Meny Stäng

Ihlara-dalen i Kappadokien – fantastisk plats i Turkiet

Annons

Ihlara-dalen i Kappadokien är en fantastiskt vacker dalgång med dramatiska bergsformationer, intensiv grönska, en lång rad historiska bergskyrkor samt mysiga restauranger där man sitter och gungar på vattnet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ihlara-dalen i Kappadokien

Ihlara-dalen i Kappadokien lockar både utländska och inhemska turister, som uppskattar en dag i den härliga naturen. Dalgången är cirka 15 kilometer lång, och här kan man välja att vandra önskad sträcka. Därefter kan man ta en paus på någon av de charmiga guppande restaurangerna.

Ihlara-dalen i Kappadokien

Ihlara-dalen i Kappadokien sträcker sig mellan Selime och Ihlara. På kartan nedan har vi märkt ut Belisirma, där vi startade och där vi också åt vår lunch.

Utsikt över Ihlara-dalen

Vi anlände till Ihlara-dalen med bil och stannade först så vi hade utsikt över dalen, vid Belisirma. Ett vackert och dramatiskt landskap!

Ihlara-dalen i Kappadokien

På 600-talet efter Kristus bosatte sig bysantinska munkar i dalen. Dessa högg ut hus och kyrkor ur den lättbearbetade bergarten tuff, som bildats efter utbrott i vulkanen Mount Hasan.

Ihlara-dalen i Kappadokien

Vandring i Ihlara-dalen

Man kan göra en längre vandringstur i Ihlara-dalen, och man kan utan problem spendera en heldag här. Vad vi förstod så står det på många turkars bucket list att komma hit en dag, och vi kan verkligen förstå varför. Miljön här är fantastisk!

Ihlara-dalen i Kappadokien

För egen del hade vi inte så lång tid på oss, så vi gick en kortare promenad med utgångspunkt från Belisirma.

Ihlara-dalen i Kappadokien

Miljön här är verkligen lugn och avkopplande. Man kan njuta av naturen och det behagliga ljudet av vatten som rör sig.

Ihlara-dalen i Kappadokien

Kyrkor och byggnader i bergen

Förutom att njuta av naturen kan man, om man vill, kolla in de små byggnaderna och kyrkorna i berget, som huggits ut av de bysantinska munkarna. Det finns dels kyrkor nära Belisirma, i bysantinsk stil, och dels kyrkor nära Ihlara, som också visar på influenser från Persien och Syrien.

Ihlara-dalen i Kappadokien

Om man istället går hela vägen till Selime (två timmars vandring från Belisirma) kan man se det stora och fascinerande bergsklostret Selime.

Klostret Selime
Klostret Selime i Kappadokien

Mysiga restauranger längs floden

Det finns gott om mysiga restauranger längs floden, i och runt Belisirma. Den första vi såg hette just Belisirma River Restaurant. fantastiskt charmigt med dessa små guppande platser att sitta på, med kuddar, mattor och låga tygklädda bord.

Belisirma

Vi gick först förbi här tidigt på förmiddagen, innan vår lilla vandring, så det fanns många lediga bord att välja på. Under högsäsong, och när det närmar sig lunchtid, kan det bli fullt här.

belisirma

Strax upptäckte vi att det fanns många liknande restauranger, och alla såg lika inbjudande ut. Vilken skulle vi välja för lunch?

belisirma

Lunch på restaurang Aslan

När det blev lunchdags slog vi oss ner på restaurang Aslan (som för övrigt betyder lejon på turkiska, precis som lejonet i boken och filmen Narnia!). mysigt och charmigt! Bakom oss porlade vatten och runt oss hängde de stora gröna träden ner mot vattnet. Änder simmade förbi och en och annan katt kikade hoppfullt förbi.

En kille slog sig ner framför oss och presenterade en enkel meny (översta bilden) och vi valde alla kyckling eller seabrem till huvudrätt. Till förrätt serverades vi soppa, bröd och sallad. Dryck blev mineralvatten, eftersom öl och andra drycker med alkohol inte får serveras i dalen.

Aslan i Ihlara-dalen i Kappadokien

Maten smakade mycket bra och vi hade en väldigt skön paus här.

Film från Ihlara-dalen

Här kan du också se en kort film från Ihlara-dalen.

Mer att se och göra i närheten

Om du besöker Ihlara-dalen ska du framför allt inte missa klostret Selime! Dessutom finns många andra intressanta sevärdheter i Kappadokien. Här hittar bland annat friluftsmuseum och underjordiska städer, såsom den underjordiska staden i Derinkuyu.

Ett annat klassiskt äventyr i Kappadokien är att flyga luftballong över det dramatiska landskapet. Vi kan dessutom rekommendera att bo över i ett grotthotell, samt att göra en tur på hästryggen eller prova turkisk mat och vin.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du besökt Ihlara-dalen i Turkiet?

Har du besökt Ihlara-dalen i Turkiet? Visste du att man kunde hitta den här typen av natur, och bergskyrkor, i den här delen av Turkiet?

Fakta om Ihlara-dalen

 • Land: Turkiet
 • Region: Anatolien
 • Område: Kappadokien
 • Provins: Aksaray
 • Distrikt: Güzelyurt
 • Läge: Dalen breder ut sig mellan orterna Ihlara i söder och Selime i norr.
 • Namn: Ihlara-dalen eller Peristrema-dalen. Ihlara Vadisi på turkiska och Ihlara Valley på engelska.

Beskrivning av dalen

 • Längd: 15 kilometer
 • Djup: Upp till 15o meter
 • Sevärdheter: Ett 50-tal bergskyrkor och andra byggnader uthuggna ur berget. Från Ihlara finns en trappa som leder ner, med nästan 400 trappsteg.
 • Kyrkor nära Ihlara: Ağaçaltı Kilisesi (Kyrkan under trädet), Yılanlı Kilise (Ormkyrkan), Sümbüllü Kilise (Hyacintkyrkan).
 • Kyrkor nära Belisirma: Direkli Kilise (Pelarkyrkan), Karagedik Kilisesi (Kyrkan med det svarta gapet), Kırkdamaltı Kilisesi (Kyrkan med förtio tak, eller St Georges kyrka)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev