Meny Stäng

Hagia Sofia i Istanbul – en historisk helgedom

Annons

Hagia Sofia i Istanbul är en mäktig och imponerande historisk byggnad, med nästan 1500 år på nacken. När byggnaden uppfördes var det som en ortodox kyrka. Senare blev Hagia Sofia en moské, för att därefter bli ett museum. Idag är detta återigen en aktiv moské.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hagia Sofia i Istanbul

Hagia Sofia är en enorm byggnad, och det är fascinerande att den byggdes redan på 500-talet.

Hagia Sofia i Istanbul

Hagia Sofia ligger i centrala Istanbul, i det område som kallas Fatih.

Kyrkans historia

Hagia Sofia byggdes redan 532-537, och då som en ortodox kyrka. Kupolen har en diameter på åtminstone 31 meter och når 56 meter över golvet. På sin tid var detta ett arkitektoniskt mästerverk och Justinianus I fick kalla in särskilda matematiker och ingenjörer för att lyckas med projektet.

Hagia Sofia i Istanbul

Från kyrka till moské till museum till moské

År 1453 föll Konstantinopel och den osmanska erövraren Mehmet II red in i staden. Om du vill få en känsla för hur det hela gick till så kolla gärna in TV-serien Osmanska riket på Netflix! Vad som hände med den vackra kyrkan? Ja, den omvandlades helt enkelt till moské.

Hagia Sofia i Istanbul

Från början var kupolen och valven täckta med mosaiker (”en stad i marmor under guldhimmel”), men när Hagia Sofia blev moské täcktes mosaikerna över och ersattes med dekorativa mönster. Idag kan man se åtminstone någon av mosaikerna när man går in genom entrén.

Hagia Sofia i Istanbul

När Kemal Atatürk kom till makten 1934 sekulariserades Hagia Sofia och blev museum. För bara några år sedan blev Hagia Sofia i Istanbul återigen moské.

I samband med detta kläddes stengolvet med en mjuk matta och några av de mosaiker som finns på väggarna – som ej kan visas inom ramen för islam – har täckts över med dukar. I övrigt ser byggnaden i stort sett ut som tidigare, och som turist är man fortfarande välkommen att besöka denna intressanta historiska byggnad.

Hagia Sofia i Istanbul
Hagia Sofia i Istanbul

Att besöka Hagia Sofia i Istanbul

Att besöka Hagia Sofia i Istanbul är en både mäktig och historiskt intressant upplevelse. Eftersom byggnaden inte längre är museum, utan nu fungerar som moské, behöver man inte köpa någon biljett för besöket. Att besöka moskén och kika runt är helt kostnadsfritt. När vi var här var det inte så mycket folk och inga köer, men turismen har inte kommit igång på allvar efter pandemin ännu, så hur det kommer bli framöver vet vi inte.

Hagia Sofia i Istanbul
Majs försäljare

Eftersom Hagia Sofia är en moské måste man tänka på sin klädsel innan man går in. Som kvinna bör man vara klädd så man täcker axlar och knän, och man måste också täcka håret. Det enklaste är att ta med en sjal eller liknande, men man kan också hitta stånd i närheten som säljer ”engångssjalar” i papper. Både kvinnor och män måste också ta av sig skorna innan man beträder den stora salen. Det finns gott om numrerade skoskåp där man kan placera sina skor under besöket.

Besöka moské

När det är bön används större delen av den stora salen av männen för deras bön, medan kvinnorna ber i en avskild mindre del längst bak i salen. När det inte är bön umgås män, kvinnor och familjer tillsammans i den stora lokalen. De mjuka mattorna inbjuder till att sitta ner, vila en stund, läsa eller umgås.

Hagia Sofia i Istanbul

Video från Hagia Sofia

Här kan du också se en kort film från Hagia Sofia.

Mer att se och göra i närheten

Hagia Sofia är utan tvekan en av Istanbuls stora höjdpunkter, men det finns förstås massor av annat att se och uppleva i den här vibrerande staden. Strax intill Hafia Sofia ligger bland annat den Blå moskén, som renoverats under lång tid och därför just nu bara kan ses utifrån.

Missa inte Grand Bazaar – ett av världens äldsta shoppingcentrum. Det är också intressant att besöka Galata-tornet, strosa längs Istiklal Avenue, ta en båttur eller besöka något av stadens historiska palats. Här hittar du alla våra tips till Istanbul.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du besökt Hagia Sofia i Istanbul?

Har du besökt Hagia Sofia i Istanbul? I så fall, var du där när byggnaden var museum eller nu sedan den blivit moské? Hur var din upplevelse?

Fakta om Hagia Sofia

 • Land: Turkiet
 • Ort: Istanbul
 • Adress: Sultan Ahmet, Ayasofya Meydanı No:1, 34122 Fatih/İstanbul
 • Uppförd: år 532–537
 • Namnet: Hagia Sofia (turkiska Ayasofya och latin Sancta Sophia), med betydelsen ”Heliga visheten”.

Hagia Sofias historia

 • Antiken: På Hagia Sofias plats stod ett Apollontempel. När Konstantin flyttade romerska rikets huvudstad till Bosporen ersatte han alla hedniska tempel med kristna kyrkor.
 • 360: En första kyrka grundades på platsen.
 • 400- till 500-tal: Den första kyrkan brändes ned, och även den nya kyrka som uppfördes därefter brändes ner.
 • 536: Justinianus I ville bygga något mer spektakulärt och lät uppföra Hagia Sofia, med hjälp av matematiker och ingenjörer. Hagia Sofia blev tillsammans med Hippodromen en byggnad där Konstantinopels stora högtider, festivaler och processioner hölls.
 • 1204: Efter att det fjärde korståget intagit Konstaninopel förvandlades den ortodoxa kyrkan till en romersk-katolsk katedral.
 • 1453: Efter Konstantinopels fall red erövraren Mehmet II in i staden. Han beslutade att göra staden till sin nya huvudstad och omvandlade kyrkan till moské.
 • 1934: Under Kemal Atatürk, sekulariserades Hagia Sofia och blev museum.
 • 1985: De historiska delarna av Istanbul togs upp på Unescos världsarvslista, och i detta ingår bland annat helgedomen Hagia Sofia.
 • 2020: President Erdoğan skrev på ett dekret som möjliggjorde att Hagia Sofia kunde bli moské igen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev