Meny Stäng

9 restauranger i Istanbul som du inte vill missa

Annons

Det finns många trevliga restauranger i Istanbul, och fantastiskt mycket god mat att testa på. Vi har besökt ett flertal restauranger, och här kommer några tips för dig som är sugen på att äta gott i staden.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Restauranger i Istanbul

Det finns gott om bra restauranger i Istanbul, i olika prisklasser. Vi besökte ett gäng under vår senaste resa, och här presenterar vi både dem och ett antal restauranger som vi besökte för två år sedan. Sammanlagt kan vi tipsa om nio trevliga restauranger i Istanbul.

1. Suvla Kanyon

Suvla Kanyon är en vinbar och en restaurang som ligger i köpcentret Kanyon i Istanbul. Köpcentret bjuder på en lite futuristisk miljö med välvda former, och här finns gott om både butiker och restauranger, samt bio. För att hitta till restaurangen Suvla fick vi dessutom ta en hiss.

Eftersom vi var här på en pressresa var vi ett lite större gäng, och vi kunde beställa in ett flertal förrätter att dela på. Det blev ost med marmelad, små zucchinibiffar och en supergod pizza med ost, svamp och chili.

Huvudrätten – fisk eller köfte, det vill säga köttfärsbiffar – imponerade inte lika mycket, och skulle vi gå hit igen skulle vi gå all in på smårätter. Avrundning med kaffe, turkiskt te och en chokladstinn efterrätt satt hur som helst inte fel.

Adress: Esentepe, Kanyon AVM, 34394 Şişli/İstanbul

2. Oligark

Oligark är en av de restauranger i Istanbul som vi besökte vid vårt förra besök i staden. Den här restaurangen har en lyxig och lite festlig känsla, med härlig utsikt över vattnet.

Här åt vi carpaccio till förätt och en rejäl köttbit till huvudrätt. Lyxigast av allt var de två efterrätterna, som var mycket goda.

Adress: Kuruçeşme, Muallim Naci Cd. No:58, 34345 Beşiktaş/İstanbul

3. Istanbul Modern

Istanbul Modern är den restaurang som ligger inne i Istanbul Museum of Modern Art. Restaurangen är absolut värd att besöka i sig självt, men om du har tid är det också värt att se museet, som är mycket inbjudande och dessutom har två läckra fågelpooler på taket.

Bland alla restauranger i Istanbul som vi testat så är detta en av våra favoriter. Precis allt vi åt här smakade mycket bra. Vi delade på ett antal supergoda förrätter: en rätt med kronärtskocka, en rätt med köttfärs och små zucchinibiffar. Till huvudrätt valde vi kött respektive svamppasta och avslutningsvis blev det ett bakverk med sylt. En minnesvärd måltid!

WIFI.se

Adress: Istanbul Museum of Modern Art,  Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cd. No:1/1, 34433 Beyoğlu/İstanbul

4. Hamdi Restaurant – Pera

Hamdi Restaurant – Pera har stora höga fönster, med en fantastisk utsikt över staden, vattnet och alla båtar som kör förbi.

Som på de flesta restauranger i Istanbul började vi med att dela på olika förrätter och detta är ofta, enligt oss, den smarrigaste delen av måltiden. På den här restaurangen blev det sallad, ost, bröd, små traditionella ”pizzor” och zucchinibiffar.

Huvudrätten var kycklingkebab, där ”kebab” står för grillat kött, vilken var mycket mör och god. Avslutningsvis blev det traditionell baklava.

Adress: Evliya Çelebi, Refik Saydam Cd. No:19, 34430 Beyoğlu/İstanbul

5. Ali Ocakbaşı – Karaköy

Ali Ocakbaşı – Karaköy är en restaurang som vi besökte förra gången vi var i Istanbul. Även här har man fin utsikt över vattnet och båtarna, och vi fick mycket god mat här.

På den här restaurangen åt vi bland annat bröd och olika röror som förrätt. När det närmade sig huvudrätt kunde vi gå en trappa ner och se på när de grillade våra spett. Gott och mört kött fick vi! Avslutningsvis blev det glass tillsammans med en söt dessert innehållande valnötter.

Adress: Tersane Caddesi, Grifin Han, Kardeşim Sk. No:45, 34420 Beyoğlu/İstanbul

6. Sur Balik Restoran Haliç 

Sur Balik Restoran Haliç är också ett ställe som vi besökte förra gången vi var i Istanbul. Vi tog inget foto på utsikten, men vi minns att vi även här hade en fin utsikt över vattnet.

Restaurangen serverar turkiska rätter, medelhavsmat och seafood, och vi inledde måltiden med småplock i form av röror, oliver och inlagda små fiskar. Därefter blev det fisk till huvudrätt och en söt och fruktig efterrätt i turkisk stil.

Adress: Cibali, No:, Kadir Has Cd. No:3, 34083 Fatih/İstanbul

7. The Sarnıç Fine Dining Restaurant 

The Sarnıç Fine Dining Restaurant kan tydligen vara fullbokad på kvällarna, och vi hade tur som fick upptäcka den under lugna former mitt på dagen. Lokalen känns riktigt lyxig och traditionell, med stora pelare.

Allting vi åt på den här restaurangen smakade mycket bra. Vi inledde med tre sorters hummus (kikärtsröra) och fortsatte med några andra mindre förrätter innan det var dags för en fantastiskt god köttgryta, som serverades tillsammans med auberginemos. Slutligen blev det baklava med glass, vilket visade sig vara en utmärkt kombo.

Adress: Cankurtaran, Soğuk Çeşme Sk. No:26, 34122 Fatih/İstanbul

8. Victor Levi

Restaurangen Victor Levi ligger på den asiatiska sidan i Istanbul, och bjuder både på en härligt avslappnad miljö och god mat.

Vi inledde frestande med ost, oliver och lite frukt. Därefter delade vi på några olika smårätter såsom ostgratinerade champinjoner och små friterade ”bollar” innehållande ost och potatis. Gott! Till huvudrätt valde vi kyckling med champinjonsås respektive seabass, och båda delar smakade utmärkt.

Adress: Caferağa Mh Moda Cd. &, Damacı Sk. No:4, 34710 Kadıköy

9. Uskumru

Under vår senaste resa till Istanbul besökte vi ytterligare en restaurang på den asiatiska sidan, nämligen Uskumru. Denna restaurang ligger precis vid en av broarna mellan den europeiska och asiatiska sidan, och när det är lite varmare kan man sitta utomhus med fantastisk utsikt.

Vi fick mycket bra mat på den här restaurangen. Till att börja med serverades vi en rad smårätter: bröd, ost, goda sallader, fisk och aubergineröra. Till huvudrätt delade vi på goda fiskspett och avslutningsvis blev det både frukt (otroligt vackert serverad!) och baklava. En väldigt trevlig upplevelse!

Adress: Anadolu Hisarı, Körfez Cd. No:55, 34810 Beykoz/İstanbul

Restauranger i Istanbul med Michelinstjärnor

För tillfället, 2023, finns 13 restauranger i Turkiet med en eller två stjärnor i Michelinguiden, varav sju ligger i Istanbul. Dessa har stjärnor just nu:

  • Araka
  • Arkestra
  • Cuma
  • Mikla
  • Neolokal
  • Sankai by Nagaya
  • Turk Fatih Tutak (2 stjärnor)

Fler restauranger i Istanbul?

Det finns förstås många fler bra restauranger i Istanbul. Denna turkiska stad har runt 16 miljoner invånare, eller kanske fler, så det är klart att det finns många matställen. Om du vill hitta god turkisk mat som inte nödvändigtvis är så ”fancy” kan du prova att leta efter de restauranger som kallas ”lokanta”, vilket egentligen bara betyder ”restaurang”, men oftare används om lokala ställen med turkisk mat. Har du ännu fler tips på restauranger i Istanbul? Berätta gärna!

Mer att se och göra i Istanbul och Turkiet

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Istanbul och i övriga Turkiet. Om du gillar mat kan vi definitivt rekommendera en Food Tour i Istanbul. Andra intressanta sevärdheter i staden är bland annat Hagia Sofia, den klassiska marknaden Grand Bazaar samt Yerebatan Cisterns. Nedan hittar du ännu fler tips till både Istanbul och resten av landet.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev