Meny Stäng

Bryggeri i Brygge – belgisk öl på De Halve Maan

Annons
I samarbete med Visit Flanders

Vi är nu i Flandern i Belgien, där vi passat på att besöka ett bryggeri i Brygge. Vi har nämligen gått en guidad tur på bryggeriet De Halve Maan. Det här bryggeriet ligger mitt i charmiga Brygge, men leder ut all öl ut ur staden genom en flera kilometer lång (!) rörledning. Dessutom har vi hunnit med en hel del annat, från båttur i kanalerna till diamantmuseum.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Tyskland till Brygge i Belgien

Efter besöket vid den dramatiska borgen Burg Hohenzollern och en övernattning i Moseldalen fortsatte vi med husbilen till Brygge i Belgien.

Karta

I Brygge finns en riktigt bra ställplats för husbilar. Ställplatsen ligger på Kanaaleiland, med adress Bargeplein. Här finns många platser, på två sidor om vägen, och man har tillgång till all service man behöver inklusive el, för 25 euro per natt. Det allra bästa är att ställplatsen ligger på kort promenadavstånd in till den centrala delen av stan.

Ställplats Brygge

Bryggeri i Brygge – de halve maan

Bryggeriet De Halve Maan (Halvmånen) grundades av familjen Mae 1856, och har sedan dess drivits av samma familj, i generation efter generation. Ölen marknadsfördes under grundaren Henri Maes namn, och för att inte krångla till marknadsföringen fortsatte man att döpa sönerna till Henri, i fem generationer …

bryggeri Brygge
Brygger bryggeri
Den svarta flaskan till vänster användes vid 100-årsjubiléet 1956

Rörledning med öl under hela staden

Med tiden blev det lilla bryggeriet i staden för litet för den stora produktionen, och man bestämde sig för att dra en rörledning (!) under hela staden och på så sätt transportera ölen till en lokal där man tappar upp den på flaskor innan försäljning. Rörledningen är 3,2 kilometer lång och går i vissa fall så djupt som 37 meter.

Öl i pipeline
Rören som transporterar ölen löper under hela staden!

Guidad tur på De Halve Maan

Vi har gått på ett gäng guidade turer i ett gäng bryggerier, och måste säga att detta nog varit den bästa! Under turen fick vi ta del av processen, både hur ölen tillverkas idag och hur det gick till förr i tiden. Många av de gamla apparaten fanns kvar, vilket var intressant att se. En guidad tur kostar för övrigt (sommaren 2018) 10 euro, och då ingår en öl i restaurangen som avslutning.

Guidad tur bryggeri
Guiden visar rörledningen som leder ölen ut ur stan
belgiskt bryggeri i brygge
Peter på en maskin från bryggeriets tidigare liv …

Utsikt över stan

På ett ställe under turen får man möjlighet att gå upp på bryggeriets tak, där man har riktigt fin utsikt över stan. Det var visserligen lite dimmigt när vi var här, men vi kunde förstås ändå se både St. Salvator’s Cathedral och Vårfrukyrkan (Church of our Lady).

brygge Belgien

Mat och belgisk öl på bryggeriet

Vi avslutade inte bara med en god belgisk öl, utan också med lunch på bryggeriet De Halve Maan. Vi beställde först in “lite” ost att dela på, vilket visade sig vara så mycket så att vi smög ner halva i en servett i ryggsäcken, haha. Sedan räkkrocketter med pommes frites och sallad. Riktigt gott!

Med varsin belgisk öl på bryggeri i Brygge
Med varsin belgisk öl på bryggeri i Brygge
Räkkrokett
Pommes frites verkar vara standard på de flesta menyer vi sett

Charmiga Brygge

Vi har hunnit se oss om en del i Brygge, och vi kan konstatera att detta är en otroligt charmig stad fylld av kanaler, medeltidshus och chokladbutiker. Vi har också hunnit med allt möjligt intressant, från båttur på kanalerna till diamant- och chokladmuseum. Har du varit i Brygge? Berätta gärna!

Brygge
Svanar
Brygge kanaler
Mat och dryck i olika länder. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev