Meny Stäng

Restauranger i Gent – och lokala specialiteter i Belgien

Annons
I samarbete med Visit Flanders

Restauranger i Gent är det gott om och idag kan vi tipsa om lokala specialiteter i Belgien. Vi har nämligen gått en guidad tur med fokus på lokal mat och lokala godsaker. Vi har också besökt två bra restauranger, varav den ena bjöd på en resa genom ett tiotal välkomponerade avsmakningsrätter. Belgien för foodies helt enkelt!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Restauranger i Gent

Vi har nu förflyttat oss från den mysiga Unesco-staden Brygge till Gent, som också är en fantastiskt fin och charmig stad. Jag (Helena) har faktiskt varit här en gång tidigare, på konferens med mitt jobb. Redan då gillade jag den här staden, även om jag förstås hade begränsat med tid att se mig om. Nu har vi fått chans att se betydligt mer! Vi börjar idag med att berätta om några grymma matupplevelser.

Guidad tur med fokus på lokala specialiteter

Vi har gått ett guidad tur med fokus på lokala specialiteter. Väldigt kul! Turen heter “Sneukelen Met Stijl” och arrangeras av företaget VIZIT. De har också en annan tur, där man går mellan fyra olika restauranger, som alla serverar varsin rätt som tillsammans blir en komplett måltid. För vår del började turen med en del intressant historisk fakta samt ett besök i den gamla kötthallen, där kött än idag hänger på tork från taket.

Kött i taket
Taket är byggt som ett uppochnervänt skepp!

Vi fortsatte till charkuteriet Slagerij Zwaenepoel, på Donkersteeg 33. Här fick vi smaka “gentse kop”, som påminner om sylta, samt leverpastej och en av korvarna som hänger på väggen. Alla köttprodukter görs i butiken, och det känns att det är färskt. Särskilt korven var riktigt god! Sedan kunde vi inte låta bli att fotografera fåglarna med hela huvudena kvar …

Charkuteri Gent
Fågel charkuteributik

Turen gick vidare till ostbutiken Het mekka van de kaas, som säljer ostar både från Belgien och andra länder. Om man gillar ost är detta verkligen himmelriket! Vi provade bland annat två belgiska ostar som var supergoda, en från Gent och en från en annan del av landet.

Gent ostaffär

Efter osten slank vi in i en lyxig liten butik med en enorm kristallkrona i taket, som heter Aux Merveilleux de Fred. Här hittar man riktigt vackra, och dessutom väldigt goda, bakverk.

Bakverk

Det sista stoppet på turen var i en butik som ser ut att komma från mormors tid. Alice Magasin, som ligger på Sint-Michielsstraat 3, säljer produkter som serveras i restaurangen med samma namn, allt från små inlagda gurkor till massor av olika söta pajer. Vi valde att prova en bit cheesecake och en bit av en kaka med päron och valnötter. Väldigt gott!

Konditori Gent
Gent konditori

Fler specialiteter

Utöver det vi fick prova under turen har vi sett en hel del andra lokala specialiteter här i stan. Man hittar förstås belgisk choklad och belgiska våfflor både här och där. Vi har också sett flera vagnar som säljer någon slags fruktgodisar (tror vi, vi har varit för mätta för att prova!). Dessutom finns butiker som säljer lokalt producerad senap. En intressant grej som vi fått lära oss är att man brukar servera ost tillsammans med senap här!

Gent godisvagn

Restauranger i Gent

Vi har inte hunnit med att äta på så många restauranger i Gent, men två av dem vi ätit på är verkligen värda att nämna. Vi åt lunch på restaurang Lepelblad, och här beställde vi in en supergod sallad med chèvre, rödbetor, björnbär och granola. Mums!

Restauranger i Gent

Restaurang Souvenir och mer mat från Gent

Vi har också fått vara med om en restaurangupplevelse, som är värdig den mest inbitne av foodies. Om du gillar avsmakningsmenyer med små välkomponerade rätter, tillsammans med väl avvägda viner, då kan vi varmt rekommendera restaurang Souvenir i Gent, och deras “Carte blanche”.

Souvenir Gent

Vi serverades ett tiotal små rätter. Minst. Faktum är att vi tappade räkningen efter ett tag. Gemensamt för alla rätter var att de var små, lätta och intressanta. Vi fick bland annat en smakrik kall tomatsoppa, en supergod soppa med musslor, en ugnsbakad lök med linser och två spännande fiskrätter. Och så efterrätter förstås!

Soppa souvenir
lök

Det som också bidrog till att kvällen blev en fantastisk upplevelse var den trevliga och avslappnade personalen. Ägaren, Vilhjalmur Sigurdarson, kommer från Island och drivs av att servera fräscha lokala produkter efter säsong, till människor som uppskattar god mat.

Kockar Souvenir

Vinet serverades av en glad och avslappnad sommelier, som gav oss flera intressanta viner att prova. Bland annat serverades vi flera riktigt goda roséviner. Till en av rätterna fick vi två olika viner, tillsammans med uppmaningen om att prova och komma fram till vilket vi tyckte var bäst. En supertrevlig kväll helt enkelt, som vi inte kommer glömma i första taget.

Vin souvenir

Video om restauranger i Gent

Peter har klippt ihop en film om avsmakningsmenyn och annan mat i Gent. Kolla gärna in den!

Alla våra bästa tips om Belgien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev