arkitektur från den tidiga industriella eran, och här finns också industriella spår från 1600-talet.

  • VAR?  Vallonien (Grand-Hornu i Boussu, Bois-du-Luc i La Louvière, Bois du Cazier i Charleroi och Blegny-Mine i Blegny)

13. Arkitektoniska verk av Le Corbusier

Bland arkitektens och konstnärens Le Corbusiers verk har 17 platser valts ut. Många av dessa ligger i Frankrike, och en del ligger i exotiska delar av världen. En av byggnaderna, Maison Guiette, ligger i Antwerpen i Belgien.

  • VAR?  Antwerpen (och flera andra länder i världen)

Vilka Unesco världsarv i Belgien har du sett?

Vilka Unesco världsarv i Belgien har du sett? Vilka är du nyfiken på?

Gent
Alla våra UNESCO arv i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev