Meny Stäng

13 saker att se och göra i Brygge i Belgien

I samarbete med Visit Flanders

Idag kan vi tipsa om 13 saker att se och göra i Brygge i Belgien. Brygge är en otroligt charmig stad i Flandern, med medeltida bebyggelse och mysiga kanaler där man kan åka runt med båt. Här finns också ett lokalt bryggeri, massor av butiker som säljer belgisk choklad och en hel del intressanta museer.

Välkommen till Brygge i Belgien!

Det är svårt att inte bli förtjust i Brygge i Belgien. Vi har nu spenderat två fulla dagar i den här staden, och här är våra bästa tips för dig som också planerar att resa hit.

Torg brygge

1. Strosa runt bland Medeltidshus

Först och främst är det ju mysigt bara att strosa runt i Brygge! Den medeltida stadskärnan, som är upptagen på Unesco:s världsarvslista, är oerhört charmig med sin gamla hus och sina kanaler med alla små broar över.

medeltidsstaden brygge

2. Gå på guidad stadsvandring

Om man på ett enkelt sätt vill lära sig mer om Brygge är det perfekt att gå på en organiserad stadsvandring. Vi gick den guidade turen Bruges by Heart, som tog oss med till flera gömda pärlor i staden, och också till utsiktspunkten på taket på Concertgebouw.

Trånga gränder Brygge
In i gränder där man aldrig skulle ha hittat själv!
Liquid city
Gröna områden i stan, och ett konstverk i den tillfälliga utställningen Liquid City

3. Ta en båttur på kanalen

Ett trevligt sätt att upptäcka Brygge är att se staden från vattnet! Båtturerna på kanalen kostar (sommaren 2018) 8 euro, och man åker på en halvtimmes tur medan man får lite guidning om sevärdheter som man åker förbi. Oavsett var du bokar turen så är priset och rutten densamma.

Båttur i Brygge
kanaler Brygge
I bakgrunden syns en bro som är med i den tillfälliga konstutställningen Liquid city

4. Uppleva stan med häst och vagn

Ytterligare ett sätt att uppleva staden är att åka runt på vagn, bakom en av alla stadens hästar. Detta provade vi aldrig, men vi hörde det sköna klapprandet från hästarnas hovar överallt i stan.

Häst och vagn

5. Se pampiga kyrkor

Det finns ett gäng pampiga kyrkor i Brygge. Man kan bland annat besöka Vårfrukyrkan (The Church of Our Lady), med sitt höga torn och Michelangelos världskända “Madonna and Child”. Man kan också besöka den pampiga katedralen St. Salvator’s Cathedral.

brygge i Belgien
St Salvathor’s Cathedral (näst längst till vänster) och The Church of Our Lady (till höger)
Church of Our Lady i Brygge
Inuti the Church of Our Lady i Brygge i Belgien

6. Besöka Jerusalem-kapellet

Ett lite mer undanskymt kapell, som många missar, är det privata Jerusalem-kapellet. Kapellet har tillhört familjen Adornes sedan de lät bygga det 1429, och faktum är att familjen fortfarande bor här. Det speciella lilla kapellet är väl värt ett besök, och i det lilla museet visas även en film om familjens intressanta historia. Missa heller inte den lilla kryptan!

Jerusalem-kapellet
Jerusalem chapel Brygge
Nere i kryptan i Jerusalem-kapellet

7. Besöka Spets-museet

Om du gör ett besök i Jerusalem-kapellet kan du också passa på att besöka spets-museet, the Lace center, som ligger precis intill. Här får man historien om traditionell spetstillverkning i regionen, och ibland kan man också se damer som sitter här och jobbar med hantverket. Imponerande!

Spets

8. Klättra upp i Beffroi

Beffroi (franska) eller belfort (holländska) är ett slags klocktorn som byggdes på medeltiden för att ringa och samla in invånarna i näraliggande byggnader. Tornet, som på engelska kallas the belfry tower, är 83 meter högt. Om man vill kan man klättra de 366 trappstegen för fantastisk utsikt över staden.

Beffroi i Brygge

9. Besöka Chokladmuseum och Lampmuseum

Det finns en hel del museer att välja på i Brygge, och om man gillar choklad kan man välja chokladmuseet Choco-Story på Wijnzakstraat 2. I samma biljett får man tillträde till ett lampmuseum, med en traditionell samling av enormt många lampor, från dåtid till nutid.

Chokladdrake

10. Besöka Diamantmuseum

Ett annat lite speciellt museum är Diamant Museum, på Katelijnestraat 43. Här får man lära sig om upptäckten och handeln av diamanter genom historien. Brygge var nämligen under Medeltiden en framstående stad för handel med diamanter och andra exklusiva produkter.

Diamantmuseum
Diamantmuseum Brygge

11. Gå på guidad tur i ölbryggeri

Mitt i Brygges medeltidskärna ligger familjebryggeriet De Halve Maan. Här kan man gå en riktigt trevlig guidad tur för 10 euro (sommaren 2018), som avslutas med att man kan hämta en öl i bryggeriets restaurang. Läs gärna hela vårt blogginlägg om bryggeriet i Brygge.

ost

12. Dricka öl och äta belgisk mat

Belgien kan det här med öl och det finns många olika sorter, allt från trappistöl som är bryggt av trappistmunkar, till olika sorters fruktöl. Vi har bland annat fått tips om ölstället ‘t Brugs Beertje, dit vi inte hann. Vi hann däremot äta Moules Frites på en restaurang vid fiskmarknaden, Vismarkt. Här säljs också fisk vissa dagar i veckan.

Moules frites

Vi hann också med att äta en riktigt god hamburgare, med belgisk ost, på den mysiga uteserveringen på restaurang Republiek, på St Jakobstraat 36. Pommes frites serveras till många rätter i Belgien, vilket kanske inte är så konstigt eftersom den friterade potatisen anses ha sitt ursprung just här.

Republik brygge

13. Handla choklad

När man är i Belgien måste man förstås handla choklad! I Brygge ligger de otaliga chokladbutikerna vägg i vägg och utbudet är enormt. Här kan man handla allt från exklusiva praliner i lösvikt till chokladfigurer i roliga former, och dessutom finns det gott om marsipan, nougat och annat godis.

Choklad Brygge
Marsipan brygge

Video från Brygge

Peter har klippt ihop en liten film från vårt besök i Brygge. Kika gärna på den!

Läs mer: Resa till Belgien – din guide till Belgiens bästa resmål