Meny Stäng

4 bra restauranger i Bryssel – härlig belgisk mat

Idag tipsar vi om fyra bra restauranger i Bryssel i Belgien. Vi fick riktigt god mat under hela helgen i Belgien, både på lite finare och lite enklare ställen. Har du några fler tips på restauranger i Bryssel, eller några erfarenheter av belgisk mat?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bra restauranger i Bryssel

Belgarna kan det där med mat, och det finns gott om bra restauranger i Bryssel. Moules frites, alltså musslor med pommes frites, är en populär rätt i Belgien liksom olika sorters friterade kroketter.

Nationalrätten waterzooi (kyckling eller fisk med strimlade grönsaker i buljongsås) har vi inte smakat ännu, medan vi testade klassisk belgisk köttgryta i Mechelen utanför Bryssel. I övrigt är kreativiteten stor, och det finns gott om restauranger att välja på, oavsett om du föredrar kött, fisk eller vegetariskt.

Bryssel gränd
Mysiga gränder och bra restauranger i Bryssel

1. Popup Sablon

Vid Place du Grand Sablon ligger den trevliga baren och restaurangen Popup Sablon. På entréplan ligger en avslappnad bar, och en trappa upp hittar man restaurangdelen, där vi en dag åt lunch. Här fick vi välja maträtter från en digital meny på en padda. För Peter blev det lamm med potatiskroketter, medan jag (Helena) valde lax med spenat, lättkokta grönsaker, duchessepotatis och sås. Gott och trevligt!

 • Adress: Place du Grand Sablon 15-16
 • Priser: Huvudrätter 13-30 euro (2018)
 • Webbsida: popupsablon.be
Elektronisk meny
Popup Sablon Bryssel

2. Resto Henri

Om du gillar god mat kan vi rekommendera Resto Henri i centrala Bryssel. Man sitter relativt enkelt, omgiven av kakelväggar, och stämningen är trevlig och avslappnad. Vi inledde måltiden genom att dela på lite musslor och några svampkroketter. Till huvudrätt valde vi seabass och till efterrätt delade vi på en crème brûlée med choklad och kastanjer. 

 • Adress: Vlaamsesteenweg 113
 • Priser: Huvudrätter 18-46 euro (2018)
 • Webbsida: restohenri.be

3. Café Europa

Café Europa passar bra att besöka om du befinner dig i Bryssels ”Europa-område”. Caféet ligger i samma hus som House of European History, och ett besök i restaurangen kan lämpligen kombineras med ett besök på museet. Vi åt lunch här en dag. För Peter blev det vegetarisk risotto på någon slags gryn, och jag (Helena) valde fisk med ugnsbakade rotfrukter och pumpa. Gott och trevligt!

Café Europa

4. Victor Bozar Café

Victor Bozar Café ligger visserligen centralt i Bryssel, men på en gata dit inte så många turister hittar. Hit kommer istället desto fler belgare! I dessa kvarter finns dessutom gott om konst, musik och choklad. Caféet är modernt och ljust, och man kan lika gärna komma hit för en kaffe och en bakelse, som för en regelrätt middag. Vi valde varsin ”dagens soppa” till förrätt och laxtartar med bearnaisesås och stråpotatis.

 • Adress: Ravensteinstraat 23
 • Priser: Huvudrätter 16-25 euro (2018)
 • Webbsida: victorbozarcafe.be
Victor Bozar café
Victor Bozar

Bonus: Pistolet

Snabbmatsrestaurangen Pistolet får komma med som en ”bonus” eftersom det är just en snabbmatsrestaurang, och eftersom vi inte är helt säkra på vad vi tycker. Stället är avslappnat och erbjuder ett trevligt koncept med enkla smårätter, som soppor, sallader och mackor. Vi beställde varsin soppa och varsin macka (cordon bleu respektive rökt lax).

Tyvärr glömde personalen bort vår beställning, så det blev ingen ”snabbmat” för vår del, utan snarare ”långsammat”. Kanske hade de en dålig dag? Cordon bleu-mackan var ingen höjdare, men laxmackan var supergod.

 • Adress: Joseph Stevensstraat 24
 • Priser: Rätter 4,80 – 9,30 euro (2018)
 • Webbsida: pistolet-original.be
Restauranger i Bryssel - Pistolet
Det finns gott om både snabbmatsrestauranger och finare restauranger i Bryssel

Fler godsaker i Bryssel

Om du gillar mat och befinner dig i Bryssel ska du förstås också testa belgiska våfflor, samt belgisk öl på någon av alla coola barer i Bryssel. Det är också ett bra tillfälle att passa på att handla choklad. Äkta belgisk choklad hittar du till exempel i butikerna Neuhaus och Mary, som båda ligger i Galerie de la Reine/Koninginnegalerij.

belgisk choklad

Läs mer om Belgien

Vill du läsa mer om vad man kan se och göra runt om i Belgien? Det finns många fina och trevliga städer att upptäcka i Belgien:

WIFI.se
Det finns många bra restauranger i Bryssel – och god choklad
Alla våra bästa tips om Belgien. Klicka på bilden!

Denna resa var delvis en pressresa i samarbete med Visit Flanders och Brussels Airlines. Alla texter, bilder och åsikter är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev