Meny Stäng

Grand Bazaar i Istanbul – shopping i Turkiet

Annons

Grand Bazaar i Istanbul bjuder på en shoppingupplevelse utöver det vanliga. Välkommen in i en historisk basar med tusentals butiker, till brädden fyllda av smycken, sjalar och hantverk.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grand Bazaar i Istanbul

Grand Bazaar i Istanbul anses ofta vara en av världens första shoppingcentrum. Detta täckta inomhuscentrum har anor från 1400-talet och bjuder på en labyrint av shoppinggator.

Grand Bazaar i Istanbul

Grand Bazaar i Istanbul (Kapalıçarşı) ligger i centrala Istanbul i Turkiet, i distriktet Fatih.

Shopping i Istanbul

Istanbul är en väldigt stor stad, och om du vill shoppa finns det förstås massor av olika ställen att besöka. Eventuellt kan du göra som vi, och börja med att promenera längs Istiklal Street. Detta är en 1,4 kilometer lång gågata, och en av Istanbuls allra mest kända gator.

Längs den här gatan ligger massor av butiker som säljer kläder, skor, accessoarer, parfym och allt möjligt annat. Här hittar man också butiker med ”turkish delights” och små gatustånd som säljer bröd, majs och kastanjer. Ett tips är att ibland också rikta blicken uppåt mot toppen av husen – då kommer du upptäcka att den här gatan kantas av väldigt vackra byggnader.

Här och var i centrala Istanbul hittar man också små charmiga ”passager”. Dessa är i flera fall väldigt vackra, och här kan man också hitta traditionellt hantverk i form av sjalar, väskor, keramik, smycken och annat.

Det kan också vara intressant att kika förbi allehanda frukt- och matstånd. Vi fascinerades framför allt av de stora frukterna. Vi såg persikor och plommon som var tre gånger så stora som vi är vana vid. För att inte tala om valnötterna, som var enorma.

Att besöka Grand Bazaar i Istanbul

Allra mest intressant är det förstås att besöka Grand Bazaar i Istanbul. Vi promenerade hit tillsammans med vår medresenär Charlotte och vår turkiske guide, och kommersen startade långt innan vi var framme. Runt om den stora basaren trängs butiker som säljer kläder, underkläder, skor och allt möjligt annat.

Vi kom sedan fram till huvudingången, där vi också bestämde att ses om vi skulle tappa bort varandra. Det är nämligen lätt hänt bland de över 60 gångarna, och de mer än 4000 butikerna.

Grand Bazaar i Istanbul har en historia som sträcker sig tillbaka till 1400-talet, när sultan Mehmet II bestämde att textilhandel skulle upprättas här. Om man kikar uppåt kan man se äldre arkitektur och målningar, och när vi var här pågick också restaurering.

Grand Bazaar i Istanbul

Gångarna löper åt höger och vänster, och tycks aldrig ta slut. Här hittar man sånt som smycken och äkta guld, keramik, kakelplattor, lädervaror, väskor, sjalar, handvävda mattor, lampor, prydnadssaker, turkisk konfekt och allehanda hantverk.

Grand Bazaar i Istanbul

Att kika runt här är riktigt spännande och intressant, oavsett om man gör några fynd på vägen eller inte. Hittar du något du gillar? Handla gärna, men var inte rädd att pruta om du tycker att priset känns för högt! För oss blev det inget shoppat denna gång, men de andra i vårt sällskap slog till på varsin fin sjal.

Mer att se och göra i närheten

När du känner dig färdig med Grand Bazaar i Istanbul finns det förstås mycket annat att se och upptäcka i denna stora stad. Du kan till exempel kolla in kryddbasaren. Missa heller inte Hagia Sofia och Galata-tornet. Dessutom finns möjligheter till båtturer samt att besöka flera olika palats. Här hittar du alla våra tips till Istanbul.

Alla våra bästa tips om Turkiet. Klicka på bilden!

Har du besökt Grand Bazaar i Istanbul?

Har du besökt Grand Bazaar i Istanbul? Hur var din upplevelse? Gillar du att shoppa på resor?

Fakta om Grand Bazaar i Istanbul

  • Läge: Distriktet Fatih, området Kapalıçarşı
  • Startdatum: 1455
  • Färdigställande: Efter 1730
  • Tillägnad: Mehmet II (även känd som Muhammed II, Mehmed II, Fatih Sultan Mehmet, Mehmet Erövraren eller Muhammed Erövraren)
  • Area: 30 700 kvadratmeter
  • Antal gator: 61 inomhusgator
  • Antal butiker: Över 4000
  • Antal besökare: Mellan 250 000 och 400 000 besökare per dag och runt 91 250 000 besökare per år.
  • Öppettider: Alla dagar utom söndagar
  • Ta sig till Grand Bazaar i Istanbul: Promenera eller ta spårvagnen till Beyazıthållplatsen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev